Σε ενημέρωση που έκανε το βράδυ της Τρίτης, ο διοικητής επιχειρήσεων του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας, αντιναύαρχος Γιανκί Μπαγτζίογλου, υποστήριξε ότι στο πλαίσιο του «Θαλασσόλυκου» θα πραγματοποιηθούν «ασκήσεις με σενάριο κρίσης και πολέμου».

Ο αντιναύαρχος Μπαγτζίογλου, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, παραδέχθηκε ότι η άσκηση «Θαλασσόλυκος» έχει επιθετική μορφή, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι περιλαμβάνει προσομοιώσεις επιχειρήσεων ελέγχου θαλάσσιας περιοχής, κατάληψης περιοχών και «καταστροφής στόχων με οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη».

Αξίζει αν σημειωθεί ότι ο Γιανκί Μπαγτζίογλου αναφέρθηκε επίσης σε ασκήσεις «αμφίβιων επιθέσεων» των τουρκικών δυνάμεων που θα γίνουν στο πλαίσιο του «Θαλασσόλυκου».

Καταλήγοντας, ο διοικητής επιχειρήσεων του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας, είπε ότι «στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο το τουρκικό ναυτικό υπερέχει σε αποτελεσματικότητα, τόσο σε επίπεδο ετοιμότητας, όσο και στον αριθμό των διαθέσιμων μονάδων».

Τουρκικά ΜΜΕ: Η απάντηση της Τουρκίας στις απειλές είναι ο «Θαλασσόλυκος»

Τα Μέσα Ενημέρωσης της Τουρκίας δίνουν μεγάλο βάρος στην άσκηση, την οποία χαρακτηρίζουν ως τη μεγαλύτερη στην ιστορία της τουρκικής Δημοκρατίας -ακόμη μεγαλύτερη και από την πρόσφατη άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα».

Ενδεικτικά, η εφημερίδα STAR (Star Gazetesi) υποστήριξε ότι η άσκηση «Θαλασσόλυκος» είναι η απάντηση της Τουρκίας στις απειλές που δέχεται στις θάλασσες, κάνοντας σαφείς αναφορές στο ενεργειακό ζήτημα και την κυπριακή ΑΟΖ.

Την ίδια στιγμή, οι τουρκικοί τηλεοπτικοί σταθμοί μεταδίδουν καθημερινά εικόνες από την άσκηση, θέλοντας να δώσουν το στίγμα της υπεροχής της Τουρκίας στο Αιγαίο.

Μέχρι τις 25 Μαΐου η πρόβα πολέμου της Τουρκίας

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, στην άσκηση «Θαλασσόλυκος» συμμετέχουν -πρωτίστως- το Πολεμικό Ναυτικό, αλλά και η Αεροπορία καθώς και το Πεζικό.

Συνολικά λαμβάνουν μέρος μια αρμάδα 131 πολεμικών πλοίων, 57 μαχητικά αεροσκάφη και 33 ελικόπτερα, καθώς και χιλιάδες άτομα του Πεζικού.

Η δαιδαλώδης άσκηση της Τουρκίας θα διαρκέσει συνολικά 12 ημέρες, με την ολοκλήρωσή της να τοποθετείται στις 25 Μαΐου

europost.gr