Η Βρετανία στο πλευρό των ΗΠΑ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ο βρετανός υπ. Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ, μιλώντας στο BBC, υπερασπίστηκε την αμερικανική στρατιωτική επιχείρηση εξουδετέρωσης του ιρανού στρατηγού Σουλεϊμανί κάνοντας λόγο για το «δικαίωμα των ΗΠΑ στην αυτοάμυνα».

Η Βρετανία αποστέλλει στην περιοχή του Περσικού Κόλπου δύο πολεμικά σκάφη για να εγγυηθούν την ασφάλεια εμπορικών πλοίων υπό βρετανική σημαία, ενώ την ερχόμενη Πέμπτη ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών μεταβαίνει στις ΗΠΑ για συνάντηση με τον αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο με αντικείμενο την κλιμάκωση της κατάστασης στην Μέση Ανατολή μετά το θάνατο του στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί σε επίθεση αμερικανικού drone. Στο μεταξύ αργά και προσεκτικά η βρετανική κυβέρνηση ανοίγει τα χαρτιά της σε ότι αφορά τον θάνατο του ιρανού στρατηγού.

Εν μέσω συνεχιζομένων ερωτημάτων και  απόψεων για την νομιμότητα της αμερικανικής ενέργειας, ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ Ράαμπ, σε συνέντευξη στο Sky News, υπογράμμισε: “Ας είμαστε ξεκάθαροι, ο Σουλεϊμανί ήταν τρομοκράτης της περιοχής. Κατανοούμε την θέση των Αμερικανών. Έχουν καθήκον να προστατεύσουν τη χώρας τους. Μας παρέθεσαν τους λόγους για τους οποίους κατέληξαν στην ενέργεια τους. Είμαστε στο ίδιο μήκος κύματος με την Ουάσινγκτον”. Ο επικεφαλής του Φορέιν Όφις, πρόσθεσε πως επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό του Ιράκ, καθώς και με τον Γάλλο και τον Γερμανό ομόλογό του.

Μεταφέρει ο κ. Ράαμπ μηνύματα ευρωπαίων ομολόγων του;

Συνάντηση Ράαμπ-Πομπέο την Πέμπτη στην ΟυάσινγκτονΣυνάντηση Ράαμπ-Πομπέο την Πέμπτη στην Ουάσινγκτον

Ο βρετανός υπουργός απέφυγε ωστόσο να αναφερθεί στο περιεχόμενο των συνομιλιών του με Γάλλους και Γερμανούς. Με την επιφυλακτική στάση που κρατούν οι Ευρωπαίοι, δεν θα ήταν αυθαίρετο να υποθέσει κάποιος πως επιφόρτισαν τον κ. Ραάμπ με μεταφορά μηνυμάτων προς την αμερικανική κυβέρνηση.

Στην κατηγορία της αντιπολίτευσης πως ο Μπόρις Τζόνσον δεν διέκοψε τις διακοπές του, ο Ντόμινικ Ρἀαμπ απάντησε πως εκτελεί εντολές του και πως ο Μπόρις Τζόνσον παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις. Την ίδια στιγμή το Εργατικό Κόμμα, δια στόματος της σκιώδους υπουργού Εξωτερικών, με μια αντιφατική δήλωση αφ´ ενός κατηγορεί την κυβέρνηση για συμπόρευση με τον πρόεδρο Τράμπ, αφετέρου παραδέχεται πως ο Σουλεϊμανί αποτελούσε κίνδυνο για τη Μέση Ανατολή, αλλά και τις χώρες της Δύσης.

Μαρία Καστριασιανάκη, Λονδίνο/

Deutsche Welle

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα