Πόσο θα αντέξουμε στα σπίτια μας;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Μαρία Ρηγούτσου Deutsche Welle

Ο κορωνοϊός, η συμβολή γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού αλλά και οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας στο επίκεντρο της επισκόπησης τύπου. Αναφορές και πάλι στα προσφυγικά κέντρα των νησιών του Αιγαίου.

Την ανάγκη να υπάρξει μεγαλύτερη φροντίδα για το σύστημα υγείας στη Γερμανία και όσους το υπηρετούν σχολιάζει η Süddeutsche Zeitung: «O κορωνοϊός και οι συνέπειες του για τα νοσοκομεία που είναι προσανατολισμένα στο οικονομικό όφελος είναι μια κραυγή να ξυπνήσουν. Ο κορωνοϊός δείχνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, πόσο θεμελιώδες είναι για αυτή την κοινωνία, να μεταχειρίζεται και να αμείβει καλά το προσωπικό της. Εκτός όμως από τα νοσοκομεία είναι και οι άνθρωποι που φροντίζουν τους ηλικιωμένους και τους ανθρώπους με κινητικές δυσκολίες. Η ομπρέλα της πολιτικής θα πρέπει να τους προστατεύει όλους και θα πρέπει να μείνει ανοιχτή ακόμα κι όταν περάσει το πρόβλημα του κορωνοϊού. Απαιτείται πολύ περισσότερο και πολύ καλύτερα αμειβόμενο προσωπικό – όχι μόνο τώρα αλλά πάντα».

Coronavirus in München - menschenleerer Platz (Imago Images/Zuma/S. Babbar)

«Το ερώτημα αποφασιστικής σημασίας που τίθεται αυτές ημέρες είναι πόσο θα αντέξουν οι άνθρωποι στα σπίτια τους και πόσο θα διαρκέσει η παράλυση της οικονομικής ζωής;» διερωτάται η Frankfurter Allgemeine Zeitung και σημειώνει:  «Το οικονομικό ινστιτούτο Ifo εκτίμησε τις επιπτώσεις με φοβερά αποτελέσματα: εάν η οικονομία για δυο μήνες παραλύσει, τότε θα καταγραφούν ζημίες ύψους 255 έως και 495 δισεκατομμυρίων ευρώ. Κάθε επιπλέον εβδομάδα θα κοστίζει μεταξύ 25 και 57 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η γερμανική κυβέρνηση προσπαθεί τώρα να ισοσκελήσει πολλά από αυτά που προηγουμένως παράγονταν από την ιδιωτική οικονομία και τώρα εκπίπτουν. Πόσο μπορεί να παραταθεί αυτή η κατάσταση; Ας ελπίσει κανείς πως οι Γερμανοί δεν θα πρέπει να μάθουν την απάντηση».

«Το Ευρωκοινοβούλιο ζητά εκκένωση των προσφυγικών καταυλισμών»

Όσο το δυνατόν γρηγορότερα θα πρέπει να εκκενωθούν οι προσφυγικοί καταυλισμοί στα νησιά του Αιγαίου, ζητά η Ευρωβουλή - Εικόν από το προσφυγικό κέντρο της ΧίουΌσο το δυνατόν γρηγορότερα θα πρέπει να εκκενωθούν οι προσφυγικοί καταυλισμοί στα νησιά του Αιγαίου, ζητά η Ευρωβουλή – Εικόν από το προσφυγικό κέντρο της Χίου

Το μεταναστευτικό στην Ελλάδα συνεχίζει να απασχολεί τον γερμανικό Τύπο. Η Zeit επιγράφει το δημοσίευμά της «Τα ΗΕ επικρίνουν τον τρόπο που η Ελλάδα συμπεριφέρεται στους πρόσφυγες». Η εφημερίδα αναφέρει στο άρθρο της: «Ο επιτετραμμένος των ΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φελίπε Γκονζάλες Μοράλες επέκρινε την Ελλάδα για τον τρόπο, με τον οποίο συμπεριφέρεται στους πρόσφυγες στα σύνορα με την Τουρκία. Το να μην επιτρέπει στους αιτούντες άσυλο και στους μετανάστες να περάσουν παραβιάζει την απαγόρευση για μαζικές επαναπροωθήσεις, δήλωσε ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας των ΗΕ για τα δικαιώματα των μεταναστών. Στις Καστανιές και στο Παζαρκουλέ 200 περίπου μετανάστες έκοψαν ένα δέντρο και προσπάθησαν να περάσουν το συρματόπλεγμα. Το κρατικό ραδιόφωνο μετέδωσε ότι οι ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση δακρυγόνων». Ο ειδικός των ΗΕ ανέφερε τέλος ότι το άσυλο αποτελεί τον πυρήνα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δεν μπορεί να καταργείται έτσι απλά.

Τέλος, η Kölner Stadt Anzeiger αναφέρει ότι «Το Ευρωκοινοβούλιο ζητά την εκκένωση των προσφυγικών καταυλισμών» και σημειώνει: «Εξαιτίας του επαπειλούμενου κινδύνου του κορωνοϊού, το Ευρωκοινοβούλιο ζήτησε την άμεση εκκένωση των προσφυγικών καταυλισμών στα νησιά. Στους γεμάτους καταυλισμούς δεν υπάρχει η δυνατότητα να κρατηθούν οι κοινωνικές αποστάσεις ούτε υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες υγιεινής, γράφει ο πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων Χουάν Φερνάντο Λόπεζ Αγκιλάρ σε επιστολή του στην Κομισιόν. Για να αποφευχθεί μια γρήγορη μετάδοση του Covid – 19 θα πρέπει οι προσφυγικοί καταυλισμοί να εκκενωθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερο».

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα