Θα διορίσει υπηρεσιακή κυβέρνηση ή θα συνεχίσει ως τις 30 Ιουνίου ο Τσίπρας -Έντονο παρασκήνιο

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

ΠΡΟΩΡΕΣ ΚΑΛΠΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΗΤΤΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 27|05|2019 | 15:04


Ο Αλέξης Τσίπρας μετά την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές 2019
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
Η αντίστροφη μέτρηση για τις πρόωρες εκλογές ξεκινά την επόμενη Δευτέρα μόλις δηλαδή ολοκληρωθεί και ο δεύτερος γύρος των περιφερειακών και των δημοτικών εκλογών.

Ο κ. Τσίπρας έχει δυο επιλογές. Η πρώτη είναι να υποβάλει την παραίτηση της κυβέρνησής του στον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στη συνέχεια θα ξεκινήσει η τυπική διαδικασία των ερευνητικών εντολών που θα αποβούν άκαρπες και μετά θα οριστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση με υπηρεσιακό πρωθυπουργό έναν εκ των τριών επικεφαλής των ανώτατων δικαστηρίων.

Η διαδικασία αυτή εφαρμόζεται εθιμικά, χωρίς όμως να επιβάλλεται θεσμικά και σε όλες τις περιπτώσεις εκ του Συντάγματος. Το Σύνταγμα προβλέπει ρητά( άρθρο 37 παρ. 3) τον διορισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης( χωρίς να χρησιμοποιεί τον συγκεκριμένο όρο) με πρωθυπουργό Πρόεδρο Ανωτάτου Δικαστηρίου μόνο σε μία περίπτωση: όταν κανένα κόμμα δεν κατορθώνει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση είτε μετά από εκλογές είτε μετά την απαλλαγή της προηγούμενης κυβέρνησης από τα καθήκοντά της λόγω παραίτησής της ή απόσυρσης της εμπιστοσύνης της Βουλής. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει τη διακριτική ευχέρεια να επιλέξει ποιον θα διορίσει πρωθυπουργό ανάμεσα στους Προέδρους των τριών ανώτατων δικαστηρίων της χώρας, Συμβουλίου της Επικρατείας, Αρείου Πάγου και Ελεγκτικού Συνεδρίου, με γνώμονα πάντα την όσο το δυνατόν ευρύτερη αποδοχή του.

Το 2015 είχε ορίσει την Βασιλική Θάνου υπηρεσιακή πρωθυπουργό
Αυτή την επιλογή ακολούθησε ο κ. Τσίπρας το καλοκαίρι του 2015 τότε που δεν είχε κοινοβουλευτική πλειοψηφία στη Βουλή και έγινε έτσι υπηρεσιακή πρωθυπουργός η Βασιλική Θάνου.

Η δεύτερη επιλογή είναι να επικαλεστεί τυπικά εθνικό θέμα στον πρόεδρο της Δημοκρατίας πχ την ένταση με την Τουρκία στο Αιγαίο και να ζητήσει την πρόωρη διάλυση της βουλής. Στη δεύτερη περίπτωση ο κ. Τσίπρας θα παραμείνει πρωθυπουργός μέχρι και τη διενέργεια των εκλογών, θα μπορέσει να κάνει τις τελευταίες διευθετήσεις και θα παραδώσει στον επόμενο νικητή.

Αν επικαλεσθεί απλώς «δυσαρμονία με το εκλογικό σώμα», ιδιαίτερα μετά από ένα ξεκάθαρο εκλογικό αποτέλεσμα όπως το χθεσινό, είναι στην διακριτική ευχέρεια του Προέδρου της Δημοκρατίας αν θα τηρήσει το δημοκρατικό έθιμο, ή θα εμμείνει στο γράμμα του Συντάγματος, θα παραμείνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός για να διεξάγει τις εκλογές, με διορισμό μόνο υπηρεσιακών υπουργών σε εκλογικά κρίσιμα υπουργεία- Δημόσιας Τάξης, Δικαιοσύνης, Εσωτερικών. Με ότι μια τέτοια επιλογή του κ. Παυλόπουλου συνεπάγεται για το πολιτικό κλίμα…

Εάν ακολουθήσει την οδό της επίκλησης εθνικού θέματος με την συναίνεση και του προέδρου της Δημοκρατίας πιθανόν να υπάρχει αντίδραση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης που θα κάνουν λόγο για εργαλειοποίηση του Συντάγματος.
Ενδιαφέρον έχει τι θα κάνει η Κυβέρνηση με την επιλογή του προέδρου του αντιπροέδρου και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Αν και οι σχετικές διαδικασίες για τα νέα πρόσωπα έχουν ολοκληρωθεί από τη βουλή, την τελική απόφαση πρέπει να πάρει το υπουργικό συμβούλιο. Η θητεία των παρόντων δικαστών λήγει στις 30 Ιουνίου.

Θα προχωρήσει σε τόσο ακραία κίνηση ο κ. Τσίπρας για να ορίσει την ηγεσίας της δικαιοσύνης μόνος του εκείνος τώρα ενώ η χώρα οδηγείται σε πρόωρες εκλογές, μετά από συντριπτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που θα προκαλέσει την οργή της αντιπολίτευσης ή θα αφήσει την επόμενη κυβέρνηση να αποφασίσει;

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος πάντως ήδη από χθες με ανάρτηση του στα κοινωνικά δίκτυα θεωρεί δεδομένο ότι ο κ.Τσιπρας δεν μπορεί να ορίσει τη νέα ηγεσία του Αρείου Πάγου και μάλιστα τόνισε οτι αυτός είναι και ένας από τους λόγους που κατά την άποψη του ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη στρατηγική ήττα.


Ο Τσίπρας δεν θα μπορέσει να επιλέξει Επίτροπο

Η προκήρυξη πρόωρων εκλογών έχει μια ακόμα δραματική συνέπεια για την ΣΥΡΙΖΑ καθώς ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα μπορέσει να επιλέξει τον επόμενο Έλληνα επίτροπο που θα στείλει η χώρα μας στην Ευρώπη αφού οι σχετικές διαδικασίες θα ξεκινήσουν στα μέσα Ιουνίου, περίοδο στη οποία η χώρα θα βρίσκεται ήδη σε προεκλογική περίοδο.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/politiki/ekloges-2019-paraskinio-gia-ypiresiaki-kybernisi

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα