Κορυφαίος αθλητής, σπάνιος ανθρωπος, βαθιά Ελληνας

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΛΛΙΣ “Καθημερινή”

Ενα μοναδικό παράδειγμα μεγάλου αθλητή, αλλά και, πολύ περισσότερο, ενός ξεχωριστού ανθρώπου.

Η κορυφαία απάντηση στους ρατσιστές και σε όλους εκείνους που δεν αντέχουν τη διαφορετικότητα, στην Ελλάδα, στην Αμερική, στον κόσμο.

Και, φυσικά, μια μοναδική διαφήμιση για τη Ελλάδα. Από τον τουρισμό – έχει συμμετάσχει και σε εκστρατείες προσέλκυσης τουριστών στη χώρα μας – μέχρι την ελληνική μουσική. Ο ίδιος και η οικογένειά του γιόρτασαν τη μεγάλη επιτυχία της ανάδειξής του ως MVP του ΝΒΑ με ελληνική μουσική. Αλλά και για το ελληνικό μπάσκετ. Αλλωστε, είναι παίκτης της εθνικής ομάδας.

Σε κάθε ευκαιρία ο Γιάννης Αντετοκούμπο προβάλλει κάθε τι το ελληνικό. Στη διάρκεια της τελετής βράβευσής του, πόζαρε με ανοιχτό το σακάκι του για να φανεί ότι είναι φοδραρισμένο με τον Παρθενώνα.

Ο πιο Ελληνας από οποιονδήποτε έφθασε ψηλά. Τόσο ψηλά. Που όχι μόνο έχει την ελληνική σημαία πάντα δίπλα του, αλλά την σέβεται και την τιμά όσο λίγοι. Ηταν πριν δυο χρόνια, όταν εκατοντάδες Ελληνες φίλαθλοι τον συνάντησαν έξω από το Μάντισον Σκουέαρ Γκάρντεν και τον αποθέωναν. Πάντα με το χαμόγελο και την ευγένεια που τον διακρίνει, έσπευσε να υπογράψει αυτόγραφα και να βγάλει αναμνηστικές φωτογραφίες μαζί τους. Οταν κάποια στιγμή, κάποιοι του ζήτησαν να υπογράψει την ελληνική σημαία, ο Γιάννης Αντετοκούμπο ήταν απόλυτος. «Οχι, στη σημαία, δεν βάζω υπογραφή στη σημαία» ήταν η απάντηση του.

Μια διαδρομή που αβίαστα προκαλεί δέος. Από το να πουλάει CD και ρολόγια στην Αθήνα, να υλοποιεί το όνειρό του στο ΝΒΑ. Η πορεία από τα Σεπόλια μέχρι το Μιλγουόκι και μέχρι τη Σάντα Μόνικα όπου διεξήχθη η τελετή της βράβευσής του, δεν ήταν εύκολη. Ηθελε τόλμη, σκληρή δουλειά, επιμονή, υπομονή και πίστη.

Μια στάση ζωής, μια συμπεριφορά, μια αφοπλιστική απλότητα και αγάπη που συγκλονίζουν. Το έκανε για άλλη μια φορά στην τελετή βράβευσής του όπου συγκίνησε τους πάντες με την ομιλία του στην οποία ευχαρίστησε με δάκρυα στα μάτια τους γονείς του, αλλά και την Ελλάδα.

Ο Greek Freak δεν προσφέρει απλά ένα ξεχωριστό θέαμα στο παρκέ με τα «διαστημικά» του καρφώματα. Είναι μια αστείρευτη πηγή αισιοδοξίας. Και όλα αυτά ενώ παραμένει ταπεινός παρά την αποθέωση που γνωρίζει, την τεράστια δημοσιότητα, τη δόξα και τα χρήματα. Παραμένει το απλό παιδί που κάνει πράξη τη συμβουλή που του είχε δώσει ο πατέρας του: «Να θέλεις περισσότερα, αλλά να μην είσαι άπληστος».

Ενα σπάνιο παράδειγμα προς μίμηση. Ο πρώτος Ελληνας που, σε ηλικία μόλις 24 ετών, κερδίζει τον τίτλο του πολυτιμότερου παίκτη στο κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ στον κόσμο.

Επειδή σε κάθε ευκαιρία επαναλαμβάνει τη μεγάλη του αγάπη για τον πατέρα του, που έφυγε από τη ζωή πριν δυο χρόνια, και τον ευχαριστεί για όλα όσα έκανε για αυτόν, ένα είναι βέβαιο. Πως από όπου και αν βρίσκεται, είναι υπερήφανος για τον γιό που έκανε. Εναν συγκλονιστικό αθλητή και, πάνω από όλα, έναν σπάνιο άνθρωπο.

http://www.kathimerini.gr/1030721/article/epikairothta/ellada/koryfaios-a8lhths-spanios-an8rwpos-va8ia-ellhnas

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα