Μήπως θα τους βόλευε ένα θερμό επεισόδιο;

9/3/19 | 6 σχόλια | 2 απαντήσεις | 1,043 εμφανίσεις

του ΠΑΝΤΕΛΗ ΣΑΒΒΙΔΗ

Ένα θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας θα ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να συσπειρώσουν τα καθεστώτα στις δύο χώρες τους οπαδούς τους και να εκτονώσουν, έστω προσωρινά, την ένταση που δημιουργεί η Άγκυρα. Υποτίθεται το απεύχονται αλλά, στην ουσία, το επιδιώκουν.

Το επιδιώκουν, φυσικά, ελεγχόμενο. Να φοβίσουν αλλά και να μην χάσουν τον έλεγχο. Οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών, έχουν αναλάβει τις σχετικές διεκπεραιώσεις. Θα επιδιώξουν να ενεργοποιήσουν Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που ήδη συμφωνήθηκαν εδώ και χρόνια! Σπουδαία αποστολή.

Αν προσέξει κανείς την εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων μεταπολιτευτικά, θα διαπιστώσει πως οι συμβιβασμοί επήλθαν μετά από μια ένταση. Για την εκτόνωσή της συναντήθηκαν, σε όλες τις περιπτώσεις, αντιπροσωπείες και, συνήθως, αποχώρησαν με ελληνικές υποχωρήσεις.

Φαίνεται πως το πλαίσιο της τωρινής, ελληνικής, υποχώρησης έχει διαμορφωθεί. Οι δηλώσεις του πρώην υπουργού εξωτερικών Νίκου Κοτζιά από τους Δελφούς το έχουν προδιαγράψει. «Να μην είμαστε μοναχοφάηδες», είπε. Να δώσουμε και στην Τουρκία. Και απεφάνθη, ως παντογνώστης, πως δεν μπορεί το Καστελόριζο να έχει επήρεια σε θαλάσσιες ζώνες και να μην έχει η Τουρκία με τόσα μίλια ακτή. Απολύτως, το τουρκικό επιχείρημα. Αντί, λοιπόν, του Διεθνούς Δικαστηρίου, αποφαίνεται ο Νίκος Κοτζιάς. Ειρήσθω εν παρόδω πως ο Κοτζιάς αναγνωρίζει τουρκικά δικαιώματα σε ολόκληρη τη Μεσόγειο! Δηλαδή, και κοντά στην Κρήτη; Και στις περιοχές του νησιού όπου η Ελλάδα σχεδιάζει να παραχωρήσει θαλάσσια οικόπεδα σε εταιρίες για έρευνα;

Ο πρώην ΥΠΕΞ έχει μεγάλες ευθύνες για την κατάντια της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Γιατί περί κατάντιας πρόκειται όταν υποχωρείς σε όλα τα μέτωπα.

Πέραν της ευθύνης του στη Συμφωνία των Πρεσπών, πέραν των όσων λέει, ως μάντης επερχομένων, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, υπήρξε σύμβουλος του Γ. Παπανδρέου όταν, επι Σημίτη, αποφασίστηκε πως αντί για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων η χώρα θα αξιοποιούσε τη συμμετοχή της στην Ε.Ε. για να αντιμετωπίσει τις τουρκικές προκλήσεις. Γι αυτή του τη συμβολή, μάλιστα, επαίρονταν.

Ο κ. Κοτζιάς και οι διαμορφωτές, τότε, της εξωτερικής πολιτικής δεν είχαν διαβλέψει πως μπορεί κάποια στιγμή η Τουρκία να μην ενδιαφέρεται να ενταχθεί στην Ένωση, οπότε, το διπλωματικό επιχείρημα καθίστατο άκυρο. Όπως και συνέβη. Η χώρα αφέθηκε χωρίς στενή παρακολούθηση της αμυντικής ισορροπίας μεταξύ Ελλάδας- Τουρκίας και, σήμερα, βρίσκεται σε προβληματικό σημείο στην προβολή αποτρεπτικής δύναμης.

Ανησυχητικές, αν και διαψεύστηκαν, ήταν και οι δηλώσεις που αποδόθηκαν στους βουλευτές του Συριζα Δουζίνα και Καραγιαννίδη στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ στην Αθήνα όταν τούρκος βουλευτής προκάλεσε με συνέπειες την Ελλάδα αν συνεχισθούν οι έρευνες και οι πιθανές εξορύξεις υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Κατά το διαψευσθέν δημοσίευμα, οι βουλευτές μίλησαν για αμοιβαίες υποχωρήσεις με την Τουρκία για την εξεύρεση λύσης και για τη Συμφωνία των Πρεσπών ως προτύπου συνεννόησης.

Όλα αυτά, και άλλα τα οποία λόγω χώρου δεν μπορούν να αναφερθούν, δείχνουν πως η ελληνική κυβέρνηση έχει υποκύψει στις τουρκικές πιέσεις και είναι διατεθειμένη να υποχωρήσει.

Μιλάμε για υποχωρήσεις σίγουρα σε θέματα κυριαρχικών δικαιωμάτων, αν όχι και κυριαρχίας.

Το τραγικό είναι ότι η κυβέρνηση λειτουργεί με όρους καθεστώτος και στην υποχωρητική πολιτική της έχει υποστηρικτές τους αποδομιστές όλου του πολιτικού φάσματος.

Το πολιτικό σκηνικό επαναπροσδιορίζεται σε δύο κυρίαρχους πόλους. Τσίπρας και Μητσοτάκης.  Πίσω από τους πόλους λειτουργεί το κυρίαρχο οικονομικό δίπολο. Το αρνητικό είναι πως έχουν ατονήσει οι σταθερές περί ανεξαρτησίας και εθνικής κυριαρχίας  που μεταπολιτευτικά διαμορφώθηκαν και γύρω από τις οποίες κινήθηκε η ελληνική εξωτερική πολιτική.

Με τρόπο εξαιρετικά απλοϊκό η σημερινή κυβέρνηση επανενεργοποίησε διεθνιστικές κομουνιστικές αντιλήψεις του μεσοπολέμου τις οποίες συνέδεσε με σημερινές τάσεις της αποδομητικής παγκοσμιοποίησης.

Ο κίνδυνος για την Ελλάδα γίνεται σαφέστερος από τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι θα επιδιώξει να λύσει το δημογραφικό με την ενσωμάτωση των μεταναστών.

Η Ελλάδα ως χώρα την οποία γνωρίζαμε ανήκει στο παρελθόν και αυτό επετεύχθη με μεγάλη ευκολία.

Ένας γηρασμένος και παρηκμασμένος λαός δέχθηκε τους Βαράγγους ως ηγεσία του και παρακολουθεί τη μεταμόρφωσή του.

Όποιος αντιδρά είναι φασίστας. Η συσπείρωση που παρουσιάζει το κυβερνών κόμμα στις δημοσκοπήσεις δείχνει πως η πορεία προς τη μετάλλαξη είναι νομοτελειακή.

Εκτός και αν η οργή ξεχειλίσει στις εκλογές…

 

 

 

 

 

Category: Κυριο Θεμα, Προτεινόμενα άρθρα

( 6 σχόλια )

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. 1
  Στέφανος Χ says:

  Εξαιρετική η ανάλυσή σου κ. Σαββίδη. Με βρίσκει απολύτως σύμφωνο.
  Μόνο η αναφορά σου στο τέλος για “Βαράγγους”, μάλλον αταίριαστη, γιατί παραπέμπει στη μισθοφορική φρουρά Βίκιγκς των βυζαντινών αυτοκρατόρων.

 2. 2
  anixneuseis says:

  Παραπέμπει στην ηγεσία των πρωτορώσων. Δεν είχαν δικούς τους ηγέτες και ζήτησαν απο τους Βάραγγους.

 3. 3
  Κων/νος Α. Καραγιαννίδης says:

  Χαίρετε κ. Σαββίδη.

  Πολύ ενδιαφέρουσα, αλλά και ανησυχητική ανάρτηση.

  Έχω μία ένσταση και μία απορία επ’ αυτής.

  Η ένστασή μου είναι ως προς την αποστροφή σας για ενίσχυση των ενόπλων μας δυνάμεων. Νομίζω ότι το πρώτιστο πρόβλημά μας δεν είναι η έλλειψη άψυχου υλικού, αλλά η νοοτροπία “στρατού παρελάσεων” που καλλιεργείται συστηματικά από την πολιτική ηγεσία, τη αρωγή των ανωτάτων στρατιωτικών ηγητόρων.

  Η απορία μου έχει να κάνει με την στάση του Κοτζιά, εν γένει. Πέραν των όσων στηλιτεύετε, να υπενθυμίσω ότι υπήρξε και ένθερμος υποστηρικτής του σχεδίου Αννάν. Δεν έχω όμως κάποια πειστική εξήγηση για την σκληρή στάση του στο Κρας Μοντάνα (ομολογουμένως με εξέπληξε θετικά τότε). Η στάση αυτή απάδει τόσο με την πρότερη όσο και με την κατοπινή πολιτεία του ανδρός. Εσείς πώς την ερμηνεύετε; Μήπως έδρασε ως αγγελιαφόρος τρίτων που ήθελαν να στείλουν μήνυμα στην Τουρκία;

  Ευχαριστώ.

 4. 4
  anixneuseis says:

  Έτσι όπως και εσείς την ερμηνεύω. Του υποδείχθηκε η στάση.
  Όσο για το πρώτο, δείτε εδώ: http://www.anixneuseis.gr/?p=203916

  • 4.1
   Κων/νος Α. Καραγιαννίδης says:

   Ευχαριστώ για την άμεση και σαφή απάντηση.
   Έχω διαβάσει και το σχόλιό σας για τον στρατό και συμφωνώ απολύτως.
   Αυτό που ήθελα να επισημάνω είναι η ματαιότητα των εξοπλισμών εάν δεν υφίσταται η βούληση και η εκπεφρασμένη πρόθεση να χρησιμοποιηθούν, όποτε απαιτηθεί.

 5. 5
  Αντιαριστερός, δηλαδή αντιφασίστας. says:

  Ένα θερμό επεισόδιο με τη γείτονα χώρα θα βόλευε αμφοτέρους Τσίπρα και Ερντογάν. Ο μεν πρώτος πιστεύει πως με αυτόν τον τρόπο ο κόσμος θα συσπειρωνόταν και θα συμπαραστεκόταν στην κυβέρνηση του προς αντιμετώπιση του εχθρού, άσε που θα παίρναν παράταση για αόριστο χρόνο οι εκλογές που ο μεγάλος Πατερούλης της Νεοραγιάδικης Αριστεράς Αλέξης θέλει οπωσδήποτε να αποφύγει (όπως ο διάβολος το λιβάνι ένα πράγμα!), ενώ ο δεύτερος με τον τρόπο αυτόν και όπως πολύ σωστά γράψατε κύριε Σαββίδη θα συσπείρωνε τον κόσμο του, αλλά το σημαντικότερο, θα γκριζάριζε ολόκληρο το Αιγαίο και μετά άντε να τον πιάσεις τον μεμέτη τον καραμπουζουκλή!
  Πάντως για να λέμε και του στραβού το δίκιο δηλαδή, η αριστερά είναι ΙΚΑΝΗ να προκαλέσει και ΠΟΛΕΜΟ άμα χρειαστεί για να μείνει όσο το δυνατόν περισσότερο στην καρέκλα. Μια καρέκλα-κουτάλα που για πολλές τώρα δεκαετίες λιγουρευόταν. Έχει άλλωστε …προϋπηρεσία από τον Εμφύλιο που ασφαλώς Η ΙΔΙΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ βεβαίως, βεβαίως! Ο μεγάλος Αρκάς είπε πως “όσοι δεν υπήρξαν ποτέ στη ζωή τους αριστεροί, δεν έχουν ΙΔΕΑ σε τι έχουμε μπλέξει”. Και μπλέξαμε εξαιρετικά άσχημα αγαπητέ κύριε Σαββίδη μου. Εξαιρετικά άσχημα. Σε ΟΠΟΙΑ χώρα του κόσμου κυβέρνησε η αριστερά, άφησε πίσω της συντρίμμια. Βλέπετε πρώην Αν. Χώρες που ακόμα και σήμερα, ύστερa από 30+ χρόνια που ΜΕ ΑΙΜΑ τους ξεκούμπισαν τους αριστερούς, αυτές δεν μπορούν ακόμα να συνέλθουν! Αυτά που έγραψα παραπάνω αν τα πεις σε κάποιον θα σε χαρακτηρίσει φασίστα ή ναζιστή μιας και η αριστερά στο Ελλάντα ακόμα και σήμερα είναι η Ιερή αγελάδα του συστήματος με πρώτο φυσικά το τιμημ€νο ΚΚ€ των νοσταλγών της Σοβιετίας του Σταλινισμού. Σε ΟΛΕΣ τις χώρες τις δημοκρατικές ανά την Υφήλιο τα αριστερά κόμματα απλώς ΔΕΝ υφίστανται πλέον και εδώ στο Ελλάντα τα έχουμε για κυβέρνηση μάλιστα! Τι να πει κανείς …

  • 5.1
   Banned_Member says:

   Ν’ αγιάσει το στόμα σου!

   Η ελληναρία πραγματικά πρέπει να πληρώσει άσχημα που έφερε αυτά τα καθάρματα στην εξουσία. Με τις δεύτερες εκλογές άλλωστε, νομιμοποίησαν τα πεπραγμένα των Συριζαίων για το 2015 και ουσιαστικά τους έδωσαν λευκή επιταγή για μια ολόκληρη 4ετία.

   Παίζει πολύ το σενάριο επεισόδιο με την Τουρκία στην ατζέντα – win win για τον κνίτη & τον Πόντιο.

 6. 6
  Σ.Α.Ν says:

  ”Ξεσπαθωσατε” αγαπητε κ. Σαββιδη και γιαυτο συγχαιρουμε και σκεφτομαστε πως αν μαζι σας ”ξεσπαθωναν” για την αληθεια και την Πατριδα -την μανα ολων μας-και αλλοι συναδελφοι σας , που μεχρι τωρα -χωρις να ειναι αριστεροι-επαμφοτεριζαν ειτε για αυξηση της κυκλοφοριας των εφημεριδων τους , ειτε απο δημοκρατικη αντιμετωπιση της Αριστερας , ,μιας Αριστερας η οποια απο το 1985 (τετοιες μερες) -με την τροποποιηση του Συντ/τος του 1975- επιτιθεται συνεχως εναντιον του αστικου κρατους Δυτικου τυπου , φθειρει ολους τους Δημοκρατικους θεσμους και διαβουκολει και τον Ελληνα , που εδω και 70 ολοκληρα χρονια δεν εζησε πολεμο και απο το 1974 μεχρι το 2009 εζησε σε μια Δημοκρατια ανοχης μεχρις παραλυσεως του κρατους απο της επομενης της Μεταπολιτευσεως με την αιμοσταγη 17 Νοεμβρη και τις ολοενα αυξανομενες αναρχικες συλλογικοτητες αλλα και με ανελπιστη οικονομικη ανεση , μεχρι σπαταλης .
  Με την οικονομικη κριση του 2010 αυτος ο λαος ,χωρις πατριωτικα σκιρτηματα ,εχασε την ελπιδα και την ψυχραιμια του και περιεπεσε στις αγκαλες της Ριζοσπαστικης Αριστερας , η οποια απο το 2015 αφου τον ”ξεγελασε” τρις αγωνιζεται να μεινει στην εξουσια ,η, στα σκαλοπατια της για να γινει καθεστωτικη.
  Το περιεργο δε ειναι οτι η οποια Αριστερα δεν κυβερνα σε κανενα Ευρωπαικο κρατος και το αδιανοητο οτι κυβερνησε μια 4ετια στην Ελλαδα με την συνδρομη ”δεξιου” κομματος και μη αριστερων πολιτων των ”ξακουστων” ΑνΕλ, που σιγουρα εχουν τωρα – και πρεπει – υπαρξιακα προβληματα.
  Αν μαλιστα δεν τολμουσε την οπως-οπως επιλυση του εθνικου προβληματος μας με τα Σκοπια ειχε περισσοτερες πιθανοτητες να ανανεωσει την παραμονη της στην εξουσια στις επομενες εκλογες.
  Απλως τωρα συσπειρωσε ολους τους αριστερους , -κομμουνιστογενεις και Εαμικους- και γιαυτο διατηρει τις δυναμεις της στις δημοσκοπησεις .
  Την βοηθουν φυσικα -γιαυτο και αφηνονται ελευθεροι στην δραση τους -και οι πολλοι διαττοντες αστερες που αυτοπροσδιοριζονται ως Δεξιοι, που μαζι με αυτην επιδιωκουν την μη αυτοδυναμια της Ν.Δημοκρατιας στις επομενες εκλογες , κυριως για να μη αλλαξει ο εκλογικος νομος της διαλυτικης απλης αναλογικης , που θα ισχτσει στις μεθεπομενες εκλογες.
  Το κατορθωμα της ομως αυτο της Συμφωνιας με τα Σκοπια-που το παρουσιαζει και ως διπλωματικο αριστουργημα ,- εκθετοντας ολους τους ”κωφαλαλους” διπλωματες μας- της εδωσε αυτοπεποιθηση και χωρις ιδιαιτερες ουσιαστικες απιαιτησεις της Τουρκιας -εαν επανεκλεγει- θα επιλυσει και παλι οπως-οπως τις διαφορες μας με την Τουρκια , γιατι η ηγετικη ομαδα αυτης της Αριστερας ,με μπροσταρη τον κ. Κοτζια φλεγεται απο τη εππιθυμια να λυνει προβληματα εθνικα ,-υπο τα συνεχη χειροκροτηματα των μεγαλων γεωστρατηγικων παικτων- οταν μαλιστα δεν αντιμετωπισε μεχρι τωρα μαζικες λαικες εκδηλωσεις και πατριωτικες ”καταγγελιες”απο κανενα κρατικο θεσμο .
  Σιωπουν οι αμβωνες , οι ορκισμενοι πιστην στην Πατριδα μεχρι της τελευταιας ρανιδος του αιματος και οι πνευματικοι ηγετες , που καποτε με διστιχα ξεσηκωναν τους πανελληνες, οπως το ”ενα λογο εχω να σας πω ,δεν εχω αλλον κανενα, μεθυστε με τ’αθανατο κρασι του 21” .
  Δεδομενης αυτης της γενικης παρακμης και της απουσιας μαζικης εθνικης εξαρσεως , που θα γεμισει πλατειες -χωρητικοτητος εκατομυριου Ελληνων- ουδεις συνελλην ”θα βαλει το κεφαλι του στον τροβά”, για να σωσει τους Ελλαδιτες.
  Νομιζουμε οτι θα ειχαμε την συντεταγμενη και ταχεια Μεταπολιτευση αν δεν γεμιζαν οι πλατειες για να υποδεχθουν τον αειμνηστο Κων/νο Καραμανλη ,η, τωρα θα υπαρξει ανασχεση της φθορας Ελλαδιτων και Ελλαδικου κρατους εαν δεν νικηθει στρατηγικως- καθως επιδιωκει και το αποδεκατισμενο πρωην Πασοκ- η σημερινη κυβερνωσα Αριστερα , που στηνει γεφυρες ενοψει των εκλογων , για να τις καψει μετα απο αυτες ,οταν βρεθει στην Αντιπολιτευση , επειδη θα συνεχισει την πολιτικη της φθορας , που την γνωριζει και την οργανωνει, οταν ευρισκεται στρην Αντιπολιτευση;;;

Back to Top

Leave a Reply

 

Το σχόλιο της ημέρας

  22/5/19 | (0 σχόλια)
  Αθανάσιος Χ. Παπανδρόπουλοςath.papandropoulos@euro2day.gr Ο πρώην σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ και της Goldman Sachs ομολογεί με κυνισμό και ειλικρίνεια, γιατί στηρίζει την ευρωπαϊκή ακροδεξιά και τον ευρωσκεπτικισμό. Γράφει ο Αθ. Χ. Παπανδρόπουλος. Δημοσιεύθηκε: 22 Μαΐου 2019 - 07:59  Από τις αρχές της 16ης ...

Διαφήμιση

Ροή Ειδήσεων
Εφημερίδες


Φωτογραφία της ημέρας