Οι εξελίξεις στο Κυπριακό και ο ρόλος της Ελλάδας: Πως βλέπει τα πράγματα η Λευκωσία

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

tsipras-anastasiadhs1Του ΝΙΚΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗ

Ο Αλέξης Τσίπρας (Α) υποδέχθηκε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη (Δ) στη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου, Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ,

Χωρίς καμία αμφιβολία, το κυπριακό πρόβλημα και πιο συγκεκριμένα η παρούσα προσπάθεια επίλυσής του βρίσκεται σε μια κρίσιμη συγκυρία.

Μετά από 19 μήνες εντατικών διαβουλεύσεων κατά την διάρκεια των οποίων έχει καταγραφεί αξιοσημείωτη πρόοδος στην πλειοψηφία των θεμάτων που έχουν συζητηθεί, η διαδικασία συνεχίζεται με εντατικοποιημένες συναντήσεις με στόχο την επίτευξη περαιτέρω συγκλήσεων ή/και την σμίκρυνση των διαφορών και διαφορετικών προσεγγίσεων που υφίστανται σε αριθμό σημαντικών θεμάτων.

Σύμφωνα με την συναντίληψη που έχει επιτευχθεί την 1η Δεκεμβρίου ανάμεσα στους δύο Ηγέτες, μέχρι και τις 12 Ιανουαρίου που θα ξεκινήσει η πολυμερής διάσκεψη στην Γενεύη αναμένεται να συζητηθούν όλες οι πτυχές του κυπριακού, συμπεριλαμβανομένης και της ανταλλαγής χαρτών στο εδαφικό. Στην ουσία, τα αποτελέσματα των συναντήσεων που θα πραγματοποιηθούν μέχρι και τις 12 Ιανουαρίου θα κρινουν σε μεγάλο βαθμό και το κατά πόσο μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για ένα θετικό αποτέλεσμα το αμέσως επόμενο διάστημα.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, την περίοδο μέχρι και την έναρξη της πολυμερούς διάσκεψης θα πρέπει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να αποδείξουν στην πράξη και μέσα από πολύ συγκεκριμένες ενέργειες ότι εργάζονται προς την κατεύθυνση να καταστεί επιτέλους εφικτός ο στόχος του τερματισμού της κατοχής και της επανένωσης της Κύπρου.

Θα πρέπει δηλαδή μέχρι τότε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να εργαστούν σκληρά έτσι ώστε να δημιουργηθεί εκείνη η υποδομή από πλευράς προόδου στα θέματα που βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να είναι κατ’ επέκταση εφικτό ένα θετικό αποτέλεσμα στην Γενεύη.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με την συναντίληψη των δύο ηγετών, στις 12 Ιανουαρίου στην Γενεύη θα ξεκινήσει η Διάσκεψη για την Κύπρο. Στην ουσία από τις 12 Ιανουαρίου, θα αρχίσει μέσα στο πλαίσιο μιας πολυμερούς διάσκεψης, στην παρουσία όλων των εμπλεκομένων μερών, η συζήτηση του σημαντικότερου, και ενδεχομένως του πιο καθοριστικου σε σχέση με το ποιο θα είναι το αποτέλεσμα που θα προκύψει από ένα ενδεχόμενο δημοψήφισμα, κεφαλαιου των διαπραγματεύσεων, αυτό της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων.

Στην πραγματικότητα, για πρώτη φορά στην ιστορία των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού, η Τουρκία θα κληθεί να τοποθετηθεί επί του θέματος της Ασφάλειας και χωρίς καμία υπερβολή η συνολική προσέγγιση της επί του εν λόγω θέματος θα κρίνει εν πολλοίς και το αποτέλεσμα της πολυμερούς διάσκεψης, αλλά και γενικότερα την προοπτική επίλυσης του κυπριακού στην παρούσα συγκυρία.

Στην Διάσκεψη για την Κύπρο στην Γενεύη θα συμμετάσχει και η Ελληνική κυβέρνηση αφού η Ελλάδα είναι συμβαλλόμενο μέρος στην Συνθήκη Εγγυήσεως του 1960.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Αθηνα, σε πλήρη ταύτιση με το πνευμα, την προσέγγιση και θέση της Λευκωσίας στο θέμα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων, δεν επιθυμεί και δεν διεκδικεί ρόλο εγγυήτριας δύναμης στην Κύπρο.

Όπως πολύ ορθά κατ’ επανάληψη έχει υποστηριχτεί, δεν μπορεί να υπάρξει συνέχιση ενός τέτοιου αναχρονιστικού θεσμού, ειδικότερα εν έτει 2017 και σε ένα Κράτος Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης οπως η Κυπριακη Δημοκρατια.

Ταυτόχρονα, σε πλήρη συντονισμό με την Κυπριακή Κυβέρνηση, η Αθήνα πράττει ό,τι είναι δυνατό από μέρους της έτσι ώστε να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα απο την Διάσκεψη για την Κύπρο στην Γενεύη.

Είναι ακριβώς μέσα σε αυτό το πλαίσιο που η Ελληνικη κυβερνηση, πολύ ορθά, έχει ζητήσει την διευθέτηση συνάντησης αναμεσα στον Ελληνα πρωθυπουργο και τον Τούρκο Πρόεδρο πριν την πραγματοποίηση της πολυμερούς διάσκεψης της Γενεύης.

Μια τέτοια συνάντηση, αν και δεν αναμένεται να προσφέρει λύση στο θέμα της Ασφάλειας και Εγγυήσεων, δυναται, μέσα από μια ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων, να βοηθησει στην επιτευξη του στόχου για θετικες εξελιξεις στην Γενεύη.

Συνοπτικά λοιπόν, το 2017 θα είναι μια σημαντική χρονιά για το Κυπριακό. Τα αποτελέσματα των συζητήσεων στην Ελβετία τον Ιανουάριο αναμένεται να είναι καθοριστικά ως προς την εξέλιξη αλλά και την κατάληξη της διαδικασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη. Μεσα σε αυτο το πλαισιο, Αθηνα και Λευκωσια, σε πληρη συντονισμο, εργαζονται προς επιτευξη του στοχου του τερματισμου της κατοχης και της επανένωσης της Κυπρου.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είναι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης

Πηγή: Οι εξελίξεις στο Κυπριακό και ο ρόλος της Ελλάδας: Πως βλέπει τα πράγματα η Λευκωσία http://mignatiou.com/2017/01/i-exelixis-sto-kipriako-ke-o-rolos-tis-elladas-pos-vlepi-ta-pragmata-i-lefkosia/

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα