” Ο Αριστοφάνης μέσα από τα κόμικς”

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Επετειακή εκδήλωση για τα 35 χρόνια συνεχούς κυκλοφορίας των βιβλίων
ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019,  ΣΤΙΣ 19:00,  ΣΤΟ ΦΟΥΑΓΙΕ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και ο Σύλλογος Αποφοίτων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με αφορμή τη συμπλήρωση 35 χρόνων συνεχούς κυκλοφορίας των ”Κωμωδιών του Αριστοφάνη σε κόμικς”, συνδιοργανώνουν επετειακή εκδήλωση, τιμητική για τους δημιουργούς και το έργο τους.
Ο συγγραφέας Τάσος Αποστολίδης και ο εικονογράφος Γιώργος Ακοκαλίδης ζουν και δουλεύουν στη Θεσσαλονίκη, πόλη που είχε και το προνόμιο της πραγματοποίησης της πρώτης έκδοσης των βιβλίων                 ( εκδόσεις ΑΣΕ ΑΕ ).
Στην παρουσίαση της συνολικής πορείας του έργου, με αφηγήσεις και προβολές αρχειακού υλικού, συμμετέχουν – εκτός των δημιουργών – ο Παντελής Σαββίδης, δημοσιογράφος, Πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων του ΑΠΘ, ο Πέτρος Μαρτινίδης, Ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ, η Anny Weil, φιλόλογος-μεταφράστρια, εκδότες και ο Κώστας Μπλιάτκας, δημοσιογράφος-συγγραφέας που θα είναι και ο συντονιστής του προγράμματος.
Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν το ”Arts & Quality of Life” με ομάδες χορού της Σχολής ”Ελένη Γουγουτσά” και η Παιδική χορωδία της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης που διευθύνει ο Κανάρης Κεραμάρης. Στο πιάνο ο Δημήτρης Τσακυρίδης.
Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΩΝ ΚΟΜΙΚΣ…
Συμπληρώθηκαν 35 χρόνια από την πρώτη έκδοση της διασκευής σε κόμικς των έντεκα κωμωδιών του Αριστοφάνη που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη από τις εκδόσεις Α.Σ.Ε. Δημιουργοί τους ο συγγραφέας Τάσος Αποστολίδης και ο εικονογράφος Γιώργος Ακοκαλίδης. Στη δεκαετία του ’80 φαινόταν αδιανόητο να παραχθεί στην Ελλάδα ”σειρά κόμικς”. Άλλωστε δεν είχε επιχειρηθεί κάτι ανάλογο μέχρι τότε. Εκδότης και δημιουργοί τόλμησαν και δικαιώθηκαν:
Στα 35 χρόνια κυκλοφορίας, οι ”Κωμωδίες του Αριστοφάνη σε κόμικς”, με συνεχείς επανεκδόσεις, ξεπέρασαν σε πωλήσεις στην Ελλάδα το ένα εκατομμύριο αντίτυπα. Τιμήθηκαν από το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου. Παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος ”Πολιτισμός 2007-2013” με την παραγωγή: ”DHE DUTY OF COMEDY”. Η ”Λυσιστράτη” ήταν ένα από τα 100.000 βιβλία, από όλο τον κόσμο, που δόμησαν τον ”Παρθενώνα των βιβλίων”, το εμβληματικό αυτό έργο της Marta Minujin, στο Κάσελ της Γερμανίας. Η ίδια κωμωδία κυκλοφόρησε με κινούμενα σχέδια, στα ελληνικά και αγγλικά, σε DVD (εκδ: GRAFO ΑΕ).
Τέσσερις κωμωδίες δημοσιεύτηκαν σε συνέχειες, σε εφημερίδες, καθώς και στο ”ΑΕΡΟΣΤΑΤΟ”, περιοδικό που διανέμεται σε μαθητές σχολείων της ομογένειας σε Ευρώπη, Αμερική και Αυστραλία. Αποσπάσματά τους υπάρχουν ακόμη σε σχολικά βιβλία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Στον ”Μαραθώνιο ανάγνωσης” του 2012-2013, δέκα κωμωδίες διαβάστηκαν από 25.000 μαθητές, από 1.200 Δημοτικά σχολεία. Σχολικοί, αλλά και επαγγελματικοί θίασοι, κατά καιρούς, ανέβασαν θεατρικές παραστάσεις κωμωδιών του Αριστοφάνη που βασίζονταν στην κόμικς εκδοχή!
Έξι κωμωδίες μεταφράστηκαν στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και τουρκικά, ενώ και οι 11 πωλούνται ηλεκτρονικά στα ελληνικά και αγγλικά. Με Υπουργική απόφαση, εδώ και πέντε χρόνια, τα βιβλία διατίθενται από τα πωλητήρια των Αρχαιολογικών Μουσείων της χώρας.
Οι κωμωδίες σε μορφή κόμικς απευθύνονται κυρίως στο νεανικό κοινό. Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει ότι δε διαβάζονται ευχάριστα κι από μεγάλους. Σεβόμενοι απόλυτα τον μύθο, τη σπιρτάδα και τα ευρήματα του Αριστοφάνη, οι δημιουργοί, πέρασαν εύστοχα στις διασκευές τους στοιχεία της σύγχρονης πολιτικής και κοινωνικής πραγματικότητας, τονίζοντας έτσι τη διαχρονικότητα των θεμάτων και των μηνυμάτων του μεγάλου κωμωδιογράφου.
Τα κόμικς, στα ελληνικά, κυκλοφορούν από το ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, οι ξενόγλωσσες εκδόσεις από τους: ΚώΜΟΣ, ENDELECHEIA, ISTOS.
Ο Τάσος Αποστολίδης γεννήθηκε το 1947 στη Θεσσαλονίκη, σπούδασε Μαθηματικά στο Αριστοτέλειο και υπηρέτησε για 42 χρόνια στη δευτεροβάθμια ιδιωτική εκπαίδευση, όπου τα 36 από αυτά στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης. Εκεί δίδαξε, διηύθυνε τα Λύκειά της και άσκησε καθήκοντα Αντιπροέδρου.
Το ίσης διάρκειας συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει χρονογραφήματα και ευθυμογραφήματα που δημοσιεύονταν, ως το τέλος της δεκαετίας του ΄90, σε εφημερίδες και περιοδικά της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας. Το πρώτο του βιβλίο: ”Ευθυμογραφήματα για κατηφείς” κυκλοφόρησε το 1973.
Από τις αρχές της δεκαετίας του ΄80 γράφει σενάρια και διασκευάζει σε κόμικς κλασικά έργα της αρχαιότητας (Κωμωδίες του Αριστοφάνη, Οδύσσεια, Αντιγόνη, Ιφιγένεια, Μύθοι Αισώπου, Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αρχαία Ελλάδα), συνεργαζόμενος με τους μεγαλύτερους Έλληνες σχεδιαστές. Τα 13 από τα 44 βιβλία του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και τουρκικά.
Ο Τ.Αποστολίδης έχει γράψει επίσης κείμενα για stand-up comedy και θεατρικά μονόπρακτα. Το 1999 ίδρυσε τον ”Αιρετικό Θίασο” και ως το 2000 ήταν αποκλειστικός συγγραφέας και σκηνοθέτης των παραστάσεων του θιάσου στον ”ΜΥΛΟ”. Είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, της European Federation F.E.R.A, καθώς και της International Federation M.E.I
Διδάσκει ”Τεχνική γραφής σεναρίου” σε Εργαστήρια Καλών Τεχνών και διοργανώνει εκδηλώσεις σχετικές με το σκίτσο, τη γελοιογραφία και τα κόμικς, ενώ έχει δώσει πλήθος διαλέξεων με αντίστοιχη θεματολογία.
Ο Γιώργος Ακοκαλίδης γεννήθηκε, ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη ως γελοιογράφος, δημιουργός κόμικς και γραφίστας. Σπούδασε Γραφικές Τέχνες στον Α.Τ.Ο – Σχολή Δοξιάδη.
Από το 1971 συνεργάστηκε, ως πολιτικός γελοιογράφος, με εφημερίδες και περιοδικά της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας.
Έχουν εκδοθεί δύο άλμπουμ με γελοιογραφίες του: ” Αυτά” και ”Φαλλοκρατική αδεία”.
Έχει εικονογραφήσει περισσότερα από είκοσι -παιδικά κυρίως- βιβλία, ενώ παράλληλα ασχολείται και με το διαφημιστικό έντυπο.
Το 1981 πέρασε στον χώρο των κόμικς, με τις διασκευές των 11 κωμωδιών του Αριστοφάνη,  και συνεργάτη τον Τάσο Αποστολίδη. Με κείμενα του ίδιου συγγραφέα, σχεδίασε το 2012 το graphic novel ”Ομήρου Οδύσσεια”, το οποίο έχει μεταφραστεί στα αγγλικά και πωλείται σε τεύχη (χάρτινα και ψηφιακά)  από την ΑΜΑΖΟΝ.
Ο Γ.Ακοκαλίδης έχει πάρει μέρος σε εκθέσεις γελοιογραφίας και κόμικς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχει αποσπάσει αρκετές διακρίσεις.
Κατά καιρούς συνεργάστηκε με διάφορα θεατρικά σχήματα, φιλοτεχνώντας σκηνικά και κοστούμια για τις παραστάσεις τους.
Από το 2000 ως το 2013 διηύθυνε ”Εργαστήρι ελεύθερου και γραμμικού σχεδίου”.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα