«Η λιμνοθάλασσα: πως ο Αριστοτέλης επινόησε την επιστήμη». Τετάρτη 3 Οκτ. 7μμ Αίθουσα ΕΣΗΕΜ-Θ

24/9/18 | 0 σχόλια | 0 απαντήσεις | 581 εμφανίσεις

«Η λιμνοθάλασσα: πως ο Αριστοτέλης επινόησε την επιστήμη» είναι το βιβλίο του Leroi Armand  το οποίο θα παρουσιαστεί την Τετάρτη 3 Οκτωβρίου στις 19 στην Αίθουσα της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ), Στρατηγού Καλλάρη 5.

 Την εκδήλωση οργανώνουν ο Σύλλογος Αποφοίτων ΑΠΘ σε συνεργασία με τις εκδόσεις «Ροπή».

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

Leroi Armand συγγραφέας

Ζαχαρίας Σκούρας, καθηγητής Τμήματος Βιολογίας ΑΠΘ

Δήμητρα Σφενδόνη Μέντζου Ομότιμη καθηγήτρια Φιλοσοφίας της Επιστήμης, ΑΠΘ,

Πρόεδρος του «Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών» ΑΠΘ.

-Δήμητρα Μπαλλά,  Διδάκτωρ Φιλοσοφίας – Ερευνήτρια Α.Π.Θ., Επιστημονική Συνεργάτις

Στα νερά του ανατολικού Αιγαίου βρίσκεται ένα νησάκι με δασωμένους λόφους και πλούσιους ελαιώνες, ρυάκια, έλη και μια λιμνοθάλασσα που κυριολεκτικά χωρίζει τη στεριά στα δυο. Βρίσκεται εδώ για περισσότερα από δύο χιλιάδες χρόνια πριν ο Αριστοτέλης επισκεφθεί το νησί.

Ο Αριστοτέλης είναι ο μεγαλύτερος φιλόσοφος όλων των εποχών. Συγγραφέας της Ποιητικής, των Πολιτικών και της Μεταφυσικής, το έργο του εγγράφει ολόκληρη την ιστορία της δυτικής σκέψης. Αλλά ήταν και βιολόγος – ίσως ο πρώτος στην ιστορία.

Ταξιδιωτικό ημερολόγιο και επιστημονική μελέτη, το βιβλίο Η Λιμνοθάλασσα μας δείχνει πως ένας αρχαίος στοχαστής έχει ακόμα πολλά να μας διδάξει σήμερα. Η φιλοσοφία του Αριστοτέλη παραμένει κομβικής σημασίας σε ολόκληρη την ιστορία της δυτικής σκέψης, αλλά το θέμα που αυτός αγαπούσε περισσότερο ήταν η βιολογία. Η συστηματική καταγραφή θέτει τις βάσεις μιας νέας επιστήμης, της βιολογίας. Θα μπορούσαμε να πούμε πως πρόκειται για τη θεμελίωση της ίδιας της Επιστήμης.

Ο βιολόγος Armand Marie Leroi (Καθηγητής στο Imperial College του Λονδίνου) μας συστήνει την επιστήμη του Αριστοτέλη. Μας ταξιδεύει στη Λέσβο για να δούμε τα πλάσματα που κατέγραψε ο Αριστοτέλης στο φυσικό τους περιβάλλον. Διερευνά τις βαθύτερες ιδέες του φιλόσοφου, τις εύστοχες υποθέσεις αλλά και τις αστοχίες σε ορισμένα από τα συμπεράσματα στα οποία καταλήγει. Ο Λερουά μάς δείχνει πώς η επιστήμη του Αριστοτέλη είναι βαθιά συνυφασμένη με το φιλοσοφικό του σύστημα και πώς η σύγχρονη επιστήμη φέρει ακόμα το αποτύπωμα του εφευρέτη της.

Βιογραφικό

Ο Armand Marie Leroi είναι Καθηγητής Εξελικτικής και Αναπτυξιακής βιολογίας στο Imperial College του Λονδίνου και διευθυντής του Εργαστηρίου Κοινωνικών και Πολιτιστικών Αναλύσεων του ίδιου πανεπιστημίου.

Το ερευνητικό του έργο εστιάζει στην εξέλιξη του πολιτισμού.

Το βιβλίο του Η Λιμνοθάλασσα: Πώς ο Αριστοτέλης επινόησε την επιστήμη κέρδισε το βραβείο Runciman καθώς και το London Hellenic Award το 2014.

Category: Εκδηλώσεις

Leave a Reply

 

Το σχόλιο της ημέρας

    22/5/19 | (0 σχόλια)
    Αθανάσιος Χ. Παπανδρόπουλοςath.papandropoulos@euro2day.gr Ο πρώην σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ και της Goldman Sachs ομολογεί με κυνισμό και ειλικρίνεια, γιατί στηρίζει την ευρωπαϊκή ακροδεξιά και τον ευρωσκεπτικισμό. Γράφει ο Αθ. Χ. Παπανδρόπουλος. Δημοσιεύθηκε: 22 Μαΐου 2019 - 07:59  Από τις αρχές της 16ης ...

Διαφήμιση

Ροή Ειδήσεων
Εφημερίδες


Φωτογραφία της ημέρας