Η γαλλική δικαιοσύνη διέταξε τον αποκλεισμό του ρατσιστικού ιστοτόπου της συμμετοχικής δημοκρατίας

29/11/18 | 3 σχόλια | 1 απαντήσεις | 452 εμφανίσεις

Του Αλκη Καλλιαντζίδη, Οικονομολόγου, alkis@kalkis.eu www.kalkis.eu

https://www.20minutes.fr/dossier/site

https://democratieparticipative.biz/

Αυτό αναφέρει ο δημοσιογράφος Martin Untersinger στο ρεπορτάζ του στον ηλεκτρονικό LE MONDE, στις 27-11-2018. Πράγματι, αν ανοίγατε μέχρι και σήμερα (28-11-2018) αυτήν την ρατσιστική, αντισημιτική και ομοφοβική διαδικτυακή πύλη με τίτλο «Η Συμμετοχική Δημοκρατία» (sic) (Démocracie Participative),  θα πέφτατε πάνω στο διπλανό εύγλωττο πρωτοσέλιδό της με όλα τα ναζιστικά σύμβολα, να τα φέρουν μάλιστα «τα κίτρινα γιλέκα» τα οποία τόσο μας απασχόλησαν εδώ και δυο βδομάδες. Και μάλλον θα συνεχίσουν να μας απασχολούν. Βλέπε σχετικό άρθρο μου στις 17-11-2018 http://www.anixneuseis.gr/?p=198156 . Αν είχατε δε γερά νεύρα, θα διαβάζατε ένα πλήρες εμετικό ανθολόγιο τίτλων ρατσιστικών, αντισημιτικών και ομοφοβικών ειδήσεων. Θα διαβάζατε επίσης το κάλεσμα «των Συμμετοχικών Δημοκρατών που οφείλουν να πυκνώσουν τις γενικές συνελεύσεις των Κίτρινων Γιλέκων στους Νομούς τους και να προετοιμάσουν την κατάληψη των Ηλυσίων Πεδίων !»

Έτσι λοιπόν ο  παριζιάνος εισαγγελέας της Δημοκρατίας, François Molins, διέταξε, με απόφαση που πήρε το δικαστήριο την Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018, τον αποκλεισμό της εν λόγω γαλλικής ιστοσελίδας που φέρει το διπλανό λογότυπο. Από τις αρχές Οκτωβρίου 2018 ο εν λόγω δικαστικός λειτουργός είχε ήδη παραγγείλει σε εννέα γαλλικούς παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου, συμπεριλαμβανομένων των κύριων παρόχων της Γαλλίας, όπως η Orange, η Free ή η Bouygues Telecom, να καταστεί αδύνατη η πρόσβαση από τη χώρα σε αυτήν την ιστοσελίδα, της οποίας η βία δεν έχει κανένα ισοδύναμο στο ακροδεξιό στερέωμα. Η απόφαση του δικαστηρίου απαιτεί στο εξής από τους παραπάνω παρόχους πρόσβασης να καταστήσουν αυτόν τον αποκλεισμό αποτελεσματικό στη γαλλική επικράτεια τις επόμενες 15 ημέρες, σύμφωνα με τον ιστότοπο « site 20 λεπτά».

Η «Συμμετοχική Δημοκρατία», που δημιουργήθηκε το 2016,  έχει πολλαπλασιάσει τα δημοσιεύματα που είναι γεμάτα αντισημιτικές, ομοφοβικές, αντι-μουσουλμανικές και ρατσιστικές προσβολές. Πολλά δημόσια πρόσωπα της Γαλλίας αντιμετωπίζονται ως «Εβραίοι», «νέγροι» ή, για τους ομοφυλόφιλους, «έκφυλοι». Μεταξύ των δημοσιευμάτων της, μπορούμε να διαβάσουμε επίσης απειλές ενάντια σε πολιτικές και μεντιατικές προσωπικότητες, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα το «Διεθνές Ραδιόφωνο Γαλλίας» (RFI) στις 18-10-2018.

Μια πρωτοφανής απόφαση

Η απαίτηση του παρισινού δικαστηρίου είναι ένα σπάνιο μέτρο. Η γαλλική δικαιοσύνη δεν είχε αποτολμήσει μέχρι τώρα τον δικαστικό αποκλεισμό μιας ρατσιστικής ιστοσελίδας του Διαδικτύου, λόγω της άγνοιας των κειμένων ή λόγω της απροθυμίας να εφαρμόσει νόμους που θεωρούνται υπερβολικά αόριστοι. Όπως ανέφεραν  δικηγόροι και  δικαστές κατά την σχετική συζήτηση στο ακροατήριο, το γαλλικό δίκαιο διαθέτει τα μέσα για την απαγόρευση μιας ιστοσελίδας του Διαδικτύου, όταν το απαιτούν οι περιστάσεις. Είναι επίσης ένα μέτρο έσχατης λύσης. «Δεν είχαμε άλλη επιλογή παρά να ενεργήσουμε υπό τη μορφή προσωρινής διαταγής (…) θα θέλαμε να είμαστε μάλλον ενώπιον ενός ποινικού δικαστηρίου», δήλωσε ο δικαστής κατά την ακροαματική διαδικασία στις 8 Νοεμβρίου. Μια αναφορά στην αδυναμία, για πολλούς μήνες, να προσαχθούν στη δικαιοσύνη οι συντάκτες του ιστοτόπου για να δικάσουν τα γραφόμενά τους επί της ουσίας. Κατά την συζήτηση, ο αήθης χαρακτήρας του ιστοτόπου και τα σχόλια που διατυπώνει δεν προκάλεσαν συζήτηση και οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου, οι οποίοι μπλοκάρουν τακτικά την παράνομη διαδικτυακή πύλη τυχερών παιχνιδιών σύμφωνα με τις οδηγίες των δικαστηρίων, δεν εξέφρασαν καμία δυσκολία, ούτε για την ουσία ούτε για τη μορφή αυτού του ιστοτόπου. Ορισμένοι αντιρατσιστικοί σύλλογοι (όπως π.χ. SOS Racisme, Licra, MRAP …),  φορείς καταπολέμησης του αντισημιτισμού (όπως ο CRIF …) και της ομοφοβίας (όπως ο SOS Homophobie) και μερικά θύματα του εν λόγω ιστοτόπου ήταν, μέσω των δικηγόρων τους, παρόντα στη δίκη, κυρίως οι youtubeurs Marie S’infiltre και Aurélien Enthoven, ο Denis Dreyfus ή ο Marc Knobel, διευθυντής σπουδών στο αντιπροσωπευτικό συμβούλιο των εβραϊκών ιδρυμάτων στη Γαλλία (CRIF), σύμφωνα με την παραπάνω δημοσιογραφική πηγή.

Ο δικτυακός τόπος της «Συμμετοχικής Δημοκρατίας» υποβάλλεται αυτήν την περίοδο σε περίπου 10 δικαστικές έρευνες που ξεκίνησαν σε ολόκληρη τη Γαλλία, μετά από αναφορές από χρήστες του διαδικτύου ή από καταγγελίες θυμάτων. Μέχρι στιγμής, καμία από αυτές δεν έχει επιτρέψει το σταμάτημα λειτουργίας  αυτού του ιστότοπου. Ωστόσο, οι αστυνομικές υπηρεσίες σχημάτισαν σοβαρές υποψίες ως προς την ταυτότητα του κύριου ιδιοκτήτη του ιστότοπου. Σύμφωνα με ένα κοινό σημείωμα της Γενικής Διεύθυνσης της Εθνικής Αστυνομίας (DGPN) και της Νομαρχιακής Αστυνομίας (PP) που κατάφερε η εφημερίδα Le Monde να λάβει γνώση τον Οκτώβριο 2018, ο 38χρονος Boris Le Lay φέρεται να είναι ένας από τα πρόσωπα της γαλλικής «φασιστόφαιρας». Έχει ήδη καταδικαστεί ερήμην για πολλές περιπτώσεις, κυρίως για δυσφήμιση και ύβρεις και παρότρυνση στο μίσος, έχει σε βάρος του 13 εντάλματα έρευνας, ένα ένταλμα της Interpol και έναν φάκελο “S” επειδή είναι στέλεχος της ριζοσπαστικής εξτρεμιστικής δεξιάς. Προς το παρόν, οι γαλλικές αρχές δεν κατάφεραν να επιτύχουν την έκδοσή του από την Ιαπωνία όπου διαμένει.

Η ιδιαιτερότητα αυτού του ιστότοπου είναι ότι φιλοξενείται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Επομένως, είναι δύσκολο να εφαρμοστεί το γαλλικό δίκαιο σε αυτόν, δεδομένου ότι ο φορέας που φιλοξενεί την πλατφόρμα βρίσκεται πίσω από το Σύνταγμα των ΗΠΑ που προστατεύει την ελευθερία της έκφρασης.

Άρα, η δικαστική παρεμπόδιση της πρόσβασης στον ιστότοπο αυτό αποτελεί μια προσωρινή λύση, δεδομένου ότι ο διαχειριστής του παραμένει εκτός της γαλλικής επικράτειας.

Βλέπετε ;

Η ακροδεξιά που «μάχεται» την παγκοσμιοποίηση, όπως και η ακροαριστερά, κρύβεται πίσω από τις τεχνικές ψηφιακές κρύπτες  που αφειδώς της παρέχει αυτό το επάρατο ανάθεμα των «elites», όπως τις αποκαλεί για να χαϊδεύει δόλια τα αυτιά των ανήξερων θυμάτων της.

 

 

 

Category: Διπλωματία

( 3 σχόλια )

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. 1
  Στέφανος says:

  Στη Γαλλία δεν προστατεύεται η ελευθερία της έκφρασης;
  Ενδιαφέρον!

  • 1.1
   Επισκέπτης says:

   Προστατεύεται, αρκεί να είναι σύμφωνη με τον πολιτικώς ορθό λόγο. Προστατεύεται, όπως ακριβώς προστατευόταν η δημοκρατία από τον Ροβεσπιέρο.

 2. 2
  Επισκέπτης says:

  Μία ερώτηση: Εκτός από την LE MONDE, έχετε άλλη πηγή πληροφόρησης;

 3. 3
  Επισκέπτης says:

  Μάς πληροφορεί, λοιπόν, η Le Monde ότι “Les députés italiens adoptent la loi anti-migrants souhaitée par Matteo Salvini” κι εδώ διαβάζουμε διάφορα σχόλια. Έχει ενδιαφέρον.

Back to Top

Leave a Reply

 

Το σχόλιο της ημέρας

  24/6/19 | (1 σχόλια)
  του Κώστα Ν. Χατζηκωστή 24/6/19  Η Ελλάδα δεν είναι μόνο η Μητέρα Πατρίδα μας. Είναι και η Εγγυήτρια της «Ζυριχικής Δημοκρατίας». Η Μητέρα μας, το 1964, όταν βομβαρδιζόταν η Τηλλυρία με βόμβες Ναπάλμ, δεν θέλησε, δεν μπόρεσε, δεν έτρεξε ...

Διαφήμιση

Ροή Ειδήσεων

  26/6/19 | (0 σχόλια)
    Στο εδώλιο του 7ου Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, θα καθίσει την ερχόμενη Πέμπτη ο Θεόδωρος Πάγκαλος, αντιμετωπίζοντας την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμισης κατά συρροή μετά από μήνυση που είχε καταθέσει σε βάρος του η ΠΟΕ-ΟΤΑ. Σε σχετική ανακοίνωση της, η ...

  26/6/19 | (0 σχόλια)
  Παντελής ΚαρκαμπάσηςΣυνταξιούχος Διπλωματικός. Η Αθήνα θα πρέπει να αντιληφθεί επιτέλους την κατεύθυνση του πνέοντος ανέμου και να πράξει τα δέοντα, χωρίς περιττούς και αναποτελεσματικούς χαριεντισμούς Ο τόπος: ο μειονοτικός Δήμος Φοινίκης στη Βόρεια Ήπειρο (την κατά την πολιτικώς ορθή ορολογία Νότια ...

  26/6/19 | (1 σχόλια)
  Συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακαρ, είχε ο υπουργός Αμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, στο περιθώριο της συνόδου ΥΠΑΜ του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες. Μετά τη συνάντηση, ο κ. Αποστολάκης τόνισε ότι τέθηκαν επί τάπητος «διάφορα θέματα όπως κάνουμε συχνότατα, ...

  26/6/19 | (0 σχόλια)
      ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΝΔΡΟΥ Τελικά 20 κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων θα λάβουν μέρους στις εθνικές εκλογές της 7ης  Ιουλίου. Το Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου προέβη στην ανακήρυξη των κομμάτων,   συνασπισμών κομμάτων, των βουλευτών, των βουλευτών Επικρατείας  και των μεμονωμένων βουλευτών που ...
Εφημερίδες


Φωτογραφία της ημέρας