Συνοπτική χωρογραφία της άλλης Ελλάδας

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

του Γιάννη Παπαδάκη*

Μικρή χώρα η Ελλάδα. Κι η «άλλη Ελλάδα», η πατρίδα μου, ακόμα μικρότερη. Ξέχνα χάρτες και ταξιδιωτικούς οδηγούς, δε θα τη βρεις εκεί.

Δεν έχει ονομασία επίσημη, σύνορα, μήτε σημαία – δεν έχει ανάγκη φυσικής υπόστασης ή συμβόλων πια. Όμως διαθέτει γλώσσα, διαθέτει και σύνταγμα. Με αυτά πορεύεται, γεωμετρώντας με γενναιότητα πάνω στην αρμονία που αληθεύει.

Και πάει του βάθους.

Αν την περπατήσεις σωστά, θα σε βγάλει σε ξέφωτα μοναδικά, για να δεις τον εαυτό σου, τους άλλους και τον κόσμο με το μάτι της ψυχής.

Θα σε μάθει να συλλαβίζεις αλλιώς τον κόσμο: τέτοιος συλλαβισμός το φαίνεσθαι, τέτοιος το είναι. Ένας κυματισμός του εγώ πάνω και μέσα στο μη-εγώ, όπως το φως στα κύματα της θάλασσας.

Και από εκεί βγαίνεις παντού, με την ψυχή σου πιο ανθρώπινη, το νου σου σοφότερα οργανωμένο, το είναι και το έχω σου αρμονικά δεμένα μεταξύ τους και με το όλον.

Συνειδητοποιείς τι σημαίνει να αληθεύεις. Να λάμπεις αυτόφωτα, όσο κι αν με τη λογική δεν μπορείς να το εξηγήσεις.

Να είσαι.

Σου ανοίγονται συνειδήσεις για να καθρεφτίζεται, να κυματίζει το εσωτερικό φως αυτό -το δικό σου και των άλλων- απαράλλαχτα όπως το φως το φυσικό πάνω και μέσα στη θάλασσα.

Και σιγά-σιγά γίνεσαι αυτός που από πάντα γνώριζες πως ήσουν. Ιδού όμως η πρώτη αλήθεια: ακόμα και αυτό που πραγματικά είσαι, δεν σου ανήκει.

Εκεί παίρνει νόημα και τέλος η ζωή σου η πρώτη, για να λάμψει μέσα σου η δεύτερη αλήθεια: δε νοείται επιστροφή δίχως αναχώρηση, ούτε προορισμός χωρίς ένα κενό μέσα σου για να σε μαγνητίζει -κάθε φορά πιο δυνατά- προς ένα μέλλον που μόνο η ένωση μαζί του θα σε πληρώσει βαθιά.

‘Ωσπου επιστροφή και αναχώρηση, αναχώρηση κι επιστροφή σφιχτοδεθούν μέσα σου τόσο που να ταυτιστούν – η τρίτη αλήθεια. Όσο την αντέξεις.

Και όταν αυτές τις αλήθειες τις δουλέψεις έντιμα κι επίμονα στο αμόνι της ψυχής σου, μέχρι το σημείο εκείνο όπου η ύπαρξή σου να απειληθεί από το πυρηνικό φως που εμπεριέχουν, τότε η πατρίδα μου δεν έχει κάτι άλλο να σου δώσει.

Μα να που λάμπεις τώρα και μπορείς τη χάρη που σου έλαχε να την ανταποδώσεις. Έντιμα και σωστά, οπουδήποτε γης, ως άλλος Έλληνας.

 

* Ο Γιάννης Παπαδάκης είναι Ηλ/γος Μηχανικός (PhD). Ζει και εργάζεται στις ΗΠΑ.

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα