«Οι μέρες  του Αλέξη Τσίπρα τελείωσαν»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του ΑλκηΚαλλιαντζίδη, Οικονομολόγου, [email protected]www.kalkis.eu

Εμείς το ξέρουμε αφού το απέδειξαν πρόσφατα τρεις διαφορετικές κάλπες στις 26 Μάιου 2019. Των ευρωεκλογών, των περιφερειακών και των δημοτικών εκλογών στις οποίες ο Σύριζα έπαθε πανωλεθρία, ιδιαίτερα στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ο γράφων, χωρίς καμία αυταρέσκεια, είχε ορθά προβλέψει στις Ανιχνεύσεις από τις 22-1-2019, δίχως να είναι δημοσκόπος, την επερχόμενη τριπλή ήττα του ΣΥΡΙΖΑ https://www.anixneuseis.gr/?p=201388

Συγκεκριμένα δε ανέφερα επί λέξει : «Η πλειοψηφία των Ελλήνων χόρτασε από την αχαλίνωτη ψευδολογία, τον ερασιτεχνισμό και την αναποτελεσματικότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλοι τοκογλύφοι, για να δανειστώ ένα σκληρό συριζαϊκό κοσμητικό επίθετο, δεν υπάρχουν να του χορηγήσουν 3η εκλογική ευκαιρία. Ο,τι και να κάνει θα περάσει από τη βάσανο των ευρωεκλογών τον προσεχή Μάιο. Κι εκεί θα πιεί το πικρό ποτήρι της δεινής ήττας, όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις. Αν δεν κάνει νωρίτερα εκλογές, το πιο σώφρον για τους Συριζαίους θα ήταν να κάνει την ίδια ημερομηνία τετραπλές εκλογές ταυτόχρονα. Δηλαδή : ευρωεκλογές, περιφερειακές, δημοτικές και βουλευτικές, ώστε να πιεί ένα και μόνο ποτήρι-γίγας της ήττας, με τετραπλά φαρμακερά εκλογικά υγρά. Διαφορετικά τους περιμένουν επαναλαμβανόμενες μαύρες μέρες τις οποίες δεν θα τις αντέξουν οι πολλαπλές Συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, συμπεριλαμβανομένης και της Πασοκικής. Θα τους δούμε σύντομα να ξεκατινιάζονται στα τηλε-παράθυρα, γιατί είναι και φλύαροι αερολόγοι, μετά το ξεπέζεμα από την εξουσία».

Ο πρωθυπουργός επέλεξε τελικά να χάσει σε δυο δόσεις. Κακό της κεφαλής του. Η δεύτερη δόση θα είναι την προσεχή Κυριακή 7 Ιουλίου 2019 μάλλον δεινότερη της 1ης , αφού η ΝΔ προβλέπεται να έχει επαρκή αυτοδύναμη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Κι αυτό δεν το προεξοφλεί μόνο ο γράφων.

Το φωνάζουν, πρώτα και καλύτερα, οι περίφημες «Αγορές» (οι «Τοκογλύφοι» κατά τον παλαιό Σύριζα) που σχεδόν πάντα είναι ενημερωμένες εγκαίρως (από τους ειδικούς που διαθέτουν) για τα πολιτικά δρώμενα σε όλα τα κράτη του κόσμου που είναι οι δυνητικοί «Δανειολήπτες» τους. Σπανίως πέφτουν έξω στις προβλέψεις τους. Κι επειδή προεξοφλούν την άνετη νίκη της ΝΔ, έριξαν σήμερα 3-7-2019 το επιτόκιο του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου στο 2,106% και το 5ετές στο 1,099%,τα οποία εκτιμώ ότι θα πέσουν κι άλλο και πολύ μάλιστα.

Το προεξοφλούν οι νεότερες δημοσκοπήσεις, μερικές των οποίων δίνουν μάλιστα και μεγαλύτερη ποσοστιαία διαφορά μεταξύ 1ου και 2ου κόμματος σε σχέση με τις ευρωεκλογές.

Το προεξοφλούν τέλος και ξένοι ανταποκριτές που βρίσκονται αυτές τις μέρες στην Ελλάδα, κάνουν σχετικό ρεπορτάζ και δημοσιοποιούν τις ανταποκρίσεις τους στα ηλεκτρονικά και μη έντυπά τους. Ως γαλλομαθής θα σας δώσω δυο σχετικούς τίτλους των ημερών, αντίστοιχων γαλλικών εντύπων, που μιλάνε από μόνοι τους :

«Στην Ελλάδα, ο Σύριζα σπρώχνεται προς την έξοδο» (En Grèce, Syriza poussé vers la sortie), του Fabien Perrier, 1-7-2019 στο περιοδικό Alternatives Economiques.

«Οδός Δημοκρατίας, σε συνοικία των Αθηνών, οι εκλογείς δεν πιστεύουν πια στον Σύριζα» (Rue de la Démocratie, dans la banlieue d’Athènes, les électeurs ne croient plus à Syriza), 2-7-2019, της Marina Rafenberg, στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Le Monde. Η τελευταία αναφέρει για τη συνοικία του Αιγάλεω επί λέξει : «Στην περιοχή του Αιγάλεω (70.000 κάτοικοι), οχυρό του Σύριζα το 2015, το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα έχασε έδαφος πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου». Στις τελευταίες δημοτικές και ευρωεκλογές, το κόμμα του πρωθυπουργού υπέστη μια δεινή αποτυχία, αφού έχασε με 9,5% διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία. Σε αυτό το οχυρό της ριζοσπαστικής αριστεράς, το δημαρχείο πέρασε με ελάχιστη διαφορά στα χέρια της Δεξιάς. Τον Μάιο του 2014, όταν ο Σύριζα  έγινε το πρώτο κόμμα της Ελλάδας στις τότε ευρωεκλογές, ο Δημήτρης Μπίρμπας κέρδισε τον λαϊκό αυτό Δήμο, κόντρα στον απερχόμενο δήμαρχο του ΠΑΣΟΚ, με 60,5% των ψήφων. Στις 2 Ιουνίου 2019, ο Δημήτρης Μπίρμπας έχασε τον δήμο με διαφορά 0,13% των ψήφων από τον συντηρητικό υποψήφιο. Ο εν λόγω πρώην Δήμαρχος δήλωσε στην γαλλίδα ρεπόρτερ : «Δεν το περίμενα … Ο κόσμος ήθελε να τιμωρήσει την κυβέρνηση για τις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόστηκαν. Είναι ένα αίσθημα εξέγερσης ενάντια στη δεκάχρονη κρίση που έχει εκφραστεί σε τοπικό επίπεδο». «Ένα μέρος του πληθυσμού εξακολουθεί να πιστεύει ότι ο δήμαρχος θα βρει δουλειά για τα παιδιά του στο δημαρχείο, αν ψηφίσει γι ‘αυτόν. Δυστυχώς, οι πελατειακές νοοτροπίες δεν έχουν ακόμα εξαφανιστεί», διαπιστώνει ο Δημήτρης Μπίρμπας.

«Ο Τσίπρας πρόδωσε τους εκλογείς του»

«Δεν έχω τίποτα να κατηγορήσω τον δήμαρχο: έχει κάνει την καθαρότερη πόλη (του Αιγάλεω εννοεί), έχει αναζωογονήσει το κέντρο της και έχει βοηθήσει τους φτωχότερους, αναγνωρίζει ο οδοκαθαριστής σε γειτονικό Δήμο Αριστείδης Παρασκευόπουλος. Αλλά δεν ήθελα να ψηφίσω υπέρ του Σύριζα στις δημοτικές εκλογές και δεν θα ψηφίσω υπέρ του στις βουλευτικές εκλογές, διότι ο Αλέξης Τσίπρας πρόδωσε το εκλογικό του σώμα και έκανε τα αντίθετα από αυτά που είχε υποσχεθεί». Αν οι καφετέριες και τα εστιατόρια άνοιξαν ξανά στο κέντρο της πόλης, η ανεργία συνεχίζει να μαστίζει σχεδόν το 20% του πληθυσμού. «Χρειαζόμαστε μια κυβέρνηση που θα προσελκύει ξένους επενδυτές, που θα υποστηρίζει την επιχειρηματικότητα, όχι μόνο τον δημόσιο τομέα! Εκτός από τον τομέα του τουρισμού, προς το παρόν δεν υπάρχουν μεγάλες εταιρείες που εγκαθίστανται και δημιουργούν βιώσιμες θέσεις εργασίας», ανέφερε ο Παρασκευόπουλος.

«Δεν ξέρω, αν θα πάω να ψηφίσω»

Οι εκλογείς δεν πιστεύουν πια στον Σύριζα που ισχυριζόταν το 2015 πως θα θέσει τέρμα στα Μνημόνια λιτότητας.

«Το 2015 ψήφισα υπέρ του Αλέξη Τσίπρα. Αυτή τη φορά, δεν ξέρω αν θα πάω να ψηφίσω», λέει ο Γιώργος, ένας συνταξιούχος ναυτικός, του οποίου η σύνταξη πήγε από τα 1.900 ευρώ πριν από την κρίση στα 1.100 ευρώ σήμερα. «Το βιοτικό μας επίπεδο δεν έχει βελτιωθεί με την σημερινή κυβέρνηση, η οποία δεν χαρίστηκε  στις μεσαίες τάξεις και αντίθετα τις φορολόγησε δυσανάλογα!», είπε στην Marina Rafenberg.

«Η φτωχοποίηση των μεσαίων τάξεων στην Ελλάδα ξεκίνησε από την αρχή της κρίσης και δεν συνδέεται στενά με τη φορολογία που θέσπισε η τελευταία κυβέρνηση», σημειώνει ο Χρήστος Παπαθεοδώρου, καθηγητής κοινωνικής πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Μόνο που ο παραπάνω οδοκαθαριστής το πάει αλλού το πράγμα. Εκεί που ο κύριος καθηγητής θέλει επιστημονικά να αγνοεί. Ότι δηλαδή πολλοί ψηφοφόροι δεν θα ψηφίσουν την Κυριακή υπέρ του Σύριζα  «διότι ο Αλέξης Τσίπρας πρόδωσε το εκλογικό του σώμα και έκανε τα αντίθετα από αυτά που είχε υποσχεθεί».

Κι έτσι, ενώ η προεκλογική εκστρατεία βρίσκεται στο τέλος της και ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, υπόσχεται να βελτιώσει την κατάσταση της μεσαίας τάξης μειώνοντας τους φόρους, ο Σύριζα εξακολουθεί να φαίνεται ευρέως υπολειπόμενος του αντιπάλου του στις δημοσκοπήσεις με περισσότερη από 10% διαφορά, καταλήγει η Marina Rafenberg.

Τα τερατώδη ψέματα που είπε ο Σύριζα μέχρι το 2015 δεν χωνεύονται με τίποτα από την τεράστια πλειοψηφία των νέο-ελλήνων.

Να του ευχηθούμε λοιπόν καλή τύχη στα έδρανα της μείζονος αντιπολίτευσης και στην αγκάλη της πάλε ποτέ «Δεξιάς» Κεντροαριστεράς της Ευρώπης, αν τον δεχθεί φυσικά.

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα