Πομπέο: Δεν θα αφήσουμε την Τουρκία να κάνει παράνομες γεωτρήσεις -Υπάρχουν όρια

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

ΤΙ ΕΙΠΕ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΔΕΝΔΙΑ

ΚΟΣΜΟΣ05|10|2019 | 14:50


Ο Μάικ Πομπέο και ο Νίκος Δένδιας/ Φωτογραφία: EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Μάικ Πομπέο έστειλε μήνυμα στην Αγκυρα, από την Αθήνα, για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, τονίζοντας ότι δεν θα επιτραπούν οι παράνομες ενέργειες.

«Υπάρχουν κάποια όρια, δεν μπορούμε να αφήσουμε τον οποιονδήποτε, την Τουρκία να κάνει παράνομες γεωτρήσεις», είπε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, στις κοινές δηλώσεις που έκανε με τον Νίκο Δένδια, έπειτα από τη μεταξύ τους συνάντηση στο υπουργείο Εξωτερικών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνάντηση που είχε με τον Μάικ Πομπέο το πρωί του Σαββάτου στο Μέγαρο Μαξίμου, τόνισε την τουρκική προκλητικότητα τόσο στο Αιγαίο, όσο και στην ανατολική Μεσόγειο, αναφορικά με τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Κατανοούμε τους κινδύνους γνωρίζουμε τις δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα και δουλεύουμε πολύ στενά ώστε να μην υπάρχει στρατικοποίηση αυτών των θεμάτων αυτών και να υπάρχει αποκλιμάκωση. Υπάρχουν και όρια. Δεν θα επιτρέψουμε σε οποιονδήποτε, την Τουρκία, παράνομες γεωτρήσεις», είπε ο Πομπέο. Το Σάββατο, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, δήλωσε ότι το «Γιαβούζ» θα ξεκινήσει σύντομα γεωτρήσεις νοτιοδυτικά της Κύπρου.
Πομπέο: Θα αναλάβουμε διπλωματικές πρωτοβουλίες

Ο Μάικ Πομπέο ρωτήθηκε και τι απάντησε στον Κυριάκο Μητσοτάκη για το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων, κατά την κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν. «Δεν μπορώ να σας πω τι είπα στον κ. Μητσοτάκη», είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ενώ ανέφερε ακόμη ότι οι ΗΠΑ θα αναλάβουν πρωτοβουλίες για να εξασφαλίσουν ότι θα είναι νόμιμες οι ενέργειες της Τουρκίας, με βάση το διεθνές δίκαιο.

«Ξεκαθαρίσαμε ότι επιχειρήσεις σε διεθνή ύδατα γίνονται με βάση διεθνείς κανόνες. Είπαμε στην Τουρκία ότι δράσεις σε διεθνή ύδατα δεν είναι αποδεκτές και θα αναλάβουμε διπλωματικές πρωτοβουλίες για να είναι νόμιμες όλες οι ενέργειες που γίνονται», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μάικ Πομπέο, που νωρίτερα είχε συνάντηση και με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Δένδιας: Όλοι οφείλουμε και πρέπει να λειτουργούμε στο πλαίσιο των διεθνών κανόνων
«Η στρατηγική αναβάθμιση της συνεργασίας μας με τις ΗΠΑ συνιστά εγγύηση ασφάλειας και πηγή σταθερότητας, ανάπτυξης και ευημερίας, με τις ελληνο-αμερικανικές σχέσεις να βρίσκονται στο ιστορικό τους απόγειο», τόνισε, από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, επισημαίνοντας ότι «σήμερα εγκαινιάζουμε μια νέα εποχή».

Εκφράζοντας μεγάλη ικανοποίηση για την υπογραφή του σημαντικού Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement – MDCΑ), ο Ν. Δένδιας επισήμανε ότι «με την επικαιροποίηση της Συμφωνίας σήμερα, αναβαθμίζεται σημαντικά η στρατηγική συνεργασία των χωρών μας, ενώ συγχρόνως, αναδεικνύεται με τον καλύτερο τρόπο η κοινή μας βούληση να διασφαλίσουμε την αποτελεσματικότητα των αμυντικών μας δυνατοτήτων».

Παράλληλα τόνισε ότι η Συμφωνία αυτή αποτελεί παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή, ενισχύει την Ελλάδα και τις διμερείς σχέσεις εξυπηρετεί τις ΗΠΑ, αλλά λειτουργεί ως παράγον σταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή, και σαν τέτοιος παράγον που δεν στρέφεται κατά οιουδήποτε, αλλά παρά ταύτα υπάρχει και είναι ορατός μέσα στο πλαίσιο των κανόνων που προβλέπεται αποτελεί και ένα μήνυμα προς οιονδήποτε θεωρεί ότι μπορεί να λειτουργεί στην περιοχή πέρα από τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της Θάλασσας.

Με μεγάλη σαφήνεια στο σημείο αυτό ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έστειλε και το μήνυμα προς την Τουρκία: «Όλοι οφείλουμε και πρέπει να λειτουργούμε στο πλαίσιο των διεθνών κανόνων. Η παγκόσμια κοινότητα, η ανθρωπότητα έχει περάσει πολλά χρόνια από την εποχή των κανονιοφόρων. Βρισκόμαστε στην εποχή του Δικαίου και της συνεννόησης των λαών. Όποια χώρα και όποια ηγεσία δεν το καταλαβαίνει αυτό βρίσκεται απλώς σε μία άλλη εποχή και ειλικρινά εμείς επιδιώκουμε σχέσεις καλής γειτονίας με όλους, αντιλαμβανόμεθα τις θέσεις όλων, αλλά λειτουργούμε πάντα μέσα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου που ο 21ος αιώνας έχει επιβάλει σαν απόλυτο κεκτημένο».
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/kosmos/pompeo-den-tha-afisoyme-toyrkia-paranomes-geotriseis

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα