Πώς οργανώθηκε η απόπειρα δολοφονίας του Ν.Μαδούρο με drones

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η απόπειρα δολοφονίας με drones του Νικολάς Μαδούρο πέρσι τον Αύγουστο αποκαλύπτεται από το CNN, που παρουσιάζει βίντεο από την προετοιμασία των δραστών και τις δοκιμές τους σε ένα απομακρυσμένο αγρόκτημα της Κολομβίας.

Μόνο ένας άνδρας έχει παραδεχτεί την ανάμειξή του στην επίθεση, λέγοντας πως πίσω από την απόπειρα κρύβεται ομάδα στρατιωτικών που έχουν λιποτακτήσει αλλά και άλλα πρόσωπα. Σε αποκλειστική συνέντευξή του στο CNN, ο άνδρας αυτός διηγήθηκε πώς σχεδιάστηκε και προετοιμάστηκε η επίθεση

«Έχουμε δοκιμάσει με κάθε ειρηνικό και δημοκρατικό μέσο να βάλουμε ένα τέλος στην τυραννία που κρύβεται πίσω από τον “μανδύα” της δημοκρατίας» είπε ο άνδρας, αναφερόμενος στο καθεστώς του Νικολάς Μαδούρο.

«Έχουμε φίλους που έχουν συλληφθεί, που βασανίζονται. Ήταν μια πολύ δύσκολη απόφαση»λέει ο ίδιος, που μίλησε στο CNNi με την προϋπόθεση να μην δημοσιοποιηθεί το όνομά του.

Παραδέχτηκε δε, πως η δολοφονική επίθεση εναντίον του Μαδούρο θα μπορούσε να είχε σκοτώσει αθώους ανθρώπους.

«Ήταν ένα ρίσκο που έπρεπε να πάρουμε… Μας ανησυχούσε αυτό γιατί οι πολίτες της Βενεζουέλας είναι αυτοί που πάντα πληρώνουν το τίμημα…».

Ωστόσο, ο Χουάν Γκουαϊδό, που πριν από λίγο καιρό αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος της Βενεζουέλας, καταδίκασε την επίθεση.

«Τέτοιες αποφάσεις δεν είναι σωστές…» είπε ο ίδιος μιλώντας στο CNNi, και συμπλήρωσε:«Νομίζω ότι ήταν κάτι εσωτερικό, κάτι που έστησε η κυβέρνηση. Με αυτό τον τρόπο μοιάζουν σαν θύματα».

Την επομένη της επίθεσης, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζον Μπόλτον εξέφρασε την ίδια ακριβώς άποψη. Δήλωσε, δηλαδή, πως η κυβέρνηση Μαδούρο μπορεί να «έστησε» την επίθεση για να αποκτήσει άλλοθι και να προχωρήσει σε συλλήψεις.

Έκτοτε τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο CNNi ότι επρόκειτο για μια πραγματική αλλά αποτυχημένη επίθεση.

Οι σκηνές χάους που εκτυλίχθηκαν στο Καράκας τον Αύγουστο του 2018 ήταν συγκλονιστικές.

Την ώρα που ο Μαδούρο εκφωνούσε λόγο κατά τη διάρκεια στρατιωτικής παρέλασης στην Avenida Bolivar -μια από τις κεντρικότερες οδικές αρτηρίες της πόλης- ακούστηκε μια δυνατή έκρηξη.

Ορισμένοι «θαρραλέοι» κάμεραμεν -επαγγελματίες και μη- «συνέλαβαν» τον πανικό που ακολούθησε: πολίτες άρχισαν να τρέχουν, στρατιώτες εγκατέλειπαν τους σχηματισμούς και αμέσως υψώθηκαν καπνοί πάνω από το σημείο.

Οι σωματοφύλακες του Μαδούρο βρέθηκαν εν ριπή οφθαλμού στο πλευρό του και σχημάτισαν ανθρώπινη ασπίδα για να τον προστατεύσουν…

Εκείνη την ώρα επικράτησε σύγχυση. Πέρασαν αρκετές ώρες μέχρι να γίνουν γνωστές περισσότερες πληροφορίες για την επίθεση εναντίον του Μαδούρο. Όπως έγινε γνωστό, δύο drones που πετούσαν πάνω από τον κόσμο εξερράγησαν αλλά κανένα από αυτά δεν ήταν αρκετά κοντά στον Μαδούρο.

Ακολούθησαν δεκάδες συλλήψεις υπόπτων ενώ η κυβέρνηση Μαδούρο εργάστηκε μέρα-νύχτα για να ανακαλύψει τους «εγκέφαλους» της επίθεσης. Ακτιβιστές αναφέρουν ότι βασανίστηκαν αρκετοί άνθρωποι ενώ η αστυνομία δεν έχει καταφέρει ακόμη να συλλάβει ορισμένα από τα άτομα που βρίσκονται στη λίστα των υπόπτων της.

Ο Μαδούρο είχε κατηγορήσει τότε και την κυβέρνηση της Κολομβίας, η οποία αρνήθηκε κάθε συμμετοχή στην απόπειρα δολοφονίας.

Ο ενορχηστρωτής της επίθεσης που μίλησε στο CNNi ισχυρίζεται ότι η Κολομβία δεν έχει καμία ανάμειξη. Ωστόσο, ισχυρίστηκε πως μετά από την αποτυχημένη επίθεση συναντήθηκε τρεις φορές με Αμερικανούς αξιωματούχους.

«Μετά έγιναν τρεις συναντήσεις που φαντάζομαι πως είχαν στόχο τη συλλογή πληροφοριών για την υπόθεση…» ανέφερε ο ίδιος, και συνέχισε:

Ήθελαν να μάθουν λεπτομέρειες και έτσι τους ζητήσαμε και εμείς κάποια πράγματα. Κατέγραψαν τα αιτήματά μας και εμείς ρωτήσαμε εάν μπορούσαν να μάς βοηθήσουν. Σηκώθηκαν και έφυγαν με τις σημειώσεις τους και δεν τους ξαναείδαμε…

Εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού ΥΠΕΞ αρνήθηκε να σχολιάσει τις «συναντήσεις» αυτές. «Η πολιτική μας είναι να στηρίξουμε μια ειρηνική μετάβαση εξουσίας στη Βενεζουέλα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Το CNNi υπογραμμίζει ότι δεν κατάφερε να επιβεβαιώσει τις συναντήσεις αυτές.

Γιατί απέτυχε το σχέδιο
Και γιατί απέτυχε το δολοφονικό σχέδιο; Σύμφωνα με τον δράστη, οι φρουροί του Μαδούρο τον έσωσαν, καθώς ανάγκασαν τα drones να εκραγούν νωρίτερα απ’ ότι έπρεπε.

Οι εκρήξεις προκλήθηκαν επειδή ξαφνικά ενεργοποιήθηκαν τα συστήματα παρεμβολής σήματος κινητών τηλεφώνων.

Η επίσημη εκδοχή της κυβέρνησης της Βενεζουέλας επιβεβαιώνει ορισμένα από τα λεγόμενα του μυστηριώδη άνδρα, όπως για παράδειγμα την τροχιά που ακολούθησαν τα drones.

Η προετοιμασία
Οι δράστες της επίθεσης προετοιμάστηκαν σε μια απομονωμένη φάρμα που νοίκιασαν στην Κολομβία. Η ομάδα είχε παραγγείλει τα drones από τις ΗΠΑ εβδομάδες πριν από την επίθεση και είχε αρκετό χρόνο για να κάνει τις αλλαγές που απαιτούνταν για να μετατραπούν σε αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Στα βίντεο που έχει στη διάθεσή του το CNNi, τα οποία και τού δόθηκαν από τον φερόμενο ως δράστη, ακούγονται ορισμένοι άνδρες να παραπονιούνται πως οι βίδες των drones είναι πολύ μικρές. Σε άλλο σημείο του βίντεο κάποιος λέει πως είναι πολύ δύσκολο να διαβάσει τα κινεζικά γράμματα πάνω στα κουτάκια.

Η ομάδα φέρεται πως εξασκήθηκε αρκετά πριν από την επίθεση, όπως τουλάχιστον φαίνεται στα βίντεο. Πετούσαν τα drones σε μεγάλο υψόμετρο ώστε να μην γίνονται αντιληπτά ενώ παράλληλα έκαναν απότομες «βουτιές» για να φτάσουν γρήγορα δίπλα στον στόχο τους. Σε ένα από τα δοκιμαστικά, οι δράστες ανατίναξαν ένα drone για να σιγουρευτούν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τη συνδεσμολογία.

Στη συνέχεια, όπως ισχυρίστηκε ο ίδιος άνδρας, διέλυσαν τα drones σε κομμάτια ώστε να περάσουν πιο εύκολα τα σύνορα της Βενεζουέλας.

Εκεί άρχισαν σιγά-σιγά να συναρμολογούν ξανά τα drones – δολοφόνους, που ωστόσο δεν επιτέλεσαν ποτέ τον σκοπό τους.

pronews.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα