Λιβύη: Η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας ζητά εξηγήσεις από τη Γαλλία για τους γαλλικούς πυραύλους του Χάφταρ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Οι αντιαρματικοί πύραυλοι Javelin που βρέθηκαν σε καταληφθέν στρατηγείο του Χαφτάρ
Η λιβυκή Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), η οποία αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, απαίτησε χθες Πέμπτη «επειγόντως» εξηγήσεις από το Παρίσι, μετά την παραδοχή από την κυβέρνηση της Γαλλίας ότι πύραυλοι που βρέθηκαν στο ως πρότινος προκεχωρημένο κέντρο διοίκησης των δυνάμεων του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ κοντά στην Τρίπολη ανήκαν στις γαλλικές ένοπλες δυνάμεις.
Σε επιστολή του, ο υπουργός Εξωτερικών της ΚΕΕ, ο Μοχάμαντ Τάχαρ Σιάλα, αξιώνει από τον Γάλλο ομόλογό του, Ζαν-Ιβ Λεντριάν, να «εξηγήσει επειγόντως τον μηχανισμό μέσω του οποίου τα γαλλικά όπλα που βρέθηκαν στη Γαριάν κατέληξαν στις δυνάμεις του Χάφταρ, πότε (τους) παραδόθηκαν και πώς», αναφέρει δελτίο Τύπου των υπηρεσιών του.
Ο Σιάλα ζητεί επίσης να ενημερωθεί για «τις ποσότητες των όπλων» που έχει προμηθεύσει η Γαλλία στον στρατάρχη Χάφταρ, «η ύπαρξη των οποίων (στη Λιβύη) έρχεται σε αντίφαση με τις διαβεβαιώσεις της γαλλικής κυβέρνησης (…) ότι υποστηρίζει την ΚΕΕ», ως τη «μοναδική αναγνωρισμένη (κυβέρνηση) διεθνώς».
Η Γαλλία παραδέχθηκε την Τετάρτη ότι οι αντιαρματικοί πύραυλοι Javelin, που βρέθηκαν σε πρώην βάση του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) του Χάφταρ εκατό χιλιόμετρα από την Τρίπολη, της ανήκουν, αλλά διέψευσε ότι τους είχε παραδώσει στις δυνάμεις του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης.
 
«Έχουν αγοραστεί από τις ΗΠΑ»
«Οι πύραυλοι Javelin που βρέθηκαν στη Γαριάν ανήκουν πράγματι στις γαλλικές ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες τους έχουν αγοράσει από τις ΗΠΑ», αναγνώρισε το Υπουργείο Αμυνας της Γαλλίας προχθές Τετάρτη, επιβεβαιώνοντας την αποκάλυψη που έκανε η εφημερίδα «The New York Times», φέρνοντας σε δύσκολη θέση το Παρίσι.
Η αμερικανική εφημερίδα ανέφερε την Τρίτη ότι τέσσερις αμερικανικοί αντιαρματικοί πύραυλοι που βρέθηκαν, από παραστρατιωτικούς πιστούς στην ΚΕΕ, στη Γαριάν, 100 χλμ. από την Τρίπολη, αφού η πόλη αποσπάστηκε από τις δυνάμεις του Χάφταρ στα τέλη Ιουνίου, ανήκουν στον γαλλικό στρατό.
Ο ισχυρός άνδρας της Κυρηναϊκής διέταξε τα στρατεύματά του να αρχίσουν επιχείρηση για να καταλάβουν την πρωτεύουσα της Λιβύης την 4η Απριλίου.
 
Επιβεβαιώθηκε η δράση γαλλικών δυνάμεων
«Τα όπλα αυτά προορίζονταν για την αυτοπροστασία γαλλικού αποσπάσματος που είχε αναπτυχθεί με αποστολή τη συλλογή πληροφοριών για αντιτρομοκρατικούς σκοπούς», πρόσθεσε το γαλλικό Υπουργείο Αμυνας, που αναγκάστηκε έτσι να επιβεβαιώσει τη δράση στελεχών των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων στη λιβυκή επικράτεια.
Οι τέσσερις προηγμένοι πύραυλοι αμερικανικής κατασκευής –οι οποίοι, αφού κλειδώσουν τον επιλεγμένο στόχο κι εκτοξευθούν, είναι αυτοκατευθυνόμενοι (fire-and-forget) χάρη στο σύστημα υπερύθρων ακτινών που διαθέτουν– είχαν «υποστεί ζημιά», ήταν «αχρηστευμένοι» και είχαν «αποθηκευτεί προσωρινά ενόψει της καταστροφής τους», ουδέποτε είχαν «παραδοθεί σε τοπικές δυνάμεις», διαβεβαίωσε το Παρίσι, διαψεύδοντας ότι προμηθεύει οπλισμό στα στρατεύματα του Χάφταρ.
Ωστόσο, η γαλλική κυβέρνηση δεν εξήγησε πώς ακριβώς οι πύραυλοι κατέληξαν στη Γαριάν.
 
«Έχει δώσει πληροφορίες στον Χάφταρ»
Η Γαλλία παραδέχεται ότι έχει δώσει πληροφορίες στις δυνάμεις του Χάφταρ εντός των ορίων των επιχειρήσεών τους στην ανατολική και τη νότια Λιβύη, όμως αρνείται πως τους προσέφερε οποιαδήποτε στρατιωτική υποστήριξη κατά την έφοδο του ΛΕΣ εναντίον της Τρίπολης.
Το 2016, τρεις Γάλλοι στρατιωτικοί είχαν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια αποστολής αναγνώρισης στην ανατολική Λιβύη.
Παρά το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ από το 2011, οι παραδόσεις εξοπλισμού και πυρομαχικών σε αμφότερες τις αντιμαχόμενες πλευρές συνεχίζουν να είναι αθρόες, εντείνοντας τις ανησυχίες για παρατεταμένο πόλεμο δι’ αντιπροσώπων περιφερειακών δυνάμεων.
Κατά στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν την Τρίτη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, από την έναρξη της επιχείρησης ευρείας κλίμακας των δυνάμεων του Χάφταρ, στις μάχες επί θύραις της Τρίπολης έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 1.048 άνθρωποι, ανάμεσά τους 106 άμαχοι, κι έχουν τραυματιστεί άλλοι 5.558 άνθρωποι, ανάμεσά τους 289 άμαχοι.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Φιλελεύθερος
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα