Ο Ευθ. Λέκκας απαντά στον Τσιρώνη: Το Καστελόριζο είναι αναπόσπαστο τμήμα του αιγαιακού γεωδυναμικού χώρου

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΑΣΠ
Ο Ευθύμιος Λέκκας/ Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Την επιστημονική απάντηση στα όσα υποστήριξε πρόσφατα ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Τσιρώνης περί του Καστελόριζου, έδωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμης Λέκκας.

Ως γνωστόν ο κ. Τσιρώνης – υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας με τους Οικολόγους Πράσινους – προκάλεσε πρόσφατα θύελλα με την δήλωσή του ότι το «ελληνικότατο μεν Καστελόριζο, δεν ανήκει στο Αιγαίο, γεωγραφικά, τι να κάνουμε;». Μάλιστα επανήλθε, εγκαλώντας όσους τον κατηγόρησαν ότι έχουν «άγνοια πατριδογνωσίας».

Ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας, πρόεδρος του ΟΑΣΠ και Πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ήρθε να δώσει την επιστημονική εκδοχή έναντι αυτών των ισχυρισμών.

Ο κ. Λέκκας επισημαίνει ότι το Καστελόριζο είναι αναπόσπαστο τμήμα του αιγαιακού γεωδυναμικού χώρου.

Μάλιστα τονίζει ότι «ο διαχωρισμός του Καστελλόριζου και των βραχονησίδων ισοδυναμεί όχι μόνο με ιστορική, γεωγραφική και πολιτισμική ανακρίβεια, αλλά και με πλήρη άγνοια της γεωτεκτονικής δομής και της γεωδυναμικής εξέλιξης που χαρακτηρίζουν την περιοχή του αιγιακού χώρου».

Αναλυτικά η δήλωση του καθηγητή Ευθύμιου Λέκκα:

«Ο θαλάσσιος και νησιώτικος χώρος του Αιγαίου δεν είναι μια περιοχή προσδιοριζόμενη μόνο γεωγραφικά, που οριοθετείται και περικλείεται από την ακτογραμμή της ηπειρωτικής Ελλάδας -ή ακριβέστερα της Ευρωπαϊκής Ηπείρου- και από την ακτογραμμή της Μικράς Ασίας.

Προσδιορίζεται ταυτόχρονα από τον ιστορικό και πολιτιστικό του χαρακτήρα, δηλαδή τη γένεση και την ανάπτυξη του ελληνικού πολιτισμού, ενός μοναδικού πολιτισμού που αποτέλεσε τη βάση, όχι μόνο της ευρωπαϊκής και δυτικής, αλλά και της παγκόσμιας κουλτούρας».

Πρωτίστως όμως ο αιγαιακός χώρος προσδιορίζεται από τη γεωλογική δομή και εξέλιξή του, περικλείοντας επί μέρους χαρακτηριστικά που αφορούν στην τεκτονική, σεισμοτεκτονική, ηφαιστειακή, γεωδυναμική και νεοτεκτονική του εξέλιξη· χαρακτηριστικά που συνθέτουν ένα μοναδικό, παγκόσμιο πρότυπο δύο ηπειρωτικών λιθοσφαιρικών τεκτονικών πλακών σε σύγκλιση.

Η οπισθοχώρα με μία ποικιλία τεκτονικών πεδίων που καταλαμβάνει ένα μεγάλο τμήμα του Βορείου Αιγαίου, το σύγχρονο ηφαιστειακό τόξο με τα ηφαίστεια των Μεθάνων, της Μήλου, της Σαντορίνης και της Νισύρου – Κω, η οπισθόταφρος στο Κρητικό Πέλαγος, το νησιωτικό τόξο με το νησιωτικό σύμπλεγμα στη νότια περιοχή, η εμπροστοτάφρος στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης και η προχώρα -όπου εντοπίζονται τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων- συνθέτουν ένα ενιαίο γεωδυναμικό σύνολο που δεν διασπάται.

Μέσα σε αυτό το ανήσυχο γεωδυναμικό περιβάλλον που διαμορφώνει καθοριστικά και το βιο-περιβάλλον, βρήκε πρόσφορο έδαφος να αναπτυχθεί ο ελληνικός πολιτισμός από τους κατοίκους και προγόνους μας, οι οποίοι αξιοποίησαν στο έπακρο τα φυσικά πλεονεκτήματα του τόπου.

Ο διαχωρισμός του Καστελλόριζου και των βραχονησίδων ισοδυναμεί όχι μόνο με ιστορική, γεωγραφική και πολιτισμική ανακρίβεια, αλλά και με πλήρη άγνοια της γεωτεκτονικής δομής και της γεωδυναμικής εξέλιξης που χαρακτηρίζουν την περιοχή του αιγαιακού χώρου.

Δρ. Ευθύμης Λέκκας Καθηγητής

  • Πρόεδρος Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίαςς
  • Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών
  • Διευθυντής Τομέα Δυναμικής, Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας
  • Διευθυντής ΠΜΣ “Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών & Κρίσεων”
  • Πρόεδρος Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος
  • Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
  • Πρόεδρος Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας»

Πηγή: Ο Ευθ. Λέκκας απαντά στον Τσιρώνη: Το Καστελόριζο είναι αναπόσπαστο τμήμα του αιγιακού γεωδυναμικού χώρου | iefimerida.gr

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Πολλα θελει ο κ. Λεκκας απο τον οικολογο κ. Τσιρωνη .
    Οι ανθρωποι εκαναν Συμφωνια με τα Σκοπια και την υποστηριζουν ακομη, χωρις να γνωριζουν την επικρατεια της ιστορικης Μακεδονιας, ουτε την Ιστορια του Μακεδονικου ζητηματος απο το 1870-το Ιλιντεν τους ηταν αγνωστο και ως ονομασια- και φυσικα περαν του οτι δεν ερωτησαν με εκλογες τον Ελληνικο λαο δεν χρησιμοποιησαν και τους πολλους ειδικους ιστορικους ,αρχαιολογους ,γλωσσολογους και γεωγραφους που εχουμε ως συμβουλους προ και κατα την διαπραγματευση της Συμφωνιας αυτης, γιαυτο και ανησυχησαν ξανα ΟΛΟΙ οι Ελληνες οταν ακουσαν τον κ. Κατρουγκαλο για ”συνεκμεταλλευση” στο Αιγαιο ,τον κ. Τσιρωνη για το Καστελοριζο , που δεν ειναι στο Αιγαιο , ενω ειχε προηγηθει και η βαρυγδουπη δηλωση του κ. Κοτζια , που του αρεσουν οι υπογραφες σε Διακρατικες Συμφωνιες μας οτι ”δεν ειμαστε μοναχοφαηδες στο Αιγαιο”.
    Χωρις φωτια καπνος δεν βγαινει .Τουλαχιστον να προλαβουμε καμια Ελληνοτουρκικη Συμφωνια-αλα Πρεσπες- προ των εκλογων και να λιγοστεψουν οι χωραταδες τους για τα εξωτερικα μας θεματα προ των εκλογων .

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα