Οκτώβριος, μήνας τριών επισήμων εορταστικών ιστορικών                       γεγονότων και όχι μόνο                 

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του Χαράλαμπου Τσιτσιμπίκου*

                              Κάθε Οκτώβριο η καρδιά της Ελλάδας και του απανταχού Ελληνισμού κτυπάει στη Θεσσαλονίκη από εθνικό παλμό για τις τρείς ιστορικές επετείους του Έθνους τα τελευταία 115 χρόνια. 

                            Την 13ην Οκτωβρίου εορτάζεται ο Μακεδονικός αγώνας και ο θάνατος του Παύλου Μελά.

                             Την 26ην Οκτωβρίου εορτάζεται η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τους Τούρκους.

                             Την 28ην Οκτωβρίου εορτάζεται η εποποιϊα του ΟΧΙ του 1940, των πολέμων  προς τους Ιταλούς και μετά προς τους Γερμανούς. 

                             Όλος ο απανταχού Ελληνισμός ,εντός και εκτός Ελλάδας, τιμά ευλαβικά τις κορυφαίες αυτές επετείους και αποτίει  τον οφειλόμενο φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους αθάνατους νεκρούς. 

                            Με κομμένη την ανάσα ακούει τα μηνύματά τους και συγκρίνει τα ιστορικά γεγονότα των ηρωϊκών εκείνων εποχών με τη σημερινή. Στους χαλεπούς καιρούς μας είναι περισσότερα επίκαιρα παρά ποτέ. Διδάσκουν, εμπνέουν, οδηγούν. Είναι ιερή υποχρέωση να συνειδητοποιήσουμε και να ενστερνισθούμε τα μηνύματα που, μέσω των γεγονότων, απευθύνει η ακίβδηλη Ιστορία, στο διάβα του χρόνου, σε μας τους νεότερους. 

                            Τότε οι Έλληνες πέτυχαν ένα απίστευτο θαύμα. Μπορούμε να το πετύχουμε και σήμερα.

                            Τότε όλοι, πλούσιοι και φτωχοί, αγαπούσαν πρώτα την Ελλάδα και της χάριζαν τη ζωή τους για να ζήσει. Ο αγώνας γινότανε υπέρ πίστεως και πατρίδας.

                            Τότε υπήρχαν οικογένειες, ιερείς και δάσκαλοι που σμίλευαν τις ψυχές των νέων και τους μετέδιδαν αγάπη και πίστη στα όσια και τα ιερά της Ελλάδας.

                           Τότε η Πολιτική, Πολιτειακή, Στρατιωτική Ηγεσία και ο Λαός ήταν ενωμένη και αφιερωμένη στην αποστολή τους. Βασίλευε η Εθνική Ενότητα. 

                           Τώρα σε επίπεδο αρχών και αξιών και Ηγεσιών συμβαίνει το αντίθετο πλην όμως δεν εμωράνθην το άλας της Γής. Ο Ελληνισμός μπορεί και τώρα όπως τότε, αρκεί να διδαχθεί και να οδηγηθεί ενωμένος στον σκληρό αγώνα. Αρκεί να νικήσει τη διχόνοια τη δολερή η οποία εμφιλοχωρεί μετά από κάθε θαύμα και φέρνει την καταστροφή. 

                           Το 2012-13 κηρύχθηκε Πανελλαδικά επετειακή χρονική περίοδος με την συμπλήρωση εκατό χρόνων από τους νικηφόρους πολέμους 2012-13. Ήταν μοναδική ευκαιρία να αναγεννήσουμε την ιστορική μνήμη στον Ελληνικό Λαό για να αποτινάξουμε την επιδιωκόμενη προσπάθεια της γενοκτονίας αυτής της μνήμης. Δυστυχώς δεν το πετύχαμε. Να το ελπίσουμε στην ερχόμενη μεγάλη εθνική επέτειο της συμπλήρωσης 200 χρόνων της Εθνικής Παλιγγενεσίας  του 1821; Το βλέπω χλωμό. Το Χούϊ μας δύσκολα  αλλάζει. Είναι σαν τη λαϊκή παροιμία που λέγει  «ο λύκος την τρίχα αλλάζει το χούϊ ποτέ.»  

                            Όταν ένας Λαός περάσει σε κατάσταση ιστορικής αμνησίας καθίσταται ευάλωτος σε παρουσιαζόμενες δύσκολες καταστάσεις. Πράγματι αυτό συνέβη στα τελευταία χρόνια.

                             Ο Μακεδονικός Αγώνας αμαυρώθηκε με την επαίσχυντη Συμφωνία των Πρεσπών, με την οποία το ιστορικό όνομα Μακεδονία παραδόθηκε στα Σκόπια μαζί με την Μακεδονική γλώσσα  

                               Σε αυτή την θλιβερή για τους απανταχού Μακεδόνες και τους Έλληνες παραχώρηση συμμετείχε και ο πρώην Δήμαρχος της Πόλης μας κ. Μπουτάρης. Συγκεκριμένα στο πρώτο δεκαήμερο Φεβ.2018 στη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο σε απ’ ευθείας μετάδοση είπε.  [Χάσαμε Κύριοι για τη μη χρήση του ονόματος ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ από τα Σκόπια δεν το καταλάβατε;;;;] Ήταν η πλέον κατάπτυστη ομολογία. [Προς τούτο πρέπει να αλλάξουμε τις ονομασίες ΜΑΚΕΔΔΟΝΙΑ του αεροδρομίου και του σταθμού υπεραστικών λεωφορείων. Να δώσουμε π.χ στο αεροδρόμιο το όνομα Νίκος Γκάλλης] 

                              Συνεχίζει ο πρώην κ. Δήμαρχος το άλλο διχαστικό ατόπημα με τον καθιερωθέντα με το Π.Δ.50/16 εορτασμό της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

                              Επειδή κάθε Κράτος έχει καθιερώσει αντίστοιχη γιορτή η Ελλάδα είχε καθορίσει ως ημέρα εορτασμού την 12ην Οκτωβρίου ημέρα αποχώρησης από την Αθήνα. Το 2016 η Πολιτεία αποφάσισε να καθιερώσει ,ως δημόσια εορτή τοπικής σημασίας σε κάθε πρωτεύουσα Νομού και Επαρχίας, την ημέρα αποχώρησης των Γερμανικών Στρατευμάτων Κατοχής.

                               Για τη Θεσσαλονίκη μας ,με το Π.Δ.50/16«Επισυνάπτεται» καθιερώθηκε ως ημέρα εορτασμού η 30η Οκτωβρίου. Ιδιαίτερα, το άρθρο 1 αναφέρει: « Καθιερώνουμε την 30η Οκτωβρίου, επέτειο απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, ως δημόσια εορτή  τοπικής σημασίας για το Δήμο Θεσσαλονίκης Νομού Θεσσαλονίκης».  Το άρθρο 2 αναφέρει τι θα περιλαμβάνουν οι εκδηλώσεις εορτασμού και το άρθρο 3 αναφέρει ότι το πρόγραμμα των εκδηλώσεων καταρτίζεται από τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας. 

                               Ο  Δήμος Θεσσαλονίκης με τον τότε Δήμαρχο και τον σπόνσορά του κ. Μυταφίδη, βιάζοντας κατά τον πλέον ειδεχθή τρόπο την ιστορική αλήθεια και αμαυρώνοντας την τοπική ιστορική εορτή αποφάσισε να εορτάσει την, για πρώτη φορά καθιερωθείσα εορτή, με τις ακόλουθες εκδηλώσεις.  

                                  Συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου στο Μέγαρο Μουσικής με τίτλο.

                                   Ο ΕΛΑΣ απελευθερώνει τη Θεσσαλονίκη

                                  Παρουσίαση ανάλογου προγράμματος  από την TV-100

                                 Τοποθέτηση αναθηματικής πλάκας στη θέση μεταξύ Βασιλικού Θεάτρου και Λευκού Πύργου με την επιγραφή. «Μνήμη των μαχητών του ΕΛΑΣ που απελευθέρωσαν τη Θεσσαλονίκη από τα Ναζιστικά Στρατεύματα Κατοχής στις 30 Οκτωβρίου 1944 .»       

                          Είναι οφθαλμοφανής η ιστορική ανακρίβεια αλλά και η παραχάραξη του κειμένου της απόφασης της Πολιτείας που αναγράφεται στο Π.Δ. πράγμα το οποίο αναβιώνει διχαστικά γεγονότα μίσους, τα οποία στοίχησαν ακριβά σε θύματα και υλικές καταστροφές στην Πατρίδα μας και δεν πρέπει να αναμοχλεύονται. Όλα αυτά τη στιγμή κατά την οποία η ιστορική αλήθεια έχει καταγραφεί από πολλούς συγγραφείς ή αρθρογράφους, ακόμη και υπηρετήσαντες ή συμπαθούντες τον ΕΛΑΣ, όπως:

                             « Πόλεμος και αίμα ,ταξίδι στο παρελθόν, ταξίδι στον πόνο.» της Μαργαρίτας Λαζαρίδου αγωνίστριας του Δημοκρατικού Στρατού.

                              « Ιστορία της Αντίστασης »τόμος Α σελίδα 410.Γράφει ο Καπετάν Έκτορας του ΕΛΑΣ [ Θεόδωρος Μακρίδης ]

                              « Ιστορικές Μαρτυρίες-Η Εθνική Αντίσταση των Ελλήνων 1941-1945 » Έκδοση της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Εθνικών Αντιστασιακών Οργανώσεων.

                               «Σύμφωνο του Λειβαδίου 1944. ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΝ ΣΥΜΦΩΝΟΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ –ΕΛΑΣ.»

                               Επειδή σήμερα, παρά ποτέ, περνάμε δύσκολες ημέρες με ένα σωρό εθνικά θέματα ανοικτά έχουμε την υποχρέωση αλλά και το πατριωτικό καθήκον να μελετήσουμε την πραγματική ιστορία ώστε να περιέλθουμε σε αυτογνωσία όλοι μας και μέσα στο πνεύμα αυτής να προχωρήσουμε με ενότητα, αλληλεγγύη, και αδελφοσύνη, στοιχεία τα οποία αποτελούν κυρίαρχο ηθικό όπλο για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε κινδύνου. 

                                Σας συγχαίρω κύριε Δήμαρχε για την εκλογή σας και σας εύχομαι ολοκαρδίως καλή επιτυχία στο ύψιστο έργο σας επ’ ωφελεία της Πόλεώς μας και της Μακεδονίας μας μαζί με τους άξιους συμβούλους σας τους οποίους συγχαίρω για την εκλογή τους και τους εύχομαι καλή επιτυχία.

                              Κάνω έκκληση στα αισθήματα δικαίου, αλήθειας, σεβασμού στην ιστορία και σύμπνοιας  όλων των Θεσσαλονικέων για το καλό της Πόλεως να αντικαταστήσετε το κείμενο της αναθηματικής πλάκας με το αντίστοιχο του Π.Δ. και να προγραμματίσετε τις όποιες εκδηλώσεις με γεγονότα που μας ενώνουν όλους μας.                                                                        

  • Αντιστράτηγος ε.α.-Επίτιμος Β’Υ/ΓΕΣ
  • Πολιτικός Μηχανικός του Α.Π.Θ.
  • Πρώην Μέλος του Δ.Σ. της Ε.Μ.Σ.

 

Συνημμένο.

 

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 50/2016 – ΦΕΚ 81/Α/9-5-2016

Καθιέρωση της 30ης Οκτωβρίου ως δημόσιας εορτής τοπικής σημασίας για το Δήμο Θεσσαλονίκης Νομού Θεσσαλονίκης.

Έχοντας υπόψη τις διατάξεις:
1.Του άρθρου 1 του Α.Ν. 198/1967 «Περί τρόπου καθιερώσεως και τελέσεως δημοσίων εορτών και τελετών και περί αντικαταστάσεως και καταργήσεως διατάξεων τινών του Α.Ν. 447/1937 “περί τρόπου απονομής σεβασμού εις την Εθνικήν Σημαίαν και γενικώς τα Εθνικά Σύμβολα”» (Α’ 215).
2.Του άρθρου μόνου του Π.δ/τος 555/1977 «Περί βελτιώσεως διαδικασιών τινών κατά την έκδοσιν διοικητικών πράξεων επί αντικειμένων αρμοδιότητος Υπουργείων Εξωτερικών, Εθνικής Αμύνης, Εσωτερικών και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων» (Α’ 184).
3.Του άρθρου 90 του Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα, που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του Π.δ/τος 63/2005 «Κωδικοποίηση της νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα» (Α’ 98).
4.Το γεγονός ότι από τις διατάξεις του παρόντος διατάγματος δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού.
5.Την υπ’ αριθμ. 57/2016 γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, αποφασίζουμε:

Άρθρο 1
Καθιερώνουμε την 30η Οκτωβρίου, επέτειο της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, ως δημόσια εορτή τοπικής σημασίας για το Δήμο Θεσσαλονίκης Νομού Θεσσαλονίκης.

Άρθρο 2
Οι εκδηλώσεις του εορτασμού, οι οποίες θα γίνονται στο Δήμο Θεσσαλονίκης Νομού Θεσσαλονίκης, περιλαμβάνουν γενικό σημαιοστολισμό σε όλο το Δήμο από την 8η πρωινή μέχρι τη δύση του ηλίου της ημέρας της εορτής και φωταγώγηση του δημοτικού καταστήματος και των λοιπών δημόσιων κτιρίων, από τη δύση του ηλίου της ημέρας της εορτής μέχρι τις πρωινές ώρες της επομένης.

Άρθρο 3
Το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων καταρτίζεται με απόφαση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας.

 

spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Συγχαιρουμε θερμως για το κειμενο σας στρατηγε και συνυπογραφουμε την προταση σας προς τον νεον κ. Δημαρχον Θεσ/νικης για την αντικατασταση της αναθηματικης πλάκας προς αποκατασταση της νομιμοτητος .
    Ισως επρεπε να περιγραφει αυτολεξει ο σκοπος του εορτασμου και στο Προγραμμα της αρμοδιας για την καταρτιση του Περιφερειας Κεντρικης Μακεδονιας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα