Πώς η Τότεναμ ανεβάζει επίπεδο με ένα ντιλ… στο χρέος

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
  • euro2day.gr/Finanacial Times
  • Των Murad Ahmed και Robert Smith

O βρετανικός σύλλογος έλαβε στήριξη από αμερικανούς επενδυτές για αναχρηματοδότηση δανείου £637 εκατ. Πιο ανταγωνιστική ομάδα υπόσχεται ο πρόεδρος, χωρίς αλλαγή της συνταγής για τις μεταγραφές.

H Τότεναμ αναχρηματοδότησε δάνεια άνω των £600 εκατ. τα οποία έλαβε για να κατασκευάσει το νέο της στάδιο, με τον σύλλογο της Premier League να αντλεί κεφάλαια από αμερικανούς επενδυτές στις αγορές ομολόγων για να εξασφαλίσει το οικονομικό της μέλλον.

Ο σύλλογος μετακινήθηκε τον Απρίλιο στο στάδιο των £1,2 δισ., ένα από τα πιο ακριβά στην Ευρώπη. Για να στηρίξει την κατασκευή του, δανείστηκε £637 εκατ. από την Goldman Sachs, την Bank of America και την HSBC. Τα δάνεια αυτά έπρεπε να αποπληρωθούν τον Απρίλιο του 2022, γεγονός που θα μπορούσε δυνητικά να προκαλέσει πίεση στις χρηματοδοτικές της υποχρεώσεις.

Το κλαμπ ολοκλήρωσε αυτή την εβδομάδα στις ΗΠΑ συναλλαγή μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης για τη μετατροπή χρέους £525 εκατ. σε ομόλογα, με πολύ μεγάλες ωριμάνσεις, από 15 ως 30 έτη.

Σε δηλώσεις που έκανε στους Financial Times, ο Ντάνιελ Λέβι, πρόεδρος της Τότεναμ, τόνισε πως η κίνηση για τον περιορισμό του κόστους χρηματοδότησης του χρέους, σε συνδυασμό με τα έσοδα από το νέο στάδιο, θα προσφέρουν το οικονομικό περιθώριο για να ανταγωνιστεί τις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης. Αλλά επισήμανε πως δεν θα αλλάξει ο συνετός τρόπος διαχείρισης και η στρατηγική που ακολούθησε ο σύλλογος στις μεταγραφές κατά τις δύο δεκαετίες που βρίσκεται στο τιμόνι της.

«Κατανοώ και εγώ ως φίλαθλος πως ο κόσμος θέλει νίκες στο γήπεδο» σημείωσε. «Αλλά προσπαθούμε να το δούμε αυτό από μια διαφορετική οπτική γωνία, από την άποψη ότι θέλουμε να διασφαλίσουμε την ύπαρξη μιας δομής που θα αντέξει στον χρόνο», υπογράμμισε.

Το μήνυμα του κέρδισε τους αμερικανούς ιδιώτες επενδυτές για την έκδοση ομολόγου, αλλά μπορεί να ενοχλεί τους οπαδούς που θέλουν να δουν να δαπανώνται χρήματα για μια ομάδα η οποία τις τελευταίες σεζόν έχει μείνει μακριά από τίτλους.

«Θα μπορούσε εύκολα να είχαμε ξοδέψει περισσότερα σε παίκτες» σημείωσε ο κ. Λέβι. «Ποιος ξέρει αν αυτό θα μας είχε φέρει περισσότερη επιτυχία. Η σωστή προσέγγιση είναι να χτίσεις γερά θεμέλια. Δεν υπάρχει γρήγορος δρόμος για να αποκτήσεις μεγαλύτερη παγκόσμια εμβέλεια σαν σύλλογος» πρόσθεσε.

Η Τότεναμ έχει εδραιωθεί στο λεγόμενο κλαμπ των «Έξι Μεγάλων» της αγγλικής λίγκας, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μάντσεστερ Σίτι, Λίβερπουλ, Άρσεναλ και Τσέλσι. Όλες τους είναι μεταξύ των 10 πιο πλούσιων ποδοσφαιρικών ομάδων στον κόσμο, εν μέρει λόγο του μεριδίου τους στα πολυετή τηλεοπτικά δικαιώματα της Premier League, τα οποία αξίζουν £9.2 δισ.

Mε προπονητή τον Μαουρίσιο Ποκετίνο, η Τότεναμ έχει βγει τέσσερις φορές στους ομίλους του Champions League, της πιο σημαντικής οργάνωσης στην Ευρώπη η οποία μοιράζει στις ομάδες που συμμετέχουν περίπου €2 δισ.

Η επιτυχία αυτή είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή γιατί οι αμοιβές των ποδοσφαιριστών της ομάδας είναι οι χαμηλότερες μεταξύ των «Έξι Μεγάλων». Ακαδημαϊκή έρευνα έχει δείξει πως η καλύτερη πρόβλεψη για τη θέση μιας ομάδας είναι πόσα ξοδεύει στους μισθούς των ποδοσφαιριστών.

Μολονότι η Τότεναμ έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες, δεν έχει κερδίσει κάποιο σημαντικό τίτλο εδώ και πολλά χρόνια. Το 2016-17 βγήκε δεύτερη στην Premier League και πέρυσι έχασε στον τελικό του Champions League.

Για την ολοκλήρωση της αναχρηματοδότησης των δανείων για το στάδιο, η BofA, η οποία ήταν ο βασικός ανάδοχος της έκδοσης, διέθεσε επίσης ένα δάνειο £112 εκατ., ενώ η HSBC πρόσφερε μια ανακυκλούμενη πιστωτική διευκόλυνση. H Goldman, η οποία είχε αναλάβει ηγετικό ρόλο στην προηγούμενη έκδοση της Tottenham, δεν συμμετείχε. Η Rothschild ανέλαβε χρέη χρηματοοικονομικού συμβούλου. Το μέσο ετήσιο επιτόκιο για αυτό το νέο χρέος είναι μόλις πάνω από 2,6%, σύμφωνα με πρόσωπα που έχουν λάβει γνώση για τη συναλλαγή.

Οι ιδιωτικές τοποθετήσεις στις ΗΠΑ ήταν ιδιαίτερα δημοφιλείς με τις αγγλικές ποδοσφαιρικές ομάδες τη δεκαετία του 1990 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000, με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, την Άρσεναλ και τη Νιουκάσλ να είναι μεταξύ αυτών που εξέδωσαν μακροπρόθεσμα ομόλογα.

Ο κ. Λέβι ανέφερε πως η έκδοση ομολόγου της Τότεναμ «υπερκαλύφθηκε», αντανακλώντας την υψηλή αξιολόγηση από τις επενδυτικής υπηρεσίες και την εμπιστοσύνη των αμερικανών επενδυτών ότι η ομάδα αποτελεί ένα σχετικά σίγουρο στοίχημα στον αβέβαιο κόσμο του ποδοσφαίρου.

Ερωτώμενος αν η συμφωνία θα απελευθερώσει χρήματα για μεταγραφές ποδοσφαιριστών ή για νέα συμβόλαια για τα αστέρια που έχει τώρα η ομάδα – ορισμένοι από τους οποίους έχουν αρνηθεί να ανανεώσουν χωρίς μια μεγάλη αύξηση – ο κ. Λέβι επέμεινε ότι η αναχρηματοδότηση «δεν θα επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο διοικούμε την ομάδα και σε αυτού του είδους τις βραχυπρόθεσμες κινήσεις (όπως οι μεταγραφές)».

Ωστόσο, υπάρχουν σημάδια ότι η ομάδα έχει αρχίσει να είναι πιο γαλαντόμα. Τη σεζόν 2017-2018, κατέγραψε έσοδα ρεκόρ £380,7 εκατ. και προ φόρων κέρδη £138,9 εκατ. – τα υψηλότερα κέρδη που έχει καταγράψει ποτέ ποδοσφαιρικός σύλλογος. Αυτό το καλοκαίρι τα καθαρά έξοδα για μεταγραφές ανήλθαν στα £120 εκατ., σύμφωνα με τον σύλλογο, από τα υψηλότερα στην Premier League.

Για να αυξήσει ακόμα περισσότερο τα έσοδα, ο κ. Λέβι θέλει να μετατρέψει το στάδιο της Τότεναμ σε ένα «Μάντισον Σκουέρ Γκάρντεν του Λονδίνου», μια αναφορά στο κλειστό στάδιο της Νέας Υόρκης που φιλοξενεί αθλητικά δρώμενα, συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις. Ο σύλλογος έχει ήδη κλείσει δύο συμφωνίες για να φιλοξενεί δύο παιχνίδια αμερικάνικου ποδοσφαίρου (NFL) την επόμενη δεκαετία και ένα παιχνίδι ράγκμπι για τα επόμενα πέντε.

«Προφανώς, αν έχεις ένα στάδιο τέτοιας εμβέλειας και ποιότητας, για να φιλοξενείς μόνο 25 με 30 παιχνίδια της Τότεναμ τον χρόνο, τότε δεν εκμεταλλεύεσαι πλήρως το κεφάλαιο που έχει επενδυθεί» τόνισε ο κ. Λέβι.

© The Financial Times Limited 2019. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation
https://www.euro2day.gr/ftcom/ftcom_gr/article-ft-gr/1699974/pos-h-totenam-anevazei-epipedo-me-ena-ntil-sto-hre.html
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα