«Μετά από 6 μήνες κινητοποιήσεων, τα ψηφοδέλτια των κιτρινογελεκάδων στις ευρωεκλογές έπιασαν κάτω από 1%» !!!

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του ΑλκηΚαλλιαντζίδη, Οικονομολόγου, [email protected]  www.kalkis.eu

Κι ας είχαν αρχικά την συμπάθεια του 80% και τελευταία του 40% των Γάλλων

Την 1η  Μάιου 2019 είχα γράψει στις Ανιχνεύσεις για την κάθοδο των κιτρινογελεκάδων στις ευρωεκλογές : https://www.anixneuseis.gr/%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%AF%CE%B4%CE%B1-%CE%BA%CE%B9%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%BD%CE%BF%CE%B3%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CE%BA%CE%AC%CE%B4%CF%89%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B5%CE%B2%CE%B1%CE%AF%CE%BD%CE%B5%CE%B9/

Για να δούμε ποια ήταν τελικά η απήχησή τους στην ευρω-κάλπη, πέρα από το παπατζιλίκι του γαλλικού «Λαού» στις αλλεπάλληλες δημοσκοπικές μετρήσεις οι οποίες στην αρχή τους έδιναν υποστήριξη και συμπάθεια που υπερέβαινε το 80% και λίγο πριν από τις ευρωεκλογές γύρω στο 40%.

Σύμφωνα με την παρακάτω Συλλογικότητα επιστημόνων των :

Loïc Bonin, του Centre Emile-Durkheim – université Paris-Dauphine, της Magali Della Sudda, του Centre Emile-Durkheim – CNRS et Sciences Po Bordeaux, της Ornella Graziani, Lisa ICPP, Universita di Corsica Pasquale-Paoli, της Pauline Liochon, του Centre Emile-Durkheim – université Paris-Dauphine και του Frédéric Neyrat, DySoLab, université de Rouen, που δημοσιεύθηκε στις 29 Μάιου 2019 στον ηλεκτρονικό Le Monde, «οι επιδόσεις των ψηφοδελτίων των Κίτρινων Γιλέκων ήταν πολύ αδύναμες : η «Κίτρινη Συμμαχία», με επικεφαλής τον Francis Lalanne, έλαβε το 0,54 % των ψήφων, το ψηφοδέλτιο που επελέγη με κλήρωση του «Κινήματος για την Πρωτοβουλία των Πολιτών», με επικεφαλής τον Gilles Helgen, έλαβε το 0,03 %, ενώ η «Εξέλιξη των Πολιτών», συγκέντρωσε το 0,01 % των ψήφων».

Και τίθεται το εύλογο ερώτημα : αυτή ήταν η κοινωνική απήχηση των «Κίτρινων Γιλέκων» στη Γαλλία με όρους ευρω-κάλπης ;

Με δεδομένη την ανείπωτη κινητοποίησή τους, την μαζικότητά της και τη διάρκειά της ;

Μήπως αποτελεί άλλοθί τους ότι δήθεν είναι μια «ανένταχτη» (apartisane) κοινωνική παράταξη που έδωσε όμως γραμμή στα κοινωνικά δίκτυα να «καταψηφιστεί ο Μακρόν» ; Γραμμή από την οποία βγήκε κερδισμένη τελικά η Λεπέν και την πάτησε ο Μελανσόν και οι λοιποί αριστερο-δεξιοί υποστηρικτές τους ;

Τα «κίτρινα γιλέκα» ήταν παρόντα στην εκστρατεία των ευρωεκλογών από την αρχή του κινήματός τους. Το ενδεχόμενο ενός ψηφοδελτίου των «κίτρινων γιλέκων» είχε μετρηθεί από τους δημοσκόπους. Μάλιστα μια δημοσκόπηση που είχε αναθέσει το κόμμα του Μακρόν (LRM) προέβλεψε ένα ποσοστό 12% υπέρ τους, αφαιρώντας όμως ψήφους κυρίως από την Λεπέν και δευτερευόντως από τα άλλα κόμματα.  Ένα ψηφοδέλτιο με τίτλο «Σύμπραξη της Πρωτοβουλίας Πολιτών» (RIC) προέκυψε στις 23 Ιανουαρίου 2019, με επικεφαλής την νοσηλεύτρια Ingrid Levavasseur. Μόλις αυτό βγήκε ως είδηση, την κατηγόρησαν οι κιτρινογιελεκάδες ότι έπαιζε το παιχνίδι του Μακρόν, κατηγορίες που συνοδεύθηκαν από βία, βωμολοχία, αντιφεμινισμό και ρατσισμό (βρωμοεβραία) που ξεδιπλώθηκαν κυρίως στα κοινωνικά δίκτυα και που την οδήγησαν πολύ γρήγορα να παραιτηθεί από την κάθοδό της στις ευρωεκλογές.

Έτσι λοιπόν, δεν υπήρξε ένα ενιαίο ενωτικό ευρω-ψηφοδέλτιο που να προβάλει μόνο του το κίτρινο χρώμα με το οποίο έγιναν γνωστοί παγκοσμίως οι κιτρινογιελεκάδες. Δηλαδή δημιούργησαν έτσι σύγχυση. Κι όχι μόνο αυτό, προσπάθησε να τους εκμεταλλευτεί ανεπιτυχώς κι ο γνωστός ακροδεξιός αντιευρωπαϊστής Florian Philippot, πρώην νούμερο δύο του Εθνικού Μετώπου της Λεπέν. Ο εν λόγω κύριος, που ζητάει ακόμα να βγει η Γαλλία από το ευρώ και την Ε.Ε., μετονόμασε το κομματίδιό του σε «Μαζί οι Πατριώτες και τα «κίτρινα γιλέκα» (το οποίο έλαβε 0,6% των ψήφων) μαζί με μια από τις φιγούρες τους τον JeanFrançois Barnaba.

Οι παραπάνω ερευνητές και πανεπιστημιακοί λένε ότι θα πρέπει να δούμε, μαζί με το αποτέλεσμα που βγήκε από τις ευρω-κάλπες και τις μετεκλογικές έρευνες, ποιοι ήταν τελικά οι ψήφοι υπέρ των «κίτρινων γιλέκων». Με όλες τις μεθοδολογικές επιφυλάξεις χρήσης, για το τι σημαίνει «κίτρινο γιλέκο». Τι σημαίνει αυτό: ότι είσαι συμπαθητικός, ότι διαδηλώνεις, ότι βρίσκεσαι σε μια κυκλική διασταύρωση; Και επί πόσο χρόνο ; Μπορεί να υποθέσουμε ότι η απροσδόκητη αύξηση της συμμετοχής στις εκλογές αυτές των Γάλλων είχε παραδόξως κάποια σχέση με αυτό το κοινωνικό κίνημα και τα επακόλουθά του. Με άλλα λόγια μήπως φόβισε τους Γάλλους και πήγαν περισσότεροι να ψηφίσουν εναντίον τους ; ‘Η ότι η όποια δυναμική τους θα εκφραστεί καθαρά στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές ;

Επί του παρόντος πάντως οι κιτρινογελεκάδες μετρήθηκαν στις ευρωεκλογές και βρέθηκαν λιποβαρείς.

Ο Μακρόν ηττήθηκε από την Λεπέν μόνο με κάποιους μώλωπες (με ποσοστό μόνο 0,9%), παρά τη γραμμή που έδωσαν εναντίον του.

Σήμερα δε σπαράσσεται το δεξιό κόμμα των Ρεπουμπλικάνων και τρίζει η καρέκλα του Μελανσόν προς όφελος του Μακρόν. Και στο μεταξύ την Κυριακή 2 Ιουνίου 2019 θα δώσει συνέντευξη για τις γαλλικές πολιτικές εξελίξεις στο ειδησεογραφικό κανάλι LCI η 29χρονη ωραία ανιψιά της Λεπέν η Marion Maréchal.

Γιατί έχω την αίσθηση ότι μέχρι νεοτέρας όλοι δουλεύουν πολιτικά για τον Μακρόν ;

 

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα