Με κλάδο ελαίας ο Αποστολάκης στις Βρυξέλλες: Με την “Γαλάζια Πατρίδα” ο Χουλουσί Ακάρ…

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Σε περίπου σαράντα οκτώ ώρες, ο Ευάγγελος Αποστολάκης και ο Χουλουσί Ακάρ θα έχουν το πρώτο τους τετ α τετ,φορώντας το υπουργικό κοστούμι και οι δυο. Με την στολή του Ναυάρχου ο ένας και του Στρατηγού ο άλλος, συνομιλούσαν μεν σε περιόδους έντασης, είχαν ανταλλάξει ωστόσο και πολλές εκφράσεις προειδοποιώντας ο ένας τον άλλον κάθε φορά.

Όχι επειδή είναι Έλληνας, αλλά στα σημεία είχε κερδίσει τις εντυπώσεις ο σημερινός υπουργός Άμυνας, παρά το γεγονός πως ο ομόλογός του, Χουλουσί Ακάρ είχε θελήσει να πάρει μια πύρρειο νίκη με την βόλτα που είχε κάνει κοντά στα Ίμια, η οποία απαντήθηκε φυσικά δυο φορές με διαφορετικούς τρόπους.

Στο περιθώριο της συνόδου, σε δυο μέρες, σίγουρα δεν θα αναλυθούν όλα εκείνα που απασχολούν τις δυο πλευρές. Σ’ ότι αφορά την Ελληνική πλευρά, δείχνει πως επιθυμία της είναι να συνεχιστούν οι χαμηλοί τόνοι ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, με κύριο στόχο η ένταση που διαχρονικά υπάρχει, να μην οδηγήσει, αργά ή γρήγορα σ’ ένα από τα γνωστά ατυχήματα στο Αιγαίο, φυσικά με άγνωστα τα επακόλουθα αυτής.

Από τα Χανιά πριν λίγες ώρες ο κος Αποστολάκης μίλησε για δίαυλο επικοινωνίας ώστε να πέσουν οι τόνοι επ’ ωφελεία των δυο χωρών, κάτι που είχε κάνει και στην αίθουσα Ιωάννης Καποδίστριας, με την ανάληψη των καθηκόντων του ως υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Τότε, με ιδιαίτερο νόημα είχε σημειώσει πως για την Ελλάδα και την Τουρκία, υπάρχουν δυο συγκεκριμένοι δρόμοι, εκείνος της σύγκρουσης κι ένας άλλος της ειρήνης και της συνεννόησης.

Στην πρώτη περίπτωση, οι δυο λαοί, όσες φορές συγκρούστηκαν οι κυβερνήσεις και οι Ένοπλες Δυνάμεις των χωρών, υπέφεραν, εν αντιθέσει με περιόδους που υπήρξε ηρεμία όπου οι λαοί δημιούργησαν και αναπτύχθηκαν.

Ο Ευάγγελος Αποστολάκης σίγουρα θα ταξιδέψει και θα φτάσει στις Βρυξέλλες με «κλάδο ελαίας». Άγνωστο όμως είναι, αν θα δεχτεί τις Ελληνικές θέσεις αυτή την περίοδο ο Χουλουσί Ακάρ και ειδικά λίγες μέρες πριν υπάρξουν ανακοινώσεις της Exxon Mobil οι οποίες κανείς δεν ξέρει πως θα κάνουν την Άγκυρα ν’ αντιδράσει.

Σίγουρα όμως μπορεί να υπολογίσει ο καθένας τι θα θελήσει να πράξει η Τουρκία, αλλά αυτό επί του παρόντος ας μείνει στους επιχειρησιακούς σχεδιασμούς των επιτελείων. Την ίδια ώρα ο Έλληνας υπουργός γνωρίζει καλά πως ο κος. Ακάρ ετοιμάζει ένα μεγάλο σόου με την αεροναυτική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα” που θα διεξαχθεί στη Μαύρη θάλασσα, στο Αιγαίο, την Αν. Μεσόγειο, κοντά στην Κύπρο. Εκεί οι δυο άνδρες θα έχουν σίγουρα να συζητήσουν πολλά και δεν είναι βέβαιο αν ο Έλληνας υπουργός θ’ αποσπάσει την υπόσχεση πως δεν θα υπάρξουν προκλήσεις στο Αιγαίο.

Στο Αιγαίο θέλουν την Ελλάδα οι Τούρκοι κι όχι στη Μεσόγειο

Ανώτατες πηγές μέσα από το Ελληνικό πεντάγωνο, εξηγούσαν πως η Τουρκία έχει έναν διακαή πόθο, ν’ αναλώνει την Ελλάδα στα χιλιάδες μίλια που περικλείει το Αρχιπέλαγος και να μην βγαίνει απ εκεί. Αυτό είναι ένα θέμα που ίσως θα μπορούσαν ο κ. Αποστολάκης και ο κ. Ακάρ να συζητήσουν, αν όχι στις Βρυξέλλες, στο επερχόμενο ταξίδι του Έλληνα υπουργού στην Άγκυρα.

Οι ευρηματικοί τρόποι που το κάνει αυτό η Τουρκία δεν είναι λίγοι, συνέχιζαν οι ίδιες πηγές: Παραβιάσεις στον αέρα και την θάλασσα, αμφισβήτηση νησιών- κατοικημένων ή μη- μικρότερων νησίδων, αμφισβήτηση του δικαιώματος της έρευνας και διάσωσης και πολλά άλλα.

Επιπροσθέτως η Τουρκία, σύμφωνα με Ανώτατους Αξιωματικούς, επιδιώκει να προβληματίζει την Ελλάδα ακόμη και μέσω της αναδιοργάνωσης του Στρατεύματος με τη δημιουργία Ταξιαρχιών ειδικών δυνάμεων ή και μεγαλύτερων Σχηματισμών επιπέδου Στρατιάς στα παράλια.

Επιπλέον στον Έβρο, το τελευταίο διάστημα η Άγκυρα έθεσε ως επικεφαλής έναν εκ των ανθρώπων του στενού περιβάλλοντος του Ερντογάν και του Ακάρ, καταδρομέα, με πολεμική εμπειρία και ιδιαίτερα δημοφιλή Αξιωματικό ο οποίος ως κύρια αποστολή του έχει να μετεξελίξει τις μονάδες πεζικού, σε ειδικών δυνάμεων.

Οι ίδιες πηγές εξηγούσαν κι άλλους ευφάνταστους τρόπους που η Τουρκία επιδιώκει να κρατά δεμένη την Ελλάδα εντός του Αιγαίου. Μετακινήσεις μονάδων επιφανείας του Τουρκικού στόλου από τη Μαύρη θάλασσα σε Ναυστάθμους των παραλίων, υποβρύχια, ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού, κυρίως Chinook.

Πότε όμως συνέβησαν οι περισσότερες μετακινήσεις δυνάμεων της Τουρκίας;

Οι Ελληνικές φρεγάτες στην Αν. Μεσόγειο και η φρενίτιδα της Άγκυρας

Σύμφωνα με τις αναλύσεις που έχουν γίνει από Αξιωματικούς που παρατηρούν την προκλητικότητα της Άγκυρας, με αυτό τον «ήπιο» τρόπο δράσης, που ουσιαστικά κανέναν δεν ενοχλεί και κανείς δεν μπορεί να δείξει την Τουρκία με το δάχτυλο ως παράγοντα αποσταθεροποίησης στην περιοχή, η γείτονα έφερε την Ελλάδα εντός της γνωστής σκακιέρας του Αιγαίου απ’ εκεί που η Αθήνα έδειχνε να κινείται με προοδευτική άνοδο προς το μέλλον, που είναι η Ανατολική Μεσόγειο.

Όταν το ερευνητικό Barbaros της Τουρκίας μέσω της παράνομης navtex που είχε εκδώσει η Άγκυρα, επιχείρησε να περάσει εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας, άμεσα είχαν σπεύσει Ελληνικές φρεγάτες ως θαλάσσιο τείχος. Την ίδια περίοδο άλλα δυο πολεμικά πλοία της χώρας μας ήταν σε αποστολές στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ οι ασκήσεις ειδικών επιχειρήσεων με τις χώρες του ενεργειακού «μπλοκ» δεν είχαν σταματήσει, όπως και τώρα.

Αυτή τη στιγμή φυσικά και υπάρχουν μονάδες επιφανείας της Ελλάδας στη Μεσόγειο, σε αποστολές που εξελίσσονται εδώ και αρκετά χρόνια (Unifil, κ.α.), ενώ stand by υπάρχουν κι άλλα πλοία, εφόσον χρειαστούν ν’ αντιμετωπίσουν προκλητικές συμπεριφορές.

Όμως μέσω των όσων εξήγησαν πρωτύτερα οι πηγές, αποδεικνύεται ένα μέρος του «ήπιου σχεδίου» δράσης και τεχνητής ηρεμίας στην περιοχή, με την Τουρκία να κρατά δέσμια την Ελλάδα στο Αιγαίο, απασχολώντας την συνεχώς και αναβάλλοντας κατά κάποιον τρόπο το σχέδιο της Αθήνας να «σπεύσει μεθ’ ορμής ακαθέκτου» στο ενεργειακό αύριο.

Η Άγκυρα επιδιώκει να μπει στο ενεργειακό παιχνίδι της περιοχής χωρίς να τα έχει καταφέρει και σ’ αυτό φταίει η πολιτική που έχει ασκήσει έως σήμερα. Είναι κάτι που παραμένει ένα δηλητηριώδες αγκάθι για τη γείτονα που μέρα με τη μέρα, κινδυνεύει ολοένα και περισσότερο, όσο κι αν οι μεγάλες δυνάμεις τα έχουν βρει μαζί της.

Πηγή:  https://hellasjournal.com

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα