Μαξίμου: Τα οφέλη της επίσκεψης Σι στην Ελλάδα

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η αποτίμηση από την κυβέρνηση της διήμερης παρουσίας του Κινέζου προέδρου στη χώρα μας. Το φιλοεπενδυτικό κλίμα και η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδος. Σε ποιες συμφωνίες επικεντρώνεται η ελληνική πλευρά.

«Στόχος επετεύχθη», λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, αποτιμώντας τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στην Αθήνα.

Οι «ύμνοι» αυτού προς τη χώρα μας, όσον αφορά την ιστορία, τον πολιτισμό αλλά και την επίπονη προσπάθεια των τελευταίων χρόνων για να βγει από την κρίση, συνδυάστηκαν με μια σειρά κυβερνητικές και επιχειρηματικές συμφωνίες, οι οποίες -κατά το κυβερνητικό επιτελείο- αποτυπώνουν και εμπράκτως την ενίσχυση των πολυεπίπεδων δεσμών μεταξύ Ελλάδας και Κίνας. Ήταν η δεύτερη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον κ. Σι σε διάστημα λίγων ημερών (η προηγούμενη στη Σανγκάη την περασμένη εβδομάδα), ενώ οριστικοποιήθηκε και νέα επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Κίνα και συγκεκριμένα στο Πεκίνο τον Απρίλιο, προκειμένου να συμμετάσχει στην «Πρωτοβουλία 17+1», για τη συνεργασία χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης με την Κίνα.

Ο  πρωθυπουργός, σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, «επιδιώκει συστηματικά να επανασυστήσει την Ελλάδα στον κόσμο ως μία χώρα που χαρακτηρίζεται από αυτοπεποίθηση, αξιοπιστία, να υπερασπιστεί τα δίκαιά της και να προσελκύσει ξένες επενδύσεις». Βασική παράμετρος σε αυτό το σκεπτικό είναι και η γεωστρατηγική θέση της χώρας μας, την οποία θέλει να αξιοποιήσει ο κ. Μητσοτάκης, λειτουργώντας ως πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο δίνουν έμφαση στη διαμόρφωση ενός «εμφανώς βελτιωμένου» κλίματος για επενδύσεις στην Ελλάδα και σε διαφόρους τομείς, κάτι που έχει διευκολύνει η πολιτική μείωσης των φόρων και προώθησης μεταρρυθμίσεων που δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για άμεση έλευση ξένων επενδυτών.

Κατά την κυβερνητική ρητορική, κομβικός είναι ο ρόλος της αλλαγής κυβέρνησης, πολιτικής και ψυχολογίας στον τόπο, όπως αποτυπώνεται και σε σχέση με τις διεθνείς αγορές. Η χώρα μας, αναφέρουν οι συγκεκριμένες πηγές, «έχει αφήσει πίσω της την κρίση και με σταθερά βήματα ανακτά την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών». Σε αυτό αποδίδουν το γεγονός ότι η Κίνα εμπιστεύτηκε τη χώρα μας στα χρόνια της κρίσης και «έχει κάθε λόγο να αυξήσει τώρα τις επενδύσεις της στην Ελλάδα».

Άνοιγμα αγοράς

Εκτός από την προσέλκυση κινεζικών επενδύσεων και την αύξηση του κινεζικού τουριστικού κύματος στη χώρα μας, ο πρωθυπουργός επιδεικνύει ενδιαφέρον για το άνοιγμα της τεράστιας κινεζικής αγοράς στους Έλληνες παραγωγούς και στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα. Εξού και η συμφωνία για την προώθηση κρόκου Κοζάνης και ελληνικών ακτινιδίων στο εμπόριο της ασιατικής χώρας, λίγες ημέρες αφότου η συμφωνία Ε.Ε. – Κίνας διασφάλισε την προστασία γεωγραφικών ενδείξεων για έξι σημαντικές αγροδιατροφικές εξαγωγές της Ελλάδας.

Έμφαση το Μέγαρο Μαξίμου δίνει στην περαιτέρω ανάπτυξη της επένδυσης της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, που τείνει να εξελιχθεί στον πλέον ζωτικό διαμετακομιστικό κόμβο ανάμεσα στην Ευρώπη και την Άπω Ανατολή, στην ίδρυση στην Αθήνα Γραφείου της China Development Bank και υποκαταστήματος της Bank of China, καθώς και την επικείμενη εγκατάσταση Γραφείου Αντιπροσωπείας της International Commercial Bank of China, με στόχο να  διευκολύνουν τις κινεζικές επενδύσεις στη χώρα μας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την προσδοκία ότι ο «δρόμος» της συνεργασίας της Ελλάδας με την Κίνα θα γίνει σύντομα «λεωφόρος», ενώ χαρακτήρισε «γεγονός της ημέρας» την υπογραφή των 16 επενδυτικών και εμπορικών συμφωνιών. «Από τη συνεργασία μας μπορεί να επωφεληθούν όλοι», τόνισε χαρακτηριστικά, κάτι που διαφάνηκε και στην Κοινή Διακήρυξη μεταξύ Ελλάδας και Κίνας.

euro2day.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα