Μία Ιρανή στο τιμόνι της επανάστασης

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
Μία Ιρανή στο τιμόνι της επανάστασης

Της Οντίν Λιναρδάτου

«Δεν είμαστε πολίτες. Είμαστε αιχμάλωτοι» δεν δίστασε να γράψει η διάσημη Ιρανή ηθοποιός Ταρανέχ Αλιντοστί στη σελίδα της στο Instagram ασκώντας σκληρή κριτική στο καθεστώς της Τεχεράνης. Η Αλιντοστί έκανε την ανάρτηση  όταν οι συμπατριώτες της κατέβηκαν ξανά στους δρόμους συγκλονισμένοι από την κατάρριψη από ιρανικό πύραυλο του ουκρανικού αεροπλάνου με τους 176 επιβαίνοντες. Ανάμεσα στα θύματα ήταν και πολλοί Ιρανοί φοιτητές που σπούδαζαν στο εξωτερικό.

Η Ταρανέχ αντικατέστησε την εικόνα του προφίλ της με μία μαύρη σελίδα και τόλμησε να πει πως το χρώμα αυτό δεν έχει καμία σχέση με τον «επίσημο θρήνο» για τη δολοφονία του στρατηγού Σουλεϊμανί αλλά αποτυπώνει αυτό που νιώθει για τους πολίτες της χώρας της. Για πολύ καιρό, γράφει η Ταρανέχ Αλιντοστί στη σελίδα της, η οποία έχει πάνω από 6 εκατομμύρια ακολούθους, δεν ήθελε να αποδεχτεί το γεγονός πως οι Ιρανοί δεν υπήρξαν ποτέ πολίτες στη  χώρας τους παρά μόνο αιχμάλωτοι ενός σκληρού καθεστώτος που δεν τους σέβεται.

Η παρέμβαση της ηθοποιού έρχεται σε μία χρονική συγκυρία όπου το καθεστώς δεν κατηγορείται μόνο για το θάνατο 176 ανθρώπων αλλά και για το γεγονός πως πυροβολεί με αληθινά πυρά τους πολίτες οι οποίοι διαμαρτύρονται ειρηνικά για αυτά που συμβαίνουν στο Ιράν και έχει δολοφονήσει εν ψυχρώ 1.500 ανθρώπους.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ιρανή ηθοποιός έχει μιλήσει ανοιχτά για αυτά που πιστεύει. Το 2017 είχε αρνηθεί να πάει στην τελετή των Όσκαρ , η ταινία ο Εμποράκος του σκηνοθέτη Φαραντί στην οποία πρωταγωνιστούσε ήταν υποψήφια για Όσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας, επειδή ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε αποφασίσει να απαγορεύσει τις βίζες στους Ιρανούς. «Η απαγόρευση στη βίζα για τους Ιρανούς από τον Τραμπ είναι ρατσιστική. Είτε αυτή θα συμπεριλάβει ένα πολιτιστικό γεγονός, είτε όχι, δεν θα πάω στα Όσκαρ ως διαμαρτυρία», είχε γράψει τότε στο Τwitter της.

Οι μεγάλοι χαμένοι της κρίσης ανάμεσα στο Ιράν και τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι αναμφισβήτητα οι Ιρανοί πολίτες οι οποίοι έχουν υποστεί τις συνέπειες τόσο των σκληρών οικονομικών  κυρώσεων που έχει επιβάλλει η Ουάσινγκτον στην Τεχεράνη όσο και της βίαιης καταστολής των διαδηλώσεων τους. Όπως γράφει στην Washington Post ο Ισαάν Θαρόρ οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δείχνουν να κατανοούν την ένταση που υπάρχει στο Ιράν αλλά και την οργή που νιώθει ο απλός κόσμος. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός πως ο Αμερικανός πρόεδρος τουιτάρισε πως στηρίζει τους Ιρανούς διαδηλωτές και μάλιστα έγραψε και στα φαρσί το μήνυμα ότι « η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί» ενώ προειδοποίησε το ιρανικό καθεστώς να μην πυροβολεί τους πολίτες στους δρόμους.

Αυτή η ρητορική είναι παράδοξη  όμως αν σκεφτεί κανείς πως ήταν η κυβέρνηση Τραμπ που επέβαλε τις κυρώσεις που εξαθλιώνουν το λαό . Και ενώ στα μέσα  κοινωνικής δικτύωσης ο Ντόναλντ Τραμπ μιλάει για τον «σπουδαίο ιρανικό λαό» εξακολουθεί να απαγορεύει σε όλους ανεξαιρέτως τους Ιρανούς να ταξιδεύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες .

Ο διευθυντής του Κέντρου Μεσανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Ντένβερ Νάντερ Χασεμί επισημαίνει πως κατά ειρωνεία της τύχης ακριβώς αυτή η πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ στην πραγματικότητα δρα υποστηρικτικά προς την Ισλαμική Δημοκρατία και επιτρέπει στους ηγέτες της να κατηγορούν τη διεθνή κοινότητα για  τα προβλήματα τους. Οι Ιρανοί νιώθουν εγκλωβισμένοι λέει ο Νάντερ Χασεμί γιατί βρίσκονται ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη, ανάμεσα σε ένα αυταρχικό, καταπιεστικό καθεστώς και τον Ντόναλντ Τραμπ και τις κυρώσεις του που τους οδηγούν στο θάνατο.

AP Photo/Joel Ryan

liberal.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα