Οι πρώτες 100 ημέρες του Μηχανισμού των Αντικυθήρων μέσα στη θάλασσα.

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

του Αριστείδη Βούλγαρη

Πρίν λίγες ημέρες δημοσιεύθηκε η έκτη κατά σειρά εργασία της ομάδας The Functional Reconstruction of Antikythera MEchanism – FRAMe Project, σχετική με τη μελέτη της διάβρωσης του Μηχανισμού των Αντικυθήρων-Οι πρώτες 100 ημέρες του Μηχανισμού των Αντικυθήρων στον πυθμένα του κόλπου των Αντικυθήρων, μετά τη βύθιση του ρωμαϊκού μεταφορικού πλοίου “Ολκάς”.

Στην εργασία των Α. Βούλγαρη, Χ. Μουρατίδη και Α. Βοσινάκη με τίτλο Simulation and Analysis of Natural Seawater Chemical Reactions on the Antikythera Mechanism, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Coastal Research

https://www.jcronline.org/doi/abs/10.2112/JCOASTRES-D-18-00097.1?journalCode=coas,

περιγράφονται τα πρώτα στάδια της διάβρωσης του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, αμέσως μετά τη βύθιση του πλοίου, με εξομοίωση χάλκινων δειγμάτων σε εργαστηριακό θαλασσινό νερό, χρησιμοποιώντας ακατέργαστο αλάτι από τα Κύθηρα (40 χιλιόμετρα μακριά από τον κόλπο του αρχαίου ναυαγίου) και με συνθήκες παρόμοιες του πυθμένα των Αντικυθήρων. Η διάβρωση των δειγμάτων μελετήθηκε και φασματοσκοπικά με δύο φασματογράφους κατασκευασμένους ειδικά για αυτή την έρευνα από τον Α. Βούλγαρη, πρώτο συγγραφέα, οι οποίοι τοποθετήθηκαν σε κατάλληλα τροποποιημένο ερευνητικό μικροσκόπιο.

Προέκυψαν πολύ ενδιαφέροντα δεδομένα για τη διαδικασία της διάβρωσης, που παρουσιάζονται εκτενώς και με αντιπροσωπευτικές φωτογραφίες, με τη σημαντικότερη παρατήρηση πως η διάβρωση των χάλκινων δειγμάτων από το θαλασσινό νερό, εξαρτάται από τη θέση του δείγματος ως προς την κατακόρυφο της βαρύτητας: δηλαδή το σχήμα και η θέση ενός αντικειμένου επηρεάζει σημαντικά τον βαθμό της διάβρωσής του και ταυτόχρονα το ίδιο (χάλκινο/μπρούντζινο) αντικείμενο δεν υφίσταται τον ίδιο βαθμό διάβρωσης σε όλα τα σημεία του.

Στην εργασία δημοσιεύεται επίσης για πρώτη φορά το αναθεωρημένο μηχανολογικό σχέδιο του Μηχανισμού των Αντικυθήρων με όλες τις σοβαρές μηχανολογικές διορθώσεις στο, έως τώρα αποδεκτό σχέδιο του Μηχανισμού, οι οποίες προέκυψαν κατά την έρευνά μας και έχουν δημοσιευθεί σε προηγούμενες εργασίες μας

– “Conclusions from the functional reconstruction of the Antikythera Mechanism”, 2018b, Journal for the History of Astronomy, 49(2), 216-238. https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0021828618762460

– “Ancient Machine Tools for the construction of the Antikythera Mechanism parts”, 2019a, Digital Applications in Archaeology and Cultural Heritages Journal, 13, e00092https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2212054818300353.

Τέλος, παρουσιάζονται για πρώτη φορά ψηφιακές αποκαταστάσεις των θραυσμάτων του Μηχανισμού στις οπτικές φωτογραφίες και στις ακτινογραφίες ακτίνων-Χ του Antikythera Mechanism Research Projecthttp://www.antikythera-mechanism.gr/.

 

Αριστείδης Βούλγαρης

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα