Λάβαρο του Ζάεφ πριν από την κάλπη, η σημαία του ΝΑΤΟ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΖΙΜΑΣ   

Ο Ζόραν Ζάεφ δέχεται συγχαρητήρια κατά την τελετή έπαρσης της σημαίας του ΝΑΤΟ μπροστά από το κοινοβούλιο της Βόρειας Μακεδονίας, στα Σκόπια. Α.P.

Η σημαία του ΝΑΤΟ αναρτήθηκε ήδη στο προαύλιο του κυβερνητικού κτιρίου στα Σκόπια, μολονότι απομένει να κυρωθεί το πρωτόκολλο εισδοχής από το Κοινοβούλιο της Ισπανίας, ώστε να έχει και τη σύμφωνη γνώμη όλων των κρατών-μελών της Συμμαχίας.

Αν και η Βουλή της Βόρειας Μακεδονίας θα έπρεπε, με βάση τα προβλεπόμενα, να είναι η τελευταία που θα το εγκρίνει, εντούτοις ο Ζόραν Ζαεφ, σε συνεννόηση με τα άλλα κόμματα και προφανώς με τις Βρυξέλλες, το έφερε προς ψήφιση στις αρχές της εβδομάδας, ώστε να μη διαλυθεί ενόψει το εκλογών της 12ης Απριλίου το δικό του Κοινοβούλιο και δεν προλάβει να ψηφίσει το πρωτόκολλο.

Η σημαία του ΝΑΤΟ θα είναι και το λάβαρο με το οποίο θα ξεκινήσουν την προεκλογική τους εκστρατεία ο πρωθυπουργός και το κόμμα του με την ελπίδα ότι λίγο πριν από την κάλπη οι Ευρωπαίοι φίλοι θα του δώσουν την κατά πολλούς οφειλόμενη προς τον ίδιο και τη χώρα του ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Η Βόρεια Μακεδονία έφθασε έως τώρα τρεις φορές στην ευρωπαϊκή «βρύση» χωρίς να πιει νερό. Αιτήθηκε, δηλαδή, την έναρξη των διαπραγματεύσεων, αλλά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της την αρνήθηκε τρις, με την Ελλάδα να έχει βάλει το «δάκτυλό» της στις δύο από αυτές, λόγω της εκκρεμότητας της ονομασίας. Οταν αυτή εξέλειψε, ήρθε να μπλοκάρει ο πρόεδρος Μακρόν, διαπραγματευόμενος την αυστηροποίηση των κριτηρίων για την εισδοχή νέων μελών.

Τώρα που ο Μακρόν, στην ενδοευρωπαϊκή διαπραγμάτευση, κυρίως με τη Γερμανία, πήρε αυτό που ήθελε, λογικά θα πρέπει να συγκαταθέσει στην έναρξη των διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία αλλά και με την Αλβανία. Θα το κάνει; Τα μηνύματα που φθάνουν από το Παρίσι, αλλά και τις Βρυξέλλες, στα Σκόπια είναι θετικά, όμως οι γείτονες, έχοντας καεί τρεις φορές στον χυλό των ενδοευρωπαϊκών σκοπιμοτήτων, φυσάνε τώρα και το γιαούρτι, με τον Ζαεφ να ελπίζει ότι, προτού οι ψηφοφόροι προσέλθουν στην κάλπη, θα έρθει και το δώρο της ημερομηνίας για τις διαπραγματεύσεις.

Αυτό θα μπορεί να γίνει με τη μορφή της πολιτικής δέσμευσης των ηγετών της Ε.Ε. στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου, δηλαδή πριν από τις εκλογές, για να επισημοποιηθεί και θεσμικά στην τακτική σύνοδο του Μαΐου. Φθάνει όμως η «ψήφος» των Βρυξελλών (ΝΑΤΟ, Ε.Ε.) για να κερδίσει τις εκλογές της 12ης Απριλίου ο Ζόραν Ζάεφ; Οχι, παραδέχονται ακόμα και οι δικοί του στα Σκόπια, γιατί αυτές δεν θα κριθούν από την επίτευξη αυτών των στόχων, αλλά από την τσέπη των πολιτών και την έως τώρα διακυβέρνηση Ζαεφ, για την οποία υπάρχουν αρκετοί «σκελετοί στην ντουλάπα» του. Εξ ου και το αντιπολιτευτικό κόμμα του VMRO DPMNE εστιάζει την εκστρατεία του στην επιδείνωση στο πεδίο της οικονομίας και στην εντεινόμενη διαφθορά, την πάταξη της οποίας είχε υποσχεθεί προεκλογικά ο Ζάεφ, πλην όμως δείχνει να γιγαντώθηκε στην έως τώρα θητεία του.

Εως την ώρα που γράφονταν τούτες οι γραμμές, το Κοινοβούλιο στα Σκόπια συνεδρίαζε νυχθημερόν για να προλάβει την ψήφιση κάποιων νομοσχεδίων που αξιώνουν οι Ευρωπαίοι να περάσουν, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τις ενταξιακές διαδικασίες. Κανονικά, η Βουλή θα πρέπει να διαλυθεί σήμερα, έτσι ώστε να τηρηθούν τα συνταγματικώς προβλεπόμενα για τις εκλογές, όμως κυριαρχούν πολιτικές σκοπιμότητες που επιφέρουν καθυστερήσεις, ενώ εκφράζονται απόψεις ακόμα και για μετάθεση εκ νέου των εκλογών της 12ης Απριλίου, και από κυβερνητικούς κύκλους αφήνεται να διαρρεύσει ότι μπορεί να μη χρειαστεί η προσφυγή στις κάλπες αφού, όπως δηλώνουν, το κόμμα του Ζάεφ είναι σε θέση να διαμορφώσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία στην υφιστάμενη Βουλή!

Καθώς όλα δείχνουν δημοσκοπικό προβάδισμα του VMRO DPMNE, το οποίο έχει αντιταχθεί στις τρεις σημαντικές συμφωνίες που υπέγραψε ο Ζάεφ –των Πρεσπών, με τη Βουλγαρία, αλλά και για τη χρήση erga omnes της αλβανικής γλώσσας ως δεύτερης επίσημης–, οι πρέσβεις των ΗΠΑ και της Ε.Ε. στα Σκόπια έσπευσαν να διαμηνύσουν στην ηγεσία του ότι χωρίς αυτές δεν υπάρχει ευρωατλανική προοπτική για τη Βόρεια Μακεδονία.

Αν και επισήμως η προεκλογική συζήτηση δεν έχει ξεκινήσει, θεωρείται βέβαιο ότι το VMRO DPMNE θα αφήσει εκτός ατζέντας ή θα τοποθετήσει χαμηλά τη θέση του περί κατάργησης των ψηφισθέντων από τον Ζάεφ συμφωνιών, αφενός για να μην απωθήσει τους δυσαρεστημένους από την οικονομική πολιτική του ψηφοφόρους, αφετέρου (κυρίως αυτό) για να αποφύγει την μήνιν του διεθνούς παράγοντος, ο οποίος θεωρεί casus belli οποιαδήποτε κίνηση που θα ακουμπούσε τα «άγια των αγίων» στους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς του στην περιοχή. Εξ ου και η χλιαρή στάση του στην περίεργη πρωτοβουλία της υπουργού του στην υπηρεσιακή κυβέρνηση Ρασέλα Μιζράχι να επαναφέρει προκλητικά το σήμα με τη συνταγματική ονομασία της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση, ο αλβανικός παράγων αναμένεται να είναι ο ρυθμιστής των διεργασιών για τη συγκρότηση κυβέρνησης μετά τις εκλογές, δεδομένου ότι θεωρείται απίθανο ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα να κατακτήσει την αυτοδυναμία. Χωρίς μερίδιο στην πίτα της εξουσίας για τους Αλβανούς, κυβέρνηση δεν σχηματίζεται, ούτε και μπορεί να αντέξει. Και στα πολιτικά παζάρια του είδους, ο Αλί Αχμέτι έχει αποδειχθεί μαέστρος.

“Καθημερινή”

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα