Η ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑΣ: το φάντασμα της ΑΟΖ μας καταδιώκει.

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Hellas Journal.

Θεόδωρος Καρυώτης

 Παραξενεύτηκα όταν τα ξημερώματα της Παρασκευής 31 Ιανουαρίου οι εφημερίδες και οι τηλεοράσεις στην Ελλάδα ανέφεραν:

Σε ελληνική υφαλοκρηπίδα, νότια (σε σχετικά μεγάλη απόσταση) του Καστελορίζου και ανατολικά της Κρήτης, έχει εισέλθει το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, παρακολουθείται από τη φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού “Νικηφόρος Φωκάς”.

Γνώριζα ότι, για πολλά χρόνια, αγνοούσαμε την ΑΟΖ, αλλά γνωρίζαμε την υφαλοκρηπίδα αφού μας είχε ζαλίσει η Τουρκία με αυτή τη λέξη. Έτσι δεν μπορούσα να καταλάβω γιατί οι πάντες ανέφεραν ότι το τουρκικό πλοίο παραβίασε την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Ευτυχώς που ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας έχει κάποιους στο επιτελείο του που γνωρίζουν την Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) και εξέδωσε την σωστή ανακοίνωση:

«Γνωρίζεται ότι το ερευνητικό τουρκικό σκάφος «ORUC REIS» τις πρώτες πρωινές ώρες της 31 Ιανουαρίου 2020 κινήθηκε με δυτικές πορείες εκτός δηλωθείσας περιοχής NAVTEX και ευρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του ελληνικού FIR. Στην περιοχή επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ενώ η εν λόγω κίνηση παρακολουθείται από μέσα και Μονάδες των Ε.Δ.»

Ο παρακάτω χάρτης, από αυτή την ιστοσελίδα, δείχνει ότι το τουρκικό πλοίο βρίσκεται μέσα στην ελληνική ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα

Ο επόμενος χάρτης της κυπριακής ΑΟΖ μας δείχνει καλύτερα τι ακριβώς συνέβη.

Αναφέρθηκε ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis βρισκόταν στο οικόπεδο 4 της Κυπριακής ΑΟΖ και αποχώρησε από αυτό κατευθυνόμενο βορειοανατολικά. Έτσι εντοπίσθηκε στα 128 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο και 292 ν.μ. από το ανατολικό άκρο της Κρήτης.  Βρισκόταν δηλαδή αναμφίβολα μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, αλλά πως μπορείς να το αποδείξεις εφόσον δεν έχεις καταθέσει χάρτες και γεωγραφικές συντεταγμένες;

Ο καθηγητής και βουλευτής Άγγελος Συρίγος είναι καταπέλτης στο θέμα:

«Η Αθήνα δεν έχει ανακοινώσει ποτέ επισήμως πού αρχίζει και πού τελειώνει η ελληνική υφαλοκρηπίδα στην ανατολική Μεσόγειο. Λένε κάποιοι ότι η λύση θα ήταν μία οριοθέτηση με την Αίγυπτο (που αποδεικνύεται σύνθετη) ή με την Κύπρο. Εάν μας ενδιαφέρουν οι εντυπώσεις, πράγματι μπορούμε να προχωρήσουμε σε επίσημη οριοθέτηση με την Κύπρο. Εάν μας ενδιαφέρει η ουσία –δηλαδή να δηλώσουμε διεθνώς τα ακριβή όρια της υφαλοκρηπίδας μας στην περιοχή–, καλυπτόμαστε πλήρως από την κατάθεση των σχετικών συντεταγμένων στην αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ. Επιπλέον, εάν καταθέσει και η Κύπρος τις δικές της συντεταγμένες για την κυπριακή ΑΟΖ, που θα συμπίπτουν με τις ελληνικές, θα έχουμε έμμεση πλην σαφέστατη οριοθέτηση μεταξύ των δύο κρατών. Αυτό δεν πρόκειται να αποτρέψει την τουρκική επιθετικότητα. Θα καταστήσει, όμως, γνωστό σε ξένες εταιρείες που δουλεύουν για λογαριασμό της τουρκικής κυβερνήσεως ότι στις συγκεκριμένες περιοχές πρέπει να παίρνουν άδεια από την Ελλάδα.»

Για δεκαετίες τώρα δεν δημοσιεύουμε χάρτες και δεν δείχνουμε γεωγραφικές συντεταγμένες σε αντίθεση με την Τουρκία που παράγει δεκάδες εξωφρενικούς χάρτες και καταθέτει στον ΟΗΕ γεωγραφικές συντεταγμένες.

Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην κατάθεση γεωγραφικών συντεταγμένων. Είναι προφανές ότι θα αφορούν  όλο το εύρος των θαλασσίων ζωνών της Ελλάδος περιλαμβανομένων και των ακτών του Καστελορίζου, Ρόδου, Καρπάθου, Κάσου και Κρήτης στην επίμαχη περιοχή. Θα ήταν επίσης χρήσιμη η παράλληλη κατάθεση συντεταγμένων από την Κύπρο που θα αφορούσαν μόνο στο σημείο, που εφάπτονται η ελληνική υφαλοκρηπίδα και η κυπριακή ΑΟΖ λόγω της παρουσίας της Στρογγύλης.

Hellas Journal.

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα