Ρουκέτες Τραμπ σε Μακρόν για ευρωστρατό: Μαθαίνατε Γερμανικά μέχρι να μπουν οι ΗΠΑ στον πόλεμο

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χλεύασε σήμερα στο Twitter την «πολύ χαμηλή δημοτικότητα» του Γάλλου ομολόγου του, σε μια σειρά επιθετικών σχολίων εναντίον του συμμάχου του, δύο ημέρες μετά την επιστροφή του από το Παρίσι όπου παρέστη σε εκδηλώσεις για την εκατοστή επέτειο από το τέλος του Α Παγκοσμίου Πολέμου.

«Το πρόβλημα είναι πως ο Εμανουέλ Μακρόν έχει πολύ χαμηλό ποσοστό δημοτικότητας στη Γαλλία, 26%, και ένα ποσοστό ανεργίας κοντά στο 10%», έγραψε ο ένοικος του Λευκού Οίκου.

«Δεν υπάρχει άλλη χώρα πιο εθνικιστική από τη Γαλλία, πολύ περήφανοι άνθρωποι, και δικαιολογημένα», συνέχισε προτού γράψει, σε ένα άλλο τουίτ με κεφαλαία γράμματα, «ΚΑΝΤΕ ΤΗ ΓΑΛΛΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΞΑΝΑ!» απηχώντας το προεκλογικό σύνθημά του «Να κάνουμε την Αμερική μεγάλη ξανά».

Η γαλλική προεδρία αρνήθηκε να σχολιάσει αυτή τη σειρά των τουίτ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έστειλε σήμερα πέντε τουίτ για τη Γαλλία και τον Εμανουέλ Μακρόν, ειρωνευόμενος τη γερμανική κατοχή στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου προκειμένου να αιτιολογήσει την αντίθεσή του στη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού στρατού και επιτιθέμενος στις εμπορικές πρακτικές του ιστορικού συμμάχου του.

Ήταν μια σειρά πικρών τουίτ σε αντίθεση με την εγγύτητα που επιδείκνυαν άλλοτε οι δύο ηγέτες, κυρίως κατά την επίσκεψη του Μακρόν στην Ουάσινγκτον τον Απρίλιο.

«Ο Εμανουέλ Μακρόν πρότεινε τη δημιουργία ενός δικού τους στρατού για να προστατεύσει την Ευρώπη από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα και τη Ρωσία. Όμως ήταν η Γερμανία στους Παγκόσμιους Πολέμους Ένα & Δύο», έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος ο οποίος πέρασε το Σαββατοκύριακο στη Γαλλία, μαζί με πολλούς αρχηγούς κρατών, για την 100ή επέτειο της ανακωχής στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Πώς λειτούργησε αυτό για τη Γαλλία; Άρχισαν να μαθαίνουν Γερμανικά στο Παρίσι πριν έρθουν οι ΗΠΑ», ειρωνεύθηκε, αναφερόμενος, με έναν περιπαικτικό τόνο, στη γερμανική κατοχή στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο πρόεδρος Μακρόν πρότεινε την περασμένη εβδομάδα τη δημιουργία ενός «αληθινού ευρωπαϊκού στρατού» για την προστασία της Γηραιάς Ηπείρου.

Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη να «προστατευθεί [η Ευρώπη] από την Κίνα, τη Ρωσία και ακόμη τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής» στον τομέα του κυβερνοχώρου.

Την Παρασκευή, άρτι αφιχθείς στο Παρίσι, ο Τραμπ είχε ήδη καταγγείλει, με σφοδρότητα στο Twitter, αυτή την ιδέα του Γάλλου προέδρου.

Στα μηνύματα που έγραψε σήμερα, ο Τραμπ απέδωσε επίσης στην κακοκαιρία την ακύρωση της προγραμματισμένης μετάβασής του στο αμερικανικό κοιμητήριο Μπουά Μπελό, στη βόρεια Γαλλία, μια απόφαση η οποία προκάλεσε ερωτήματα και επικρίσεις.

«Όταν το ελικόπτερο δεν μπορούσε να πετάξει για το πρώτο κοιμητήριο στη Γαλλία λόγω μιας ορατότητας κοντά στο μηδέν, πρότεινα το αυτοκίνητο. Η Μυστική Υπηρεσία (η υπηρεσία προστασίας του Λευκού Οίκου) απάντησε ΟΧΙ», έγραψε ο Τραμπ.

Ο Αμερικανός ηγέτης επιτέθηκε επίσης, στον εμπορικό τομέα, κατά της Γαλλίας.

«Το πρόβλημα είναι πως η Γαλλία κάνει πολύ δύσκολο για τις ΗΠΑ να πουλήσουν τα κρασιά τους στη Γαλλία και επιβάλλει υψηλούς δασμούς ενώ οι ΗΠΑ το κάνουν εύκολο για τα γαλλικά κρασιά και επιβάλλουν πολύ χαμηλούς δασμούς. Δεν είναι δίκαιο, πρέπει να αλλάξει!» έγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Και η Μέρκελ στηρίζει τον Ευρωπαϊκό Στρατό Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ τάχθηκε με τη σειρά της υπέρ της δημιουργίας «ενός αληθινού ευρωπαϊκού στρατού», σε ομιλία που εκφώνησε σήμερα ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο με θέμα το μέλλον της Ευρώπης, στον απόηχο της αντιπαράθεσης για το θέμα μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Εμανουέλ Μακρόν.

«Πρέπει να διαμορφώσουμε ένα όραμα που θα μας επιτρέψει μια μέρα να φθάσουμε στη δημιουργία ενός αληθινού ευρωπαϊκού στρατού» δήλωσε η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης.

Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος της Γαλλίας είχε προτείνει τη δημιουργία ενός «αληθινού ευρωπαϊκού στρατού» που θα προστατεύσει τη Γηραιά Ήπειρο, ενώ είχε επισημάνει την αναγκαιότητα «προστασίας από την Κίνα, τη Ρωσία και ακόμα και τις ΗΠΑ» στον τομέα της κυβερνοασφάλειας.

Οι προτάσεις του προκάλεσαν την οργή του προέδρου των ΗΠΑ, ο οποίος έκανε λόγο για “άκρως προσβλητικές” δηλώσεις, λίγο πριν από την άφιξή του στο Παρίσι για να παραστεί στις εκδηλώσεις για την επέτειο των 100 ετών από τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Την ίδια ώρα, η καγκελάριος της Γερμανίας πρότεινε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «τη συγκρότηση ενός συμβουλίου ευρωπαϊκής ασφαλείας» με στόχο την ενίσχυση της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Προτείνω τη συγκρότηση ενός ευρωπαϊκού συμβουλίου ασφαλείας με εκ περιτροπής προεδρία, στους κόλπους του οποίου θα μπορούν να λαμβάνονται ταχύτερα σημαντικές αποφάσεις» είπε η Μέρκελ.

«Δεν πρόκειται για έναν στρατό εναντίον του ΝΑΤΟ, σας παρακαλώ», υπογράμμισε η ίδια σχετικά με το θέμα του ευρωπαϊκού στρατού.

Αναφορικά με την Ευρωζώνη, η συντηρητική πολιτικός τόνισε ότι η ευρωζώνη θα λειτουργήσει μονάχα εάν όλα τα κράτη μέλη τηρούν τις δεσμεύσεις τους, λίγο πριν από την εκπνοή της προθεσμίας που έχει η Ιταλία για να υποβάλει εκ νέου τα σχέδιά της για τον προϋπολογισμό στις Βρυξέλλες.

«Το κοινό νόμισμά μας μπορεί μονάχα να λειτουργήσει εάν κάθε μέλος τηρεί τις δεσμεύσεις του για βιώσιμα δημοσιονομικά» τόνισε η Άγγελα Μέρκελ, προσθέτοντας ότι στην αντίθετη περίπτωση η ισχύς και η σταθερότητα της ευρωζώνης τίθενται σε κίνδυνο.

Επιπλέον, στην ομιλία της στο Στρασβούργο η Άγγελα Μέρκελ σημείωσε ότι πρέπει να εισαχθεί ένας ευρωπαϊκός ψηφιακός φόρος μονάχα εάν αποτύχουν οι ευρύτερες προσπάθειες παγκοσμίως.

«Πιστεύουμε ότι το καλύτερο πράγμα θα πρέπει να είναι να βρεθεί μια διεθνής λύση σε διεθνές πλαίσιο.. αλλά εάν αυτό δεν επιτευχθεί, δεν μπορούμε να περιμένουμε για πάντα και πρέπει να ενεργήσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο και για αυτό ακριβώς πιέζει η Γερμανία».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters

Πηγή: https://hellasjournal.com

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα