«Η ανάκτηση της αξιοπιστίας της γαλλικής πολιτικής ζωής μάλλον θα είναι πολύ δύσκολη υπόθεση»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του ‘Αλκη Καλλιαντζίδη Οικονομολόγου [email protected], www.kalkis.eu

Η υπεσχημένη και υλοποιούμενη εγκαίρως 1η νομοθετική πράξη του Emmanuel Macron για την «ανάκτηση της αξιοπιστίας της γαλλικής πολιτικής ζωής», επισκιάζεται από την «υπόθεση Las Vegas» του φορέα Business France, στον οποίο ήταν διευθύντρια η Muriel Pénicaud, νυν Υπουργός Εργασίας, όταν ο ίδιος ήταν Υπουργός Οικονομικών του François Hollande. Πρόκειται για μια απευθείας ανάθεση του έργου διοργάνωσης της πολυπληθούς συμμετοχής Γάλλων επιχειρηματιών, με επικεφαλής τον Macron, σε μια εξειδικευμένη βραδιά υψηλής τεχνολογίας στο (σχετική φωτο της Le journal du dimanche)

Las Vegas τον Ιανουάριο του 2016 από τον φορέα Business France στη δομή επικοινωνίας Havas. Για περισσότερες λεπτομέρειες, δείτε το άρθρο μου στις Ανιχνεύσεις στις 09-07-2017 «Η ηθικοποίηση της γαλλικής πολιτικής ζωής καταβροχθίζει πολλούς: Η περίπτωση της Muriel Pénicaud;» https://www.anixneuseis.gr/?p=170927

Σύμφωνα με την σημερινή (2-08-2017) γαλλική σατυρική εφημερίδα «Le Canard enchaîné» η πρώην συνεργάτιδα της Muriel Pénicaud στον φορέα Business France κλήθηκε για τον Σεπτέμβριο από τους δικαστές, ως κατηγορούμενη. Κάτι που θα μπορούσε να γίνει και για την Υπουργό Εργασίας. Ένας στενός σύμβουλος του Emmanuel Macron, ο Ismaël Emelien διερωτάται η ίδια εφημερίδα, «αν είχε επίσης κάποιο ρόλο στην ανάθεση του έργου στην Havas;» «Γιατί να μην γίνουν σεβαστοί οι κανόνες του διαγωνισμού; Ποιες ήταν και είναι οι σχέσεις μεταξύ της Havas και του Ανώτερου Συμβούλου του Macron, του Ismael Emelien;»

Η Muriel Pénicaud, αν και δεν κατηγορείται δικονομικά για τίποτα την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, εγκαλείται πολιτικά από το όργανο του Κομμουνιστικού Κόμματος Γαλλίας την εφημερίδα «L’Humanité» (27-07-2017) και για το εξής : «ότι το 2013 η Υπουργός Εργασίας κέρδισε πάνω από 1.130.000 ευρώ από την υπεραξία δικαιωμάτων προαίρεσης μετοχών της (stock-options), εκμεταλλευόμενη την ανακοίνωση μείωσης των θέσεων εργασίας της επιχείρησης Danone, όπου ήταν τότε διευθύντρια των ανθρώπινων πόρων, στα πλαίσια της αναδιάρθρωσής της, την εν λόγω περίοδο». Με άλλα λόγια, γνωρίζοντας εγκαίρως την επικείμενη μείωση του προσωπικού της Danone που θα προκαλούσε έτσι την άνοδο της τιμής της μετοχής της στο χρηματιστήριο, πούλησε νόμιμα την κατάλληλη στιγμή τις φτηνότερες μετοχές που είχε στην κατοχή της ως διευθυντικό στέλεχος που ήταν τότε, κάνοντας μια άκρως αποδοτική χρηματιστηριακή κίνηση.

Συγκεκριμένα η εφημερίδα «L’Humanité» ανέφερε ότι στις 19 Φεβρουαρίου 2013, η διοίκηση της Danone ανακοίνωσε την «εξάλειψη των περίπου 900 διευθυντικών και διοικητικών θέσεων σε 26 χώρες». Το αποτέλεσμα ήταν άμεσο. Οι χρηματοπιστωτικές αγορές ανέβασαν από 52 ευρώ την μετοχή της Danone στα 55 με 60 ευρώ. «Μια συχνή αντίδραση, όταν ανακοινώνονται τα επιχειρησιακά σχέδια αναδιάρθρωσης», δήλωσε στην εφημερίδα Le Parisien, o εξειδικευμένος δικηγόρος Marc Uzan.

Κι άρα κατά την κομμουνιστική προσέγγιση, κι όχι μόνο, δεν μπορεί η Muriel Pénicaud («άνθρωπος του Κεφαλαίου») να υπηρετήσει τα συμφέροντα των εργαζομένων. Κι επομένως η επικείμενη μεταρρύθμιση του «Κώδικα Εργασίας» από την κυβέρνηση Macron θα είναι σε βάρος των εργαζομένων και προς όφελος του Κεφαλαίου.

Όπως είναι φυσικό, σύσσωμη η αντιπολίτευση εκμεταλλεύεται τις παραπάνω δυο υποθέσεις, ζητάει εξηγήσεις και αδυνατίζει έτσι την νευραλγική υπουργική θέση της Muriel Pénicaud και κατ’επέκταση της μεταρρύθμισης του «Κώδικα Εργασίας».

Τι θα κάνει λοιπόν ο Emmanuel Macron, μετά τα μπάνια του γαλλικού λαού τον Σεπτέμβριο ; Eνώ αναμένονται εξελίξεις και στην υπόθεση του Richard Ferrand, βουλευτή και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της παράταξής του ; Βλέπε σχετικό άρθρο μου στις Ανιχνεύσεις «Νόμιμο και Ηθικό; ’Η αρκεί το Νόμιμο; Ιδού το δίλλημα του Macron», 25-05-2017 : https://www.anixneuseis.gr/?p=168247

Ο γράφων δεν καταδικάζει προκαταβολικά τα παραπάνω μνημονευόμενα πρόσωπα. Όταν μάλιστα δεν κατηγορούνται δικονομικά για τίποτα σήμερα. Θυμίζει απλά, για να μην ξεχνιόμαστε, ότι ο ηλικίας 39 ετών, Emmanuel Macron είναι ο 8ος πρόεδρος της γαλλικής 5ης Δημοκρατίας. Εξελέγη στις 9 Μαΐου 2017, λέγοντας ότι δεν είναι ούτε αριστερά, ούτε δεξιά, ότι σκοπεύει να ενώσει τους Γάλλους. Και ότι προτίθεται να κάνει πολιτική με διαφορετικό τρόπο, ανανεώνοντας το πολιτικό προσωπικό και τις πρακτικές του.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα