Σλοβακία: Σαρωτική νίκη της Τσαπούτοβα στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών

17/3/19 | 0 σχόλια | 0 απαντήσεις | 320 εμφανίσεις
ΣΤΙΣ 30 ΜΑΡΤΙΟΥ Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΓΥΡΟΣ

Η Ζουζάνα Τσαπούτοβα ήταν η νικήτρια, με μεγάλη διαφορά, στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Σλοβακία και στον δεύτερο γύρο, που θα γίνει στις 30 Μαρτίου, θα αντιμετωπίσει τον Ευρωπαίο επίτροπο Μάρος Σέφκοβιτς.

Η 45χρονη δικηγόρος, σφοδρή επικρίτρια της κυβέρνησης της Σλοβακίας, πήρε το 40,55% των ψήφων, έναντι του 18,66% που συγκέντρωσε ο Σέφκοβιτς, τον οποίο στηρίζει το κυβερνών κόμμα, με καταμετρημένο το 99,88% των ψήφων. Τα τελικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν το μεσημέρι της Κυριακής. Η συμμετοχή ανήλθε στο 48,73%.

Οσο για τον δεύτερο γύρο, η Τσαπούτοβα οδεύει με σαφές προβάδισμα συγκεντρώνοντας το 64,4% στην πρόθεση ψήφου, έναντι του 35,6% που συγκεντρώνει ο αντίπαλός της, σύμφωνα με την εταιρεία δημοσκοπήσεων Focus.

«Ζήτησα την ψήφο όλων των ψηφοφόρων και άρα σας ευχαριστώ όλους», δήλωσε η Τσαπούτοβα, που πέρυσι μετείχε στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιαν Κούτσιακ, οι οποίες οδήγησαν στην παραίτηση του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο. Τώρα, η 45χρονη φαίνεται ότι θα γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Σλοβακίας. Στις δηλώσεις ευχαρίστησε τους υποστηρικτές της όχι μόνο στα σλοβακικά, αλλά και στη γλώσσα των εθνικών μειονοτήτων που ζουν στη χώρα αυτή των 5,4 εκατομμυρίων κατοίκων.

«Απεδείχθη ότι θέλουμε η χώρα μας να είναι αξιοπρεπής και δίκαιη. Η Ζουζάνα Τσαπούτοβα είναι το πρόσωπο που μπορεί να βγάλει τη Σλοβακία από την κρίση», δήλωσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο απερχόμενος πρόεδρος Αντρέι Κίσκα, ο οποίος στηρίζει την 45χρονη. «Μην μείνετε σπίτι σας στον δεύτερο γύρο. Κερδίσαμε τον πρώτο γύρο. Η Σλοβακία είναι σε καλό δρόμο», πρόσθεσε.

Η Τσαπούτοβα είχε συμμετάσχει πέρυσι στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που είχαν ξεσπάσει μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιαν Κούτσιακ και οι οποίες οδήγησαν στην παραίτηση του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο.

Η Ζουζάνα Τσαπούτοβα/ Φωτογραφία: AP- Petr David Josek

Πηγή: iefimerida.gr

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 

Το σχόλιο της ημέρας

    21/5/19 | (6 σχόλια)
    Με την ανοχή που δείχνει η ελληνική πολιτεία σε φαινόμενα βίας και καταστροφής δημόσιας περιουσίας ή προσβολής θεσμών, υπάρχουν τρείς, τουλάχιστον, σοβαροί κίνδυνοι: -Ο ένας είναι να αγανακτήσει η ελληνική κοινωνία και να ανεχθεί, αν δεν επιδιώξει, ένα αυταρχικό ...

Διαφήμιση

Ροή Ειδήσεων
Εφημερίδες


Φωτογραφία της ημέρας