του Δρος. Δημήτρη Ρομποτή*

Εγραψα πριν μερικές μέρες ότι εκτός από τα πρεσβυγενή πατριαρχεία η Ελλάς θα στηρίζη οικονομικά και την Αρχιεπισκοπή Αμερικής. Πριν καλά καλά στεγνώση το νοητό μελάνι, τόσον ο πρωθυπουργός όσο και ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδορόφος ανακοίνωσαν ότι η Ελλάς θα επιδοτή το Ελληνικό Κολέγιο/Θεολογική Σχολή στη Βοστώνη με δύο εκατομμύρια ετησίως αρχίζοντας αναδρομικώς από το 2019 (τα δύο εκπαιδευτικά ιδρύματα ανήκουν στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής)!

Αν και πολλοί αντέδρασαν, όχι άδικα, λέγοντας πώς είναι δυνατόν μια χρεοκοπημένη χώρα να χρηματοδοτή μια χρεοκοπημένη σχολή στο εξωτερικό κιόλας, η κίνηση αυτή θα μπορούσε να αποτελέση κερδοφόρα επένδυση από πλευράς Ελλάδος, αρκεί να τεθούν αυστηρές προϋποθέσεις: πρώτον, να μπουν οι βάσεις ώστε το Ελληνικό Κολέγιο, το μοναδικό τριτοβάθμιο ακαδημαϊκό ίδρυμα της ομογένειας, να γίνη πραγματικά αμερικανικό πανεπιστήμιο ελληνοκεντρικού και ΟΧΙ ελλαδοκεντρικού ενδιαφέροντος με σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξή του αντί να είναι απλό καμουφλάζ ελληνικότητας για μια παπαδοσχολή που επιδοτείται ούτως ή άλλως από έτερες οργανώσεις όπως η Ηγεσία των 100.

Καλό θα ήταν επίσης, η προσφορά των δύο εκατομμυρίων να δίδεται υπό τη μορφή πρόκλησης, δηλαδή η σχολή να υποχρεούται να μαζεύη άλλα τόσα ετησίως προκειμένου να λάβη την ενίσχυση από την Ελλάδα. Πολλοί μεγάλοι δωρητές προσφέρουν μ’αυτόν τον τρόπο έτσι ώστε να κινούν και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι τα χέρια τους κι’όχι να τα περιμένουν όλα από την Αθηνά …Να εργαστούν και λίγο για τα έτοιμα και να μαζέψουν κάπως τα του οίκου τους.

Για να μην σας πω ότι η Ελλάς θα έπρεπε παρασκηνιακώς – ίσως να το κάνη – να απαιτήση λόγο στα της σχολής, εκπαιδευτικώς και διοικητικώς, προκειμένου τα χρήματα που θα δώσουν οι Ελληνες φορολογούμενοι να πιάσουν κάποιο τόπο κι’όχι να ενισχύσουν τα κακώς κείμενα. Διότι φοβάμαι αυτό θα γίνη στο τέλος, θα παίρνουν το χρήμα κάθε χρόνο και μή μου τους κύκλους τάραττε! Οπως και στην Αρχιεπισκοπή τις τελευταίες δεκαετίες, όσο ζούσαν κάποιοι “στυλοβάτες” που τσοντάριζαν κάθε χρόνο για να καλύπτονται τα ελλείμματα ο χορός καλά κρατούσε! Είναι να μην αφήσης παπάδες να κάνουν κουμάντο στα οικονομικά, δεν πρόκειται ποτέ κανείς να βρή άκρη!

Μια βασική προτεραιότητα από μέρους της Ελλάδος για να σκάση το χρήμα θα έπρεπε να ήταν ο άμεσος διορισμός “επιτροπής σωτηρίας” του Κολεγίου και της Σχολής στον οποίο αξιωματικώς θα απαγορευόταν η συμμετοχή ιερωμένων. Ούτε ένας για δείγμα, διότι είναι “οβεργουέλμινγκ” γεύση που υπερισχύει όλων των άλλων, όπως το σκόρδο. Να βρεθούν δέκα σοβαροί άνθρωποι, συνταξιούχοι επί το πλείστον για να έχουν τον χρόνο να δουλέψουν τσάμπα, επιτυχημένοι στους τομείς τους, ώστε να μπη μια τάξη με σκοπό, “το λέω και το τονίζω”, όχι απλά τη σωτηρία του ιδρύματος – με ακίνητη περιουσία εκατοντάδων εκατομμυρίων σε μια από τις πλέον αριστοκρατικές περιοχές της Βοστώνης – αλλά την ανάπτυξή του ώστε να γίνη πραγματικό πανεπιστήμιο κι’όχι “ιμιτασιόν” όπως είναι τώρα.

Η Θεολογική Σχολή είναι απαραίτητη προκειμένου να μορφώνονται ιερείς με γνώση της ιδιαιτερότητας των Ελληνορθοδόξων κοινοτήτων που δεν είναι 100% ελληνικές ούτε Ορθόδοξες λόγω των μικτών γάμων αλλά και των προσηλύτων. Ταυτόχρονα, πρέπει να μετέρχωνται ουσιαστικής ελληνικής – όχι ελλαδικής – παιδείας, χωρίς την οποία δεν υπάρχει Ορθοδοξία αλλά καχεκτικές σέκτες, επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία όπως είναι κάποια από τα “μοναστήρια” που έχουν φυτρώσει ανά τις ΗΠΑ. Μ’άλλα λόγια, η Σχολή πρέπει να βγάζη ολοκληρωμένους παπάδες κι’όχι επαγγελματίες …παπάρες με διάφορα ψυχοσωματικά κουσούρια που στέλνονται εν συνεχεία στις ενορίες για να μαζεύουν …κατοστάρες συν τα τυχερά!

Το Ελληνικό Κολέγιο επίσης, έχει τις δυνατότητες να γίνη πρότυπο Πανεπιστήμιο και να προσφέρη πραγματική ελληνική παιδεία για Αμερικανούς όμως κι’όχι για υποψηφίους καντηλανάφτες. Εάν προκύψη μια σωστή επιτροπή, με σοβαρούς ακαδημαϊκούς μέλη της και όχι μόνο Ελληνες, μπορούν να τεθούν οι βάσεις μιας τέτοιας εξέλιξης και τα οφέλη για τις ΗΠΑ, την ελληνοαμερικανική κοινότητα αλλά και για την Ελλάδα που θα επενδύη δύο εκατομμύρια τον χρόνο, θα είναι ανυπολόγιστης αξίας! Αφήστε τα ευεργετικά αποτελέσματα που θα προκύψουν για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια ελληνική παιδεία στις ΗΠΑ. Αν είναι απλά να τα σκάνε κάθε χρόνο και να τους αφήσουν στην “ησυχία” τους, καλύτερα να μην τα δώσουν καθόλου! Είναι σαν να προμηθεύης έναν ναρκομανή με περισσότερα ναρκωτικά ελπίζοντας ότι θα τα κόψη. Θετική λοιπόν η κίνησις της Ελλάδος, αλλά μόνο υπό αυστηρούς όρους και …έλεγχο, τη λέξη που όλοι, δικαίως, τρέμουν!

*Ο Δρ. Δημήτρης Ρομποτής ήταν δημοσιογράφος, έγινε εκδότης και τώρα δηλώνει πολιτικός μηχανικός/οδοντίατρος με ειδίκευση στις …γέφυρες και έδρα τη Νέα Υόρκη. Είναι δε τελειόφοιτος Διδακτορικού, αλλά δεν έχει λάβει πτυχίο για οικονομικούς λόγους, από τη Μεγάλη του Γένους …Χολή!

ΥΓ: 1) “Επανάσταση” εκ του ασφαλούς ο Χάρυ και η Μέγκαν! Οπως οι μπαχαλάκηδες με το άσυλο …

2) Η Ελλάς είχε capital control. Να δούμε πότε θα έχει και Capital control στην ερμη την Αθήνα!

3) Αφού ο Τομ Χανκς έγινε Έλλην στην αρχή της αμοιβαιότητος να γίνει ο …Γεωργούλης Αμερικανός!

4) Αυτό ότι είμαστε σχεδόν Έλληνες και δεν ψηφίζουμε θυμίζει τους ρατσιστές που έλεγαν ότι οι μαύροι είναι σχεδόν άνθρωποι!

neohellenika.com