Οι δυσκολίες του Συριζα, τα περιθώρια της ΝΔ και ο νέος φορέας.

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Στο Σύριζα θα περάσουν μια δύσκολη περίοδο μέχρι να κυοφορήσουν το “νέο” κόμμα. Αν καταφέρουν να το δημιουργήσουν. Ήδη, οι αντιπαραθέσεις για το αν διευρύνουν το κόμμα τους με μαζικές εγγραφές ή όχι, άρχισαν. (Λες και περιμένει στη σειρά κόσμος που επιθυμεί να εγγραφεί στο Συριζα και το επιτελείο διαπληκτίζεται αν τους δεχθεί).
1.-Σε ανάλογη περίπτωση, λίγο πριν αναλάβει την κυβερνητική εξουσία, το 1981, ο Ανδρέας Παπανδρέου διέγραψε αριστερές συνιστώσες που θα του δημιουργούσαν προβλήματα (λενινιστικές, τροτσκιστικές κλπ). Ο Τσίπρας δεν είναι Α.Π. όσο και να προσπαθεί το επιτελείο του να τον εξομοιώσει. Αποτελεί ιστορική προσβολή η εξομοίωση.
2.-Ο Συριζα δεν μπορεί να αποκτήσει αριστερή ιδεολογία και πολιτική. Σε αντίθεση με τα άλλα αστικά κόμματα που ιδεολογικοπολιτικά βαδίζουν σε μια θεωρητική πεπατημένη που κατά καιρούς εκσυγχρονίζεται η αριστερά την οποία επιθυμεί να εκφράσει ο Συριζα χρειάζεται μια θεωρία. Ο μαρξισμός δεν δίνει απαντήσεις στα σύγχρονα προβλήματα. Οι παραγωγικές δυνάμεις (νέες τεχνολογίες) έχουν αλλάξει και απαιτούν νέες μορφές παραγωγικών σχέσεων. Ποιές θα είναι αυτές; Δεν υπάρχει ούτε ένας στο Συριζα που μπορεί να αγγίξει αυτό το ζήτημα. Δεν φαίνεται να υπάρχει και στην διεθνή αριστερά. Αριστερά μόνο με τους “δικαιοματιστές” δεν γίνεται. Η αριστερά απαντά, πρωτίστως, στο οικονομικό πεδίο διότι το οικονομικό είναι “σε τελευταία ανάλυση το καθοριστικό στοιχείο”.
Άρα για αριστερά στο Συριζα ας μη συζητάμε. Κάτι άλλο θα πρέπει να βρούν. Και αυτό το άλλο τους διχάζει.
3.-Αντιθέτως, η Νέα Δημοκρατία που εκφράζει τις συνειδητοποιημένες αστικές δυνάμεις της χώρας (τις συνειδητοποιημένες, όχι τους διάφορους της πλάκας), έχει αντιληφθεί πως υπάρχουν πολλά περιθώρια να ικανοποιήσει και τις δυνάμεις που, δυνάμει, εκπροσωπεί και τις λαϊκές τάξεις, εκσυγχρονίζοντας το κράτος του οποίου οι δομές έχουν μείνει πολύ πίσω. Υπάρχουν και περιθώρια κάποιας οικονομικής ανακούφισης αν βοηθηθεί απο τις ισχυρές δυτικές οικονομίες.
4.-Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να δημιουργηθεί ένα τρίτος πόλος ο οποίος δεν θα έχει τις αγκυλώσεις τους συριζαίας αριστεράς, τις οποίες δημιουργεί μια κινούμενη ανθρώπινη μάζα η οποία φέρει μαζί της το πολιτικό στίγμα της μεταπολίτευσης το οποίο είναι και αναχρονιστικό και διχαστικό. Ούτε και τα κεκαλυμένα χαρακτηριστικά της σημερινής κυβέρνησης τα οποία, προίόντος του χρόνου θα αποκαλυφθούν. Μια διακριτή υπόσταση που θα κινείται στον αστικό χώρο αλλά όχι στο δεξιό.
Ο αρχικός πυρήνας αυτού του τρίτου πόλου μπορεί να είναι το ΚΙΝΑΛ αλλά σε καμιά περίπτωση απο τη σχετική “ζύμωση” αυτό το οποίο θα προκύψει δεν θα είναι κάτι παρεμφερές με το ΚΙΝΑΛ.
Αυτή η προοπτική απαιτεί ορισμένες προϋποθέσεις.
Πρώτον έναν νέο πολιτικό λόγο πολύ προχωρημένο που θα ξεπερνά και το Σύριζα και τη Νέα Δημοκρατία.
Δεύτερον, άνθρωποι που περιπλανήθηκαν σ αυτόν τον χώρο και πήραν και έδωσαν ό,τι είχαν να πάρουν και να δώσουν δεν μπορεί να στέκονται εμπόδιο στη νέα προσπάθεια. Η, χωρίς εντάσεις, αλλαγή ηγεσίας αποτελεί πρώτον προαπαιτούμενο. Βεβαίως, δεν αρκεί.
Τρίτον, διαμόρφωση ενός ρεύματος ενδιαφέροντος που θα κατακλύσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και τα παραδοσιακά ΜΜΕ.
Τέταρτον μια νέα πολιτική θεωρία.
Πέμπτον, ανθρώπους που θα είναι παθιασμένοι στην αναζήτηση του νέου και θα ικανοποιούνται με την προσπάθεια εφαρμογής του. Δεν θα έχουν αναφορές σε διχαστικές περιόδους του παρελθόντος. Θα προσπαθούν να προσεγγίσουν το μέλλον που έρχεται και να διακρίνουν, ακόμη, και αυτό που δεν φαίνεται.

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Η Νεα Δημοκρατια -η Δεξια- κατα τους πλειστους αλλους-εγινε κυβερνηση και κατα πασαν πιθανοτητα θα εχει αδιαταρακτη ιδεολογικη και κυβερνητικη πορεια 4ετιας, για τον ΤσιπροΣυριζα ισχυει το ”ουαι τοις ηττημενοις” σε ολες τις παραμετρους , κυριως το κομματικο αφηγημα.
    Ομως ο προτεινομενος τριτος πολος , με διακριτή υποσταση , που θα κινειται στον αστικο χωρο ,αλλα οχι στον δεξιο φρονουμε οτι για να εχει μελλον , μετα τις μεταμνημονιακες εμπειριες και συγκυβερνησεις να απαντησει καταφατικα στα εξης ερωτηματα , που δεν επιδεχονται επιθετου δεξιου , κεντρωου , αριστερου, κομμουνιστου κλπ.
    1.- Απορριπτει το παρελθον της κομματοκρατιας , που καθιερωσε απο το 1981 μεχρι το 1997 , που εκτοτε λειτουργησε υποτυπωδως το ΑΣΕΠ;;;.
    2.- Θεωρει λαθος οτι κομματικοποιησε τους Ελληνες της Διασπορας ,-με Τοπικες Επιτροπες και πρασινους ηλιους παρασυροντας και τα υπολοιπα κομματα και στην Ελλαδα τις Ενοπλες Δυναμεις, τα Σωματα Ασφαλειας και την Δικαιοσυνη ;;;.
    3.-Θεωρει λαθος τον διαχωρισμο των Ελληνων και την υποσταση των πρασινων και μπλε καφενειων ,που πρωτη φορα παρουσιασθηκαν στην Ελλαδα στην 10ετια του 1980;;;.
    4. Θεωρει ως αφετηρια για τον οικονομικο εκτροχιασμο του 2009 το συνθημα ” Τσοβολα δωστα ολα” το 1989 ;;;.
    5.- Θεωρει λαθος την αντιευρωπαικη σταση του μεχρι της υπογραφης της Συνθηκης του Μααστριχτ το 1992;;;.
    6.-Θεωρει επονειδιστη την Συμφωνια των Πρεσπων ,που υπεγραψε η συγκυβερνηση των ΣυριζΑνελ το 2018;;; ΚΑΙ
    7.-θα ηγηθει εκστρατειας για την επαναφορα στα Σχολεια της διδαχης της ενδοξου Ιστοριας μας και θα στηριξει την Ορθοδοξια για να προετοιμασθουν οι Ελληνες και για αυτοθυσια , αν η ”μοιρα” το απαιτησει;;;.
    ΜΟΝΟΝ ετσι θα αποτελεσει υγια πολιτικη δυναμη , με προοπτικη κυβερνητικη ,αλλοιως θα καταντησει κατι σαν το ΚΚΕ , του οποιου οι νεολαιοι καλοπερνουν εκει μεχρι τα 30 τους χρονια ,αλλα μετα ”λακκιζουν” και γινονται πρωθυπουργοι , υπουργοι , πανεπιστημιακοι μεχρι και ιερωμενοι ,που επιλεγονται και ως ιεραρχες .
    ”Τα συκα , συκα και η σκαφη” λοιπον .
    Οι φιλοπατριδες με την γαλανολευκη και την Ορθοδοξια στις ψυχες τους δεν εχουν επωνυμο δεξιος , κεντρωος ,αριστερος ,κομμουνιστης .
    Ολοι ειναι παντοτε απο την απ’εδω πλευρα .
    Οσοι δεν θα ειναι θα καταληξουν σε κομματα -ΜΗΚΥΟ για να βγαζουν το ψωμακι τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα