Πιθανή κίνηση τακτικής η αποχώρηση του «Φατίχ»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
Τελευταία Ενημέρωση: 20 Σεπτεμβρίου 2019, 8:31 πμ
Οι δύο κινήσεις της Τουρκίας στη σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου μετατρέπουν το όλο σκηνικό σε ενεργειακά και Κυπριακό σε ένα παιχνίδι για γερά νεύρα. Η σχεδόν ταυτόχρονη αποχώρηση των δύο γεωτρύπανων από τη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου δεν θεωρούνται ως τυχαία συμβάντα. Γι’ αυτό και η Λευκωσία βρίσκεται σε στάση αναμονής για την επόμενη κίνηση από πλευράς Τουρκίας εντός της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Στις κινήσεις αυτές, δηλαδή της αποχώρησης των δύο πλοίων, θα πρέπει να προστεθεί και η αποστολή του ερευνητικού «Όρουτς Ρέις» σε θαλάσσια περιοχή μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, με το σκάφος να κινείται εντός τουρκικών νερών. 

Η τουρκική εφημερίδα «Γενί Σαφάχ» έγραψε ότι το «Φατίχ» έχει ολοκληρώσει τη γεώτρηση στα δυτικά της Κύπρου και ετοιμάζεται να επιστρέψει στην Τουρκία. Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, το «Φατίχ» ενδέχεται να κατευθυνθεί προς τη Μαύρη Θάλασσα για να αναλάβει εκεί καθήκοντα.

Για το «Γιαβούζ», το οποίο βρίσκεται στο λιμάνι Τασουτσού της Αττάλειας, αναφέρει ότι έχει ολοκληρώσει τη γεώτρησή του στην Καρπασία και, αφού ολοκληρώσει την προετοιμασία του, θα ξεκινήσει για την περιοχή στην οποία θα του ανατεθούν καθήκοντα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ενδέχεται να σταλεί στις περιοχές όπου το «Μπαρμπαρός» διεξήγαγε έρευνες το τελευταίο διάστημα νοτίως της Κύπρου.

Για το «Ορούτς Ρέις», το οποίο έχει ξεκινήσει για την ανατολική Μεσόγειο με τη συνοδεία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, αναφέρει ότι δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί η περιοχή που θα αναλάβει τη διεξαγωγή ερευνών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Τουρκία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τόσο τις γεωτρήσεις όσο και τις δραστηριότητες έρευνάς της, προσθέτοντας ότι «παρακολουθεί στενά τις προσπάθειες δημιουργίας τετελεσμένων που συνεχίζει ο άξονας ‘ε/κ διοίκηση’ και Ελλάδα». Η εφημερίδα αναφέρει ακόμη ότι στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων αυτών η Τουρκία είναι σε θέση να κάνει όλους τους σχεδιασμούς συμπεριλαμβανομένης και της αγοράς νέου ερευνητικού πλοίου και νέου γεωτρύπανου.

Η Λευκωσία δεν αποκλείει η αποχώρηση του «Φατίχ» να είναι μία ακόμα κίνηση τακτικής από πλευράς Τουρκίας ενόψει και της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Ερωτηθείς αν η Λευκωσία θεωρεί αποκλιμάκωση το γεγονός ότι έχει αποχωρήσει το πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ», ενώ ενωρίτερα σήμερα ανακοινώθηκε ότι αναχωρεί και ο «Φατίχ» από την ΑΟΖ της Κύπρου, και εάν αυτό δίνει περιθώριο να δούμε τα πράγματα από άλλη σκοπιά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως θα εκτιμηθεί συνολικά η όλη κατάσταση. Επεσήμανε πως από την αρχή ήταν γνωστό ότι προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις θα έπρεπε να είχαν σταματήσει όλες αυτές οι παράνομες ενέργειες.

Το γεγονός ότι η τουρκική πλευρά, μέσα και από το δημοσίευμα της «Γενί Σαφάχ», αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο ένα από τα δύο γεωτρύπανα να επανέλθει στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου και ειδικότερα νοτίως του νησιού είναι κάτι που απασχολεί ιδιαίτερα τη Λευκωσία. Το όλο σκηνικό, σύμφωνα με τις αναλύσεις της Λευκωσίας, θα πρέπει να αναμένεται να ξεκαθαρίσει πολύ σύντομα.

Τέλος στην ανοχή έναντι της Τουρκίας

Τέρμα στην ανοχή της Ευρώπης έναντι της Τουρκίας, ζήτησαν με παρεμβάσεις τους στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου Κύπριοι ευρωβουλευτές.
Ο ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Λευτέρης Χριστοφόρου υπέδειξε πως πρέπει να επιδειχθεί μηδενική ανοχή προς την Τουρκία από την Ε.Ε. «Η Τουρκία δεν καταλαβαίνει από ψηφίσματα. Να παγώσουμε τα ενταξιακά κονδύλια προς τη Τουρκία. Καμία στήριξη και βοήθεια στη χώρα που παραβιάζει τις αρχές και αξίες της ΕΕ», ανάφερε.

Σημείωσε πώς αποτελεί κανόνα πλέον η Τουρκία να εφαρμόζει βία, να παραβιάζει ανθρώπινα δικαιώματα και να καταργεί δημοκρατικά εκλεγμένους δημάρχους και να τρομοκρατεί εντός και εκτός Τουρκίας. «Εδώ και 45 χρόνια στη δική μου πατρίδα, την Κύπρο, παραβιάζει ανθρώπινα δικαιώματα, κατέχει τα εδάφη μας, παραβιάζει τα ψηφίσματα και τις αρχές του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου στην κατεχόμενη Αμμόχωστο την οποία απειλεί με εποικισμό. Την ίδια στιγμή βρίσκεται στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας», δήλωσε ο Λευτέρης Χριστοφόρου. «Κανένα ευρώ σε αυτή τη χώρα που τρομοκρατεί εντός και εκτός Τουρκίας», σημείωσε.

Ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου στην παρέμβαση του ανέφερε ότι κάθε φορά που μιλάμε για την Τουρκία έρχεται στο μυαλό του μια εικόνα. «Από την μια ο Ερντογάν με βλοσυρό βλέμμα να κρατά και να ανεμίζει στο ένα χέρι τα 4 εκατομμύρια πρόσφυγες και στο άλλο τα νούμερα με τα εμπορικά ισοζύγια της Τουρκίας με τις ευρωπαϊκές χώρες και από την άλλη οι Ευρωπαίοι ηγέτες σκυφτοί και γονατισμένοι μπροστά στα αδιέξοδα των πολιτικών τους», πρόσθεσε.

Υπέδειξε πως όσο δεν αλλάζει αυτό, η Τουρκία θα διολισθαίνει στον αυταρχισμό. «Θα συνεχίζει να κρατά όμηρο την Κύπρο. Να αλωνίζει ελεύθερα αλλά παράνομα στις θάλασσες. Να καταστρατηγεί τη δημοκρατία. Να καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Να περιορίζει τις πολιτικές ελευθερίες.  Να διώχνει εκλελεγμένους δημάρχους, και να παραμερίζει Πρωθυπουργούς. Θα συνεχίσει να διώκει και τους Κούρδους και τους Τούρκους, είτε πολιτικούς, είτε δημοσιογράφους, είτε διανοούμενους». Κλείνοντας, ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ κάλεσε τους Ευρωπαίους να αλλάξουν την εικόνα.

Ο ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ Δημήτρης Παπαδάκης στην παρέμβαση του, τόνισε ότι «η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί και να προσβάλλει βάναυσα κάθε έννοια σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ευρωπαϊκών αξιών». Ο Δημήτρης Παπαδάκης υπογράμμισε ότι  η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί και να προσβάλλει βάναυσα κάθε έννοια σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ευρωπαϊκών αξιών, «τη στιγμή που στην Ευρώπη αναλωνόμαστε σε θεωρητικές συζητήσεις και ψηφίσματα χωρίς η Τουρκία να συμμορφώνεται με τις εκκλήσεις της ΕΕ».

Καταλήγοντας σημείωσε ότι κάποιοι πρέπει να προβληματιστούν για τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν μέχρι σήμερα και την αποτελεσματικότητά τους. «Μόνο με λήψη οικονομικών κυρώσεων θα ανατραπεί η σημερινή κατάσταση και θα οδηγήσει σε μία δημοκρατική Τουρκία που θα σέβεται το διεθνές δίκαιο και θα να είναι αξιόπιστος εταίρος».

  Ανδρέας Πιμπίσιης   http://www.philenews.com/eidiseis/politiki/article/782854
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα