Πόλεμος χαρακωμάτων στο Κόσοβο

12/10/18 | 1 σχόλια | 0 απαντήσεις | 659 εμφανίσεις

Γράφει ο Αινείας.

Έντονη αντιπαράθεση με οξείς χαρακτηρισμούς, που κάποιοι την χαρακτηρίζουν “πόλεμο”, κυριαρχεί στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο στο Κόσοβο εξαιτίας της πρόσφατης αναταραχής για το διάλογο με τη Σερβία και τη φημολογούμενη αλλαγή συνόρων. Οι δύο ανώτατοι πολιτειακοί άρχοντες, ο πρόεδρος Θάτσι και ο πρωθυπουργός Χαραντινάι, έχουν αντικρουόμενες απόψεις. Ο δεύτερος θεωρεί ότι μετά τη λαϊκή αντίδραση η ιδέα για αλλαγή συνόρων είναι νεκρή, ενώ ο πρώτος εξακολουθεί να υπερασπίζεται τις απόψεις του για συνοριακές διευθετήσεις και να επιμένει για  ενσωμάτωση της κοιλάδας του Πρέσεβο στο Κόσοβο. Η εικόνα που δίνει η Πρίστινα είναι μιας διχασμένης ηγεσίας, αλλά και κοινωνίας. Στο μέσον βρίσκεται ο πρόεδρος της βουλής και πρόεδρος του κόμματος που ίδρυσε ο Θάτσι, ο Βεσέλι, που προσπαθεί να κρατήσει τις ισορροπίες, γι’ αυτό και προτείνει να υπάρξει συζήτηση στη βουλή για το θέμα του διαλόγου με το Βελιγράδι, ενώ ταυτόχρονα ανακοινώνει και τη πρόθεση του για δομικές αλλαγές στο κόμμα.

Ενδεικτική του άσχημου κλίματος ήταν η ανοιχτή προειδοποίηση του Θάτσι για αντικατάσταση του πρωθυπουργού, όπως και όλων όσων αντιδρούν στη διευθέτηση των συνόρων, ενώ έκανε κριτική και τον Χαραντινάι για την καλή του σχέση  με τον σέρβο ηγέτη του κόμματος Σερβική Λίστα Ραντόϊτσιτς, τονίζοντας ότι για χάρη του θυσιάζει την κοιλάδα του Πρέσεβο. Το κόμμα του Χαραντινάι δεν άφησε την πρόκληση αναπάντητη και τόνισε με έμφαση ότι δεν φοβούνται τις απειλές και είναι έτοιμοι για εκλογές.

Η συζήτηση στη βουλή όμως δεν είναι μόνο θέμα του κυβερνώντος συνασπισμού, ο οποίος έχει και να αντιμετωπίσει την επαμφοτερίζουσα στάση του τρίτου σε μέγεθος εταίρου, που εκπροσωπεί ο παλαιός συναγωνιστής του Θάτσι, ο Φατμίρ Λιμάι. Εκτός από αυτόν, λόγο έχουν και τα ισχυρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης, το LDK που ίδρυσε ο αείμνηστος Ρουγκόβα και η Αυτοδιάθεση του ριζοσπάστη Κούρτι. Παρόλο που και τα δύο κόμματα επιθυμούν την πτώση της κυβέρνησης και πρόωρες εκλογές, έχουν διαφορετική αντίληψη για τον τρόπο δράσης. Το LDK προκρίνει τη δράση από τα κοινοβουλευτικά έδρανα, ενώ η Αυτοδιάθεση τις δυναμικές κινητοποιήσεις, τις οποίες ήδη έχει ξεκινήσει.

Ο Θάτσι δηλώνει ότι το Κόσοβο πρέπει να έχει ενιαία στάση για το θέμα, που θα επιτευχθεί μέσα από ψήφισμα που θα εγκριθεί από τη βουλή, όμως μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί τρία σχέδια ψηφίσματος από κυβέρνηση και αντιπολίτευση και ένα από τους αλβανούς ηγέτες της κοιλάδας του Πρέσεβο, που επιθυμούν την ένταξη στο Κόσοβο. Σύμφωνα όμως με τη ΜΚΟ “Ξύπνα” τα προτεινόμενα σχέδια διαφέρουν μεταξύ τους στο ζήτημα του διαλόγου και τα κόμματα πρέπει να αντιληφθούν ότι τα διάφορα ψηφίσματα δεν μπορούν να τον επηρεάσουν.

 

Category: Διπλωματία, Το σχόλιο της ημέρας

( 1 σχόλια )

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. 1
    Αλή αλ-Γιουνάνι says:

    Χαραντίναϊ είναι, όχι Χαραντινάι. Λίμαϊ, όχι Λιμάι.

Back to Top

Leave a Reply

 

Το σχόλιο της ημέρας

    21/5/19 | (6 σχόλια)
    Με την ανοχή που δείχνει η ελληνική πολιτεία σε φαινόμενα βίας και καταστροφής δημόσιας περιουσίας ή προσβολής θεσμών, υπάρχουν τρείς, τουλάχιστον, σοβαροί κίνδυνοι: -Ο ένας είναι να αγανακτήσει η ελληνική κοινωνία και να ανεχθεί, αν δεν επιδιώξει, ένα αυταρχικό ...

Διαφήμιση

Ροή Ειδήσεων
Εφημερίδες


Φωτογραφία της ημέρας