Πέθανε ο Μέγας Δούκας του Λουξεμβούργου – Ήταν ο μόνος αρχηγός κράτους που μετείχε στην απόβαση της Νορμανδίας

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ο Μέγας Δούκας του Λουξεμβούργου Ιωάννης, ο οποίος επέβλεψε την μετατροπή του Μεγάλου Δουκάτου σε διεθνές οικονομικό κέντρο, πέθανε σε ηλικία 98 ετών, ανακοίνωσε σήμερα ο γιος του Δούκας Ερρίκος.

Ο Ιωάννης είχε τα ηνία του Λουξεμβούργου από το 1964 ως το 2000, οπότε παραιτήθηκε για να αναλάβει το αξίωμα του Μεγάλου Δούκα ο γιος του Ερρίκος.
Με μεγάλη λύπη σας ανακοινώνω τον θάνατο του αγαπητού μου πατέρα”, αναφέρει ο 64χρονος Ερρίκος σε μήνυμά του που δόθηκε σήμερα το πρωί στη δημοσιότητα.
Ο Ιωάννης του Λουξεμβούργου, ο οποίος υπηρέτησε ως στρατιώτης του βρετανικού στρατού κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και είχε μετάσχει στην Απόβαση στη Νορμανδία, εξακολουθούσε να είναι πολύ αγαπητός στους Λουξεμβούργιους.
Η νεανική του του επισκιάστηκε από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο – η οικογένειά του έπρεπε να εγκαταλείψει τη χώρα και να καταφύγει στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά.
Ο Ιωάννης επέστρεψε στην Ευρώπη το 1942 για να λάβει στρατιωτική εκπαίδευση στο Sandhurst της Βρετανίας. Υπηρέτησε για λίγο ως φρουρός το παλάτι του Μπάκιγχαμ πριν από την είσοδό του στις συμμαχικές δυνάμεις στη Νορμανδία το 1944, συμμετέχοντας στη μάχη του Caen.
Μετά τον πόλεμο, παντρεύτηκε τη βελγίδα πριγκίπισσα Ζοζεφίν Σαρλότ και είχε πέντε παιδιά. Έγινε ο έκτος Μεγάλος Δούκας της χώρας, όταν η μητέρα του Σάρλοτ παραιτήθηκε το 1964.
“Ο θάνατός του είναι μια μεγάλη απώλεια για το Μεγάλο Δουκάτο και για την Ευρώπη”, αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου.
“Ήταν ο ήρωας των παιδικών μου χρόνων”, αντέδρασε παράλληλα μιλώντας στο AFP ο Γαλλο-Λουξεμβούργιος δημοσιογράφος Στεφάν Μπερν.
“Είναι ο μόνος αρχηγός κράτους που μετείχε ενεργά στην Απόβαση στη Νορμανδία”, διευκρίνισε ο δημοσιογράφος, ο οποίος του είχε πάρει για πρώτη φορά συνέντευξη το 1989.
Η τελευταία δημόσια εμφάνισή του ήταν στα τέλη Μαρτίου, με αφορμή φόρουμ που είχε διοργανώσει η νύφη του, η Μεγάλη Δούκισσα Μαρία Τερέζα, για την καταπολέμηση της σεξουαλικής βίας στις εμπόλεμες ζώνες.
Γεννηθείς στις 5 Ιανουαρίου του 1921, ο Ιωάννης του Λουξεμβούργου ήταν γιος της Μεγάλης Δούκισσας Καρλόττας και του πρίγκιπα Φελίξ των Βουρβόνων Πάρμας.
Ο συνταγματικός ρόλος του αρχηγού του κράτους είναι σε μεγάλο βαθμό τελετουργικός και το 2008 το κοινοβούλιο τον περιόρισε περαιτέρω, καταργώντας το δικαίωμα του μονάρχη να ασκήσει βέτο στη νομοθεσία.
Με περίπου μισό εκατομμύριο κατοίκους, το Λουξεμβούργο δεν είναι μόνο ένα από τα μικρότερα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και το πλουσιότερο από την άποψη του κατά κεφαλή ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.
ΠΗΓΗ: Newpost.gr
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα