Κίνηση-ματ από την Μόσχα: Επαναφέρει τους Κούρδους στον συριακό εθνικό «κορμό» και φεύγουν οι ΗΠΑ από Συρία

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Και λέμε «αποβολή» διότι αυτό δεν θα γίνονταν εάν δεν επέμεναν οι Τούρκοι στις απειλές τους για εισβολή ανατολικά του Ευφράτη την στιγμή που υπήρχε αμερικανική στρατιωτική παρουσία στις περιοχές αυτές.

Ταυτόχρονα η Μόσχα ικανοποιεί με αυτόν τον τρόπο την Άγκυρα για την αποφυγή δημιουργίας κουρδικού κράτους στα σύνορά της και συνεπώς η στρατηγική τους σχέση συνεχίζεται απρόσκοπτα.

Δεν είναι τυχαία η πρόσκληση Άσαντ στους Κούρδους για επανένταξή τους στο συριακό κράτος και στα συριακά κυβερνητικά στρατεύματα. Ο Μ.Άσαντ δεν κάνει τίποτα χωρίς να ενημερώσει την Μόσχα και χωρίς να ακολουθήσει τις οδηγίες τους.

Άλλωστε το οφείλει στους Ρώσους ότι παρέμεινε στην εξουσία και μάλιστα… ζωντανός.

Έκκληση για διάλογο απηύθυνε σε Κούρδους και Δαμασκό ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, θέτοντας ως στόχο την επίλυση των προβλημάτων στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας.

«Έχουμε επανειλημμένως εκφράσει τη γνώμη μας για το τι συμβαίνει στη βορειοανατολική Συρία, συμπεριλαμβανομένης και της κατάστασης στα ρωσο-τουρκικά σύνορα» έσπευσε να υπενθυμίσει ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.

Και πρόσθεσε: «Η θέση μας είναι σταθερή και βασίζεται στην ανάγκη επίλυσης όλων των προβλημάτων σ’ αυτό το τμήμα της Συρίας, μέσω του διαλόγου μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης της Δαμασκού και των εκπροσώπων των κουρδικών κοινοτήτων».

Στο ίδιο πλαίσιο, γνωστοποίησε ότι η Μόσχα έχει επικοινωνήσει και με τις δύο πλευρές (σ.σ. συριακή κυβέρνηση – Κούρδοι), οι οποίες επιβεβαιώνουν την πρόθεση έναρξης ενός διαλόγου για τη διευθέτηση των προβλημάτων, ανάμεσα στα οποία και αυτό της ασφάλειας των συνόρων (Συρία – Τουρκία).

Αυτό φυσικά σημαίνει πως οι Κούρδοι ΕΙΝΑΙ πρόθυμοι για να ακολουθήσουν τον ρωσικό σχεδιασμό.

«Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για την επίτευξη της σταθερότητας» έσπευσε να συμπληρώσει.

Όσον αφορά την επικείμενη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας, ο Λαβρόφ παρέπεμψε στις διαβεβαιώσεις της Άγκυρας για τον σεβασμό της εδαφικής και πολιτικής ενότητας της Συρίας.

Τι σημαίνει αυτό; Πως αν η Άγκυρα δει επανένταξη των Κούρδων στην Συρία δεν θα πράξει τίποτα εν πλήρη ικανοποίηση.

Άλλωστε αυτό φοβόταν από την αρχή του συριακού πολέμου. Μια κουρδική ανεξαρτητοποίηση εκμεταλλευόμενοι το γεγονός της καταστροφής των συριακών κρατικών δομών και της αναγκαστικής «χαλάρωσης» της εξουσίας της Δαμασκού.

Δεν παρέλειψε δε, να αναφερθεί και στον αμερικανικό παράγοντα, επισημαίνοντας ότι η Ουάσιγκτον έχει αποδειχθεί ανίκανη να διαπραγματευτεί για το συριακό ζήτημα.

Στο μεταξύ, στενός σύμβουλος του προέδρου Ερντογάν διαμήνυσε ότι η τουρκική επιχείρηση στη βόρεια Συρία αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα.

Πιο συγκεκριμένα, ο διευθυντής επικοινωνιών του Τούρκου προέδρου, Φαχρεττίν Αλτούν, δήλωσε ότι Τραμπ και Ερντογάν συμφώνησαν να «μεταφέρουν την ηγεσία της εκστρατείας κατά του ISIS» στην Άγκυρα, ενώ πρόσθεσε ότι οι τουρκικές δυνάμεις «θα διασχίσουν σύντομα τα σύνορα».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε την Τρίτη και ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, ο οποίος επανέλαβε την αποφασιστικότητα του τουρκικού στρατού.

Προειδοποίησε δε, ότι η Άγκυρα δεν θα ανεχτεί – με οποιοδήποτε κόστος – τη δημιουργία ενός «διαδρόμου τρομοκρατίας δίπλα από τα σύνορά μας».

«Η θέση μας παραμένει ίδια, όταν η συζήτηση αφορά την ασφάλεια των συνόρων μας και το μέλλον των αδερφών Σύρων, όπως και της εδαφικής ακεραιότητας και πολιτικής ενότητας της Συρίας» έσπευσε να προσθέσει ο Τούρκος αξιωματούχος.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο, ο πρόεδρος Ερντογάν ανακοίνωσε την άμεση έναρξη στρατιωτικής επιχείρησης στη βόρεια Συρία, με στόχο την εκκαθάριση της παραμεθόριας περιοχής (σ.σ. συροτουρκικά σύνορα).

Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος γνωστοποίησε το βράδυ της Κυριακής ότι οι αμερικανικές δυνάμεις δεν θα στηρίξουν την τουρκική επιχείρηση και ότι θα αποχωρήσουν από την περιοχή.

Εκτίμησή μας είναι πως οι Τούρκοι πιέζουν χρονικά την κατάσταση για να κάνουν τους Κούρδους να «αποφασίσουν» να δεχτούν την πρόσκληση Άσαντ.

Όπως και να έχει Μόσχα και Άγκυρα δείχνουν να κερδίζουν με ελάχιστο έως μηδενικό κόστος και αυτό θα πρέπει να προβληματίσει πολλούς στην Αθήνα για το πως διεξάγονται οι γεωπολιτικές συγκρούσεις.

https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/enoples-sygkroyseis/810937_kinisi-mat-apo-tin-mosha-epanaferei-toys-koyrdoys-ston

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. “…δεν θα πράξει τίποτα εν πλήρη ικανοποίηση…” Αφού εσείς ξέρετε ελληνικά, γιατί αφήνετε να περνούν τέτοια!; Το έχω ξαναεντοπίσει, αλλά τότε ήμουν πιο ντροπαλός.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα