Θρασύτατη δήλωση Ρ.Τ.Ερντογάν: «Όσο η Ελλάδα θα σηκώνει μαχητικά πάνω από το Αιγαίο το ίδιο θα κάνουμε και εμείς»!

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Με την δήλωσή του αυτή ο Ρ.Τ.Ερντογάν θέτει θέμα συγκυριαρχίας στο Αιγαίο και ότι αποτελεί ένα είδος «κοινού χώρου» ανάμεσα στις δύο χώρες και ότι προφανώς όλοι οι πόροι του πρέπει να μοιράζονται από κοινού.

O Ερντογάν μίλησε στο Ηaberturk και είπε όταν ρωτήθηκε αν θα παραλάβει η Τουρκία του S-400 και θα τους ενεργοποιήσει όπως έχει κάνει η Ελλάδα με τους S-300:

«Η Ελλάδα αν είναι απαραίτητο θα ενεργοποιήσει τους S-300». Για τις πτήσεις μαχητικών στο Αιγαίο είπε: «Μα σίγουρα θα τα χρησιμοποιήσουν! Όταν κάπου κάπου τα αεροσκάφη μας απογειωθούν στο Αιγαίο βλέπετε πως απογειώνονται και τα αεροσκάφη από την Ελλάδα. Όμως όταν απογειωθούν τα αεροσκάφη της Ελλάδας και απογειώσουμε τα δικά μας τότε λένε «γιατί τα απογειώσατε»»! 

Τι σημαίνει δηλαδή; Αυτά είναι τουριστικά αεροπλάνα; Όταν εσύ απογειώνεις, τότε θα απογειωθεί και το δικό μου. Αυτή η υπόθεση δεν έχει συγχώρεση. Αν συμβεί κάτι άλλο τι θα γίνει; Aς δέσουμε τον γάιδαρό μας σε γερό κοντάρι και μετά έχει ο Θεός!», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Σημειώνεται ότι όπως ήδη έχει αναφέρει το pronews.gr και η Κύρα Αδάμ ο Α.Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία συζήτησε τα εξής θέματα:

– Εθνικό Εναέριο Χώρο 10 ν.μ.,

– FIR Αθηνών,

– Κατάργησης κατάθεσης σχεδίων πτήσης από τα τουρκικά στρατιωτικά αεροσκάφη,

– Πτήσεις τουρκικών αεροσκαφών «στο Αιγαίο», (παραβάσεις παραβιάσεις),

– Αναθεώρηση Συνθηκών,

– Παραπομπή όλων των θεμάτων στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ή παραπομπή μόνον του θέματος οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας αν προηγουμένως έχουν λυθεί διμερώς όλα τα υπόλοιπα.

Α.Τσίπρας και Ρ.Τ.Ερντογάν συμφώνησαν – και την σχετική ανακοίνωση έκανε ο Έλληνας πρωθυπουργός – ότι όλα τα θέματα θα παραπεμφθούν σε Επιτροπές των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας , με πρώτο θέμα προς εφαρμογή τις (ελεύθερες) «πτήσεις τουρκικών αεροσκαφών στο Αιγαίο», όπως ήδη το pronews.gr έχει αποκαλύψει.

Σύμφωνα με τις πρώτες ασφαλείς διπλωματικές πληροφορίες από την Άγκυρα, οι Operational Commanders (δηλαδή οι δυο αρχηγοί της Τακτικής Αεροπορίας, ΑΤΑ Λαρισας και Εσκι Σεχίρ-υπεύθυνος για το Αιγαίο) θα επικοινωνούν ΠΡΟΦΟΡΙΚΩΣ μεταξύ τους, ώστε η Τουρκία να ενημερώνει την Ελλάδα για τις πτήσεις τουρκικών στρατιωτικών αεροσκαφών στο Αιγαίο.

Όμως ο ΑΤΑ Λάρισας είναι παντελώς αναρμόδιος για το FIR Αθηνών, πάρα μόνον η ΥΠΑ, νομικά και θεσμικά μέσω του ICAO.

Η απαίτηση της Τουρκίας φαίνεται να είναι ότι η ενημέρωση αυτή «θα είναι αμοιβαία», δηλαδή και η Ελλάδα θα ενημερώνει την Τουρκία για τις πτήσεις των ελληνικών στρατιωτικών αεροσκαφών «στο Ανατολικό Αιγαίο».

Το Αιγαίο, άρα, σε επίπεδο αρμοδιοτήτων ασφαλείας, διαμοιράζεται και ειδικότερα το Ανατολικό Αιγαίο τίθεται υπό τον τουρκικό έλεγχο.

Στην περίπτωση αυτή, ο κ Ερντογάν υποσχέθηκε ότι τα τουρκικά αεροσκάφη δεν θα είναι οπλισμένα, πλην των περιπτώσεων τουρκικών ασκήσεων με πυρά (σ.σ.: δηλαδή… θα είναι οπλισμένα οπότε η Τουρκία το κρίνει).

Η συμφωνία αυτή, χωρίς ουσιαστική αντίδραση από την πλευρά του κ Τσίπρα, ο οποίος απλώς… μετακυλύει την ευθύνη των αποφάσεων σε «Επιτροπές» και στους αρχηγούς του ΑΤΑ, αποτελεί δυσμενέστατη εξέλιξη για την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο και «την τύχη» του FIR Αθηνών, διότι:

Τα τουρκικά αεροσκάφη θα εισέρχονται ανεξέλεγκτα στο Αιγαίο, χωρίς να καταθέτουν σχέδια πτήσης, χωρίς να ενημερώνουν για τα σημεία εισόδου – εξόδου από το FIR Αθηνών, χωρίς να ενημερώνουν για τη διαδρομή τους και τις υπερπτήσεις τους πάνω από τα ελληνικά νησιά.

Κατά συνέπεια , με τις «προφορικές» συνεννοήσεις μεταξύ των Operational Commanders και μόνον, καταργείται επί της ουσίας  το FIR Αθηνών, που είναι πάγια σε διεθνές επίπεδο απαίτηση της Τουρκίας από το 1999, με τη ΝΟΤΑΜ 240.

Ταυτόχρονα όμως καταργούνται και τα δυτικά σύνορα της Τουρκίας, που ορίζονται από το FIR  Αθηνών, με αποτέλεσμα η ελληνική κυριαρχία να τίθεται στα άχρηστα.

Επομένως εδώ έχουμε μια ύποπτη δήλωση του Τούρκου προέδρου που δείχνει πως όντως έχει υπάρξει συμφωνία τέτοιου είδους: «Πετάς, πετάω, δεν πετάς, δεν πετάω (λέμε τώρα)»

Ευθέως σήμερα ο Ρ.Τ.Ερντογάν είπε πως η Άγκυρα θέλει και πιστεύει ότι έχει συγκυριαρχία στο Αιγαίο, με ποιανού την ευθύνη έχει την άποψη αυτή;

pronews.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα