Η αντιπαράθεση των Δυνάμεων στα Βαλκάνια.

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Akri Çipa* The Globe Post

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ πρέπει να αντιμετωπίσουν την παρουσία της Ρωσίας και της Κίνας στα Βαλκάνια.

Μετά τους καταστροφικούς και τραυματικούς πολέμους της δεκαετίας του 1990, τα Βαλκάνια γνώρισαν δύο δεκαετίες σχετικής σταθερότητας και δημοκρατικής προόδου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη συμφιλίωση, στη στήριξη και την προώθηση των διαδικασιών οικοδόμησης του κράτους και στην αναζωογόνηση της οικονομικής ανάπτυξης.

Η απουσία άλλων μεγάλων ξένων παραγόντων στην περιοχή το κατέστησε δυνατό.

Ωστόσο, οι αυξανόμενες επενδύσεις της Κίνας και η ανανέωση των ρωσικών δραστηριοτήτων στα Βαλκάνια, όλα, ενώ η Ε.Ε. φαίνεται ότι δεν μπορεί να αποφασίσει για τη διεύρυνση, έχουν αυξήσει τις δυσκολίες.

Η παρουσία του Πεκίνου και της Μόσχας θα μπορούσε να απειλήσει την ειρήνη, να εμποδίσει τον εκδημοκρατισμό και να δημιουργήσει προβλήματα στον δυτικό προσανατολισμό της περιοχής. Για να αντιμετωπιστούν αυτές οι επιρροές, απαιτείται περισσότερη ηγετική ικανότητα και δέσμευση από τους δυτικούς εταίρους.

Η επιρροή της Ρωσίας στα Βαλκάνια

Οι παρατηρητές και οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων στις Βρυξέλλες και στην Ουάσιγκτον ήταν πάντα προσεκτικοί απέναντι στις ρωσικές δραστηριότητες για αποσταθεροποίηση που θα στόχευαν στη ματαίωση της συμφιλίωσης μεταξύ των βαλκανικών κρατών.

Σύμφωνα με τον κανόνα του Βλαντιμίρ Πούτιν, η Ρωσία θεωρεί τις παρατεταμένες συγκρούσεις της περιοχής ως στοιχεία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να ασκηθεί επιρροή στους τοπικούς παράγοντες και να επιβραδυνθεί η ένταξή τους στους Δυτικούς οργανισμούς.

Αυτό ήταν εμφανές στον τρόπο με τον οποίο η Ρωσία αντέδρασε στη συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της σημερινής Βόρειας Μακεδονίας στο θέμα της ονομασίας της τελευταίας. Τονίζεται επίσης ο τρόπος με τον οποίο η Ρωσία τοποθετείται στην σύγκρουση μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας.

Ωστόσο, η Ρωσία πηγαίνει πολύ πέρα από την απλή διπλωματική υποστήριξη των συμμάχων της και την εκμετάλλευση των συνεχιζόμενων διαφορών.

Τους τελευταίους μήνες, η Ρωσία ενίσχυσε άμεσα τις στρατιωτικές ικανότητες της Σερβίας μέσω εξοπλισμών όπως τάνκς και αεροπλάνα. Αυτές οι στρατιωτικές προμήθειες ενθάρρυναν τους σκληροπυρηνικούς εθνικιστές όπως ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούλιν, ο οποίος ισχυρίστηκε τον περασμένο μήνα ότι τα όπλα κατά κάποιον τρόπο χρησιμεύουν ως «εγγύηση ότι τα Βαλκάνια θα είναι ειρηνικά».

Επιπλέον, υπήρξαν υπαινιγμοί ότι η Ρωσία στοχεύει σε στρατιωτική βάση στην Ρεπούμπλικα Σέρμπσκα στη Βοσνία.

Παρόλο που η Ρωσία ανέκαθεν διαδραμάτισε έναν φθοροποιό ρόλο στην περιοχή, οι πρόσφατες δραστηριότητες δείχνουν ότι η Μόσχα γίνεται πιο δυναμική. Ωστόσο, παρά τις πολιτικές και διπλωματικές της δραστηριότητες, και πιο πρόσφατα ενός στρατιωτικού στοιχείου, η Ρωσία δεν είναι σε θέση να ανταγωνιστεί την Ε.Ε. λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων. Ωστόσο, μια άλλη πρόκληση για την ευρωπαϊκή πολιτική στα Βαλκάνια θα μπορούσε να προέλθει από την Κίνα, η οποία επεκτείνει επίσης την επιρροή της στην περιοχή.

Η επιρροή της Κίνας στα Βαλκάνια

Η Κίνα έχει επεκτείνει τις επενδύσεις της στην περιοχή εδώ και αρκετό καιρό, με αποτέλεσμα σταδιακά να καταστεί σημαντικός παράγοντας μέσω οικονομικών σχεδίων. Η Κίνα το κάνει αυτό με οργανωμένο τρόπο και μέσα από μια σαφή πλατφόρμα.

Όλες οι χώρες των Βαλκανίων – εκτός από το Κοσσυφοπέδιο, το οποίο η Κίνα δεν αναγνωρίζει – αποτελούν μέρος της πλατφόρμας συνεργασίας της Κίνας 17 + 1. Αρχικά ξεκίνησε ως 16 + 1 το 2012 για να αυξήσει τη συνεργασία με τις πέντε χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και έντεκα μέλη της Ε.Ε., η πλατφόρμα επεκτάθηκε φέτος προσθέτοντας την Ελλάδα. Αποτελεί πλέον αναπόσπαστο μέρος της ευρύτερης πρωτοβουλίας της Κίνας για την πρωτοβουλία Belt and Road.

Οι κινεζικές επενδύσεις στα Βαλκάνια επικεντρώνονται κυρίως στη Σερβία και περιλαμβάνουν τον εκσυγχρονισμό των κινεζικών επενδύσεων στη Σερβία, καθώς και προσφορές για να βοηθήσουν τη Σερβία να δημιουργήσει το δίκτυό της 5G.

Εκτός από τη Σερβία, η Κίνα πραγματοποιεί σημαντικές επενδύσεις σε υποδομές στη Βόρεια Μακεδονία, τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη και το Μαυροβούνιο. Αλλά το Πεκίνο φαίνεται πρόθυμο να προχωρήσει ένα βήμα πιο πέρα. Αυτό το μήνα, Σέρβοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι η Κίνα συμφώνησε να πουλήσει στο Βελιγράδι drones που φέρουν όπλα. Αυτό θα έκανε τη Σερβία την πρώτη χώρα στην Ευρώπη που εισάγει μαχητικά drones από την Κίνα και θα δώσει μια νέα διάσταση στην παρουσία της χώρας στα Βαλκάνια.

Μακροπρόθεσμες επιπτώσεις

Οι χώρες των Βαλκανίων έχουν προσανατολιστεί προς τη Δύση και η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει μέχρι στιγμής το μοναδικό πολιτικό σχέδιο για την περιοχή. Ωστόσο, η στάση της Ρωσίας και η αποσταθεροποιητική της συμπεριφορά θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τη δημοκρατική πρόοδο και σταθερότητα της περιοχής, ενώ η κινεζική παρουσία φέρνει αρκετούς κινδύνους και εντείνει την έλλειψη διαφάνειας και διεφθαρμένων πρακτικών. Οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων ενδέχεται σύντομα να αντιμετωπίσουν έναν σκληρό λογαριασμό για το άνοιγμά τους προς τα κινεζικά δάνεια και επιχορηγήσεις.

Ενώ η Ρωσία και η Κίνα γίνονται πιο αποφασιστικές στα Δυτικά Βαλκάνια, υπάρχουν διαφορές στις προσεγγίσεις τους.

Η Μόσχα συνδυάζει μαλακή ισχύ με εστίαση στα θέματα περιφερειακής ασφάλειας.

Το Πεκίνο επικεντρώνεται στις αυξανόμενες οικονομικές επενδύσεις και στην αύξηση του οικονομικού αποτυπώματος, αποφεύγοντας μέχρι στιγμής την τοποθέτησή του σε γεωπολιτικά θέματα.

Η Κίνα και η Ρωσία μπορεί να μην έχουν τους ίδιους στόχους αλλά σε συνδυασμό με μια αναποφάσιστη ευρωπαϊκή ηγεσία η παρουσία τους κινδυνεύει να έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις στην περιοχή.

Καταπολέμηση της ρωσικής και κινεζικής επιρροής

Η Ε.Ε. και οι Η.Π.Α. μπορούν και πρέπει να είναι πιο δραστήριες και αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση και την άμβλυνση των κινδύνων που προκύπτουν από κινεζικές και ρωσικές δραστηριότητες στα Βαλκάνια. Θα μπορούσαν να το κάνουν ανανεώνοντας τις προσπάθειές τους για να ωθήσουν τις χώρες της περιοχής σε περισσότερες μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, να καταπολεμήσουν πιο ενεργά την παραπληροφόρηση και να υποστηρίξουν την υπευθυνότητα και το κράτος δικαίου.

Η ανανεωμένη υποστήριξη για τις διαδικασίες οικοδόμησης του κράτους και η αύξηση της διαφάνειας θα έπληττε τις καταστροφικές πρακτικές που εμποδίζουν τον τοπικό πληθυσμό και διευκολύνουν τις κινήσεις της Κίνας και της Ρωσίας. Αυτό πρέπει να συνοδεύεται από ένα ανανεωμένο έργο και δέσμευση των δυτικών φορέων για την ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε. .Οι Βρυξέλλες και η Ουάσιγκτον δεν μπορούν απλά να απορρίψουν ή να παραμελήσουν την παρουσία της Ρωσίας και της Κίνας στα Βαλκάνια. Οι συνέπειες θα είναι σοβαρές.

*Απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Κολούμπια, ειδικός σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Κατάγεται από τα Τίρανα και γράφει για βαλκανικά και ευρωπαϊκά θέματα.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα