Η ανάδυση ενός οδηγού φορτηγού, του Eric Drouet, μέσα από τη γοήτευση της γαλλικής ακροαριστεράς και την οπορτουνιστική υποστήριξη της ακροδεξιάς

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του Αλκη Καλλιαντζίδη, Οικονομολόγου, [email protected]   www.kalkis.eu

Το πρόσωπο της ημέρας χθες και προχθές (3 και 2 Ιανουαρίου 2019) στα μέσα ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης της Γαλλίας ήταν ο αξιοσέβαστος 33χρονος οδηγός φορτηγού Eric Drouet, μια από τις ηγετικές φιγούρες του κινήματος των «κίτρινων γιλέκων», σήμερα η πιο εμβληματική, χάρη στην αναγνωρισιμότητα που τόσο απλόχερα του πρόσφεραν ΜΜΕ και οι ηγέτες της γαλλικής ακροαριστεράς και ακροδεξιάς στην αγωνιώδη προσπάθειά τους να καπελώσουν τους εξεγερμένους Γάλλους.

Η είδηση του ηλεκτρονικού Le Monde και του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP), 3-1-2019, αναφέρεται στην απελευθέρωση, (θα δικαστεί στις 15 Φεβρουαρίου και 5 Ιουνίου 2019 για παράνομη μη δήλωση δυο  συγκεντρώσεων), χθες απόγευμα, του Eric Drouet από την 15ωρη κράτησή του από τις γαλλικές αρχές ασφαλείας στο Παρίσι. Ενώ για αύριο Σάββατο, 5-1-2019, έχουν εξαγγελθεί νέες συγκεντρώσεις σε πολλές γαλλικές πόλεις και φυσικά στο Παρίσι, μπροστά στο Δημαρχείο του και με κατεύθυνση το κτίριο της Εθνικής Συνέλευσης. Ενημερωτική επεξήγηση : στη Γαλλία σχεδόν καμία διαδήλωση δεν απαγορεύεται, αρκεί οι διοργανωτές της να τη δηλώσουν στην τοπική αστυνομία καθώς και την τοποθεσία και την διαδρομή που θα ακολουθήσει. Στο μεταξύ η δημοσίευση σήμερα (4-1-2019) ενός νέου γκάλοπ της εταιρείας δημοσκοπήσεων Odoxa, για λογαριασμό της εφημερίδας Le Figaro, δείχνει ότι έπεσε στο 55% το ποσοστό των Γάλλων (από 75%) που εκφράζουν την συμπάθειά τους στα «κίνητρα γιλέκα» μέλη των οποίων, τα πιο επιθετικά, δεν αποκλείουν «έναν εμφύλιο πόλεμο».

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, αναφορικά με την ηγετική μορφή του Eric Drouet. Η προχθεσινή σύλληψή του, κοντά στα Ηλύσια Πεδία, προκάλεσε, όπως ήταν αναμενόμενο, την αγανάκτηση των υποστηρικτών του. Κάποιοι κατήγγειλαν μια μέθοδο για να «φιμώσει  το κίνημα», όταν η κυβέρνηση, από την πλευρά της, υπερασπίζεται την ανάγκη «σεβασμού του κράτους δικαίου».

Ο Eric Drouet συνελήφθη, και πάλι, την Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2019 το βράδυ στο Παρίσι, για συμμετοχή σε αδήλωτη διαδήλωση, που τιμωρείται με φυλάκιση έως και έξι μήνες και 7.500 ευρώ πρόστιμο. Κι αρκετοί άλλοι διαδηλωτές συνελήφθησαν για ελέγχους ταυτοτήτων. Ο Drouet, ένας από τους εμπνευστές της 1ης εθνικής κινητοποίησης των “κίτρινων γιλέκων” στις 17 Νοεμβρίου 2018, είχε έρθει στο Παρίσι, με περίπου 50 άτομα, για να ανάψει κεριά, όπως αρχικά ισχυρίστηκε, στην Place de la Concorde, στη μνήμη των 10 νεκρών και των τραυματιών του εν λόγω κοινωνικού κινήματος. Σε μια δήλωση που μεταδόθηκε στα κοινωνικά δίκτυα, το βράδυ της Τετάρτης προς Πέμπτη, ο δικηγόρος του,  Kheops Lara (εκ δεξιών της φωτο) καταδίκασε τη σύλληψη ως  «εντελώς αδικαιολόγητη και αυθαίρετη». Αφού επιτέθηκε στα μέσα ενημέρωσης, θεωρώντας ότι είχαν  «το μερίδιο ευθύνης τους στην αστυνομική ενέργεια», που ο Eric Drouet συλλαμβάνεται. Ο δικηγόρος του είπε ότι ζήτησε από τον εισαγγελέα του Παρισιού να άρει την κράτησή  του και εκείνων των ατόμων που τον συνόδευαν. Από νομική άποψη, η κράτηση του Drouet μπορούσε να διαρκέσει 24 ώρες μάξιμουμ. Αφέθηκε δε ελεύθερος στις 15 ώρες.

«Αφήστε τον ελεύθερο!»

Σύμφωνα με μια αστυνομική πηγή, ο Drouet συνελήφθη καθοδόν προς τα Ηλύσια Πεδία, μαζί με άλλους υποστηρικτές του. Σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στο Twitter από έναν δημοσιογράφο, βλέπουμε τον ακτιβιστή, που συνελήφθη από πολλούς αστυνομικούς, να επιβιβάζεται σε αστυνομικό όχημα, κάτω από τα σφυρίγματα αποδοκιμασίας πολλών ατόμων που ζητούσαν να απελευθερωθεί.

Λίγο νωρίτερα το απόγευμα, ο εν λόγω οδηγός φορτηγού, για τον οποίο ο Jean-Luc Mélenchon, ηγέτης της «Ανυπότακτης Γαλλίας», δήλωσε ότι «είναι γοητευμένος» από αυτόν, τον κάλεσε μέσα από ένα βίντεο στο Facebook να προβεί σε μια «δράση» στη διάσημη παρισινή αρτηρία των Ηλυσίων Πεδίων, σύμφωνα με το δημοσίευμα του ηλεκτρονικού  Le Monde και του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP) στις 3-1-2019.

«Απόψε, δεν πρόκειται να κάνουμε μια μεγάλη δράση, αλλά θέλουμε να σοκάρουμε την κοινή γνώμη. Δεν ξέρω αν και ποιος θα είναι μαζί μας στα “Ηλύσια” (…) Όλοι θα πάμε εκεί χωρίς γιλέκα», είχε αναρτήσει στα κοινωνικά δίκτυα ο Eric Drouet. Σύμφωνα με τον δικηγόρο του Lara, το «έγκλημα» του Drouet την Τετάρτη το απόγευμα ήταν ότι ήθελε να ανάψει «κεριά (…) στην πλατεία Place de la Concorde στο Παρίσι ως φόρο τιμής στα θύματα «κίτρινα γιλέκα», που σκοτώθηκαν για διάφορους λόγους εξαιτίας των διαδηλώσεων και της κατάληψης των κυκλικών κόμβων». «Στη συνέχεια, ήθελε να συναντηθεί με φίλους και συγγενείς του σε ιδιωτικό χώρο, συμπεριλαμβανομένου ενός εστιατορίου, για να συζητήσει και να ανταλλάξει απόψεις», συνέχισε, προσθέτοντας ότι όλα έγιναν «χωρίς βία, χωρίς μίσος».

«Σεβασμός στο κράτος δικαίου»

Η σύλληψη του οδηγού προκάλεσε διάφορες αντιδράσεις, μερικοί κατήγγειλαν μια διαδικασία «φίμωσης του κινήματος», ενώ η κυβέρνηση, από την πλευρά της, υπερασπίζεται την ανάγκη «σεβασμού του κράτους δικαίου».

Ο πρόεδρος του κινήματος πολιτών «κίτρινων γιλέκων» π.χ., Kamel Amriou, από την πλευρά του, πιστεύει ότι αυτή η σύλληψη ήταν «υπερβολική» και αποσκοπούσε στο «στιγματισμό» του Drouet. «Αυτό δεν είναι ένα πολύ καλό μήνυμα που θα στείλει στον υπόλοιπο πληθυσμό και τη συντριπτική πλειοψηφία των Γάλλων που υποστηρίζουν τις ενέργειές μας», συνέχισε ο  Amriou στο ραδιόφωνο France Inter. Από τους πολιτικούς, ο Jean-Luc Mélenchon ζήτησε την απελευθέρωσή του και καταδίκασε στο Twitter την «κατάχρηση εξουσίας», καθώς και «μια πολιτική αστυνομία [που] στοχεύει και παρενοχλεί» τους ηγέτες των «κίτρινων γιλέκων». Από την άκρα δεξιά, ο Florian Philippot (στη δεξιά φωτο), πρόεδρος του κόμματος των Πατριωτών και πρώην δεξί χέρι της Λεπέν, δήλωσε ότι «σοκαρίστηκε πολύ», σημειώνοντας ότι «το καθεστώς του Μακρόν γίνεται όλο και πιο αυταρχικό». Ο Florian Philippot κατοχύρωσε στο μεταξύ την επωνυμία «κίτρινα γιλέκα» για τις προσεχείς ευρωεκλογές. Ο πρόεδρος των κεντρώων, Hervé Morin, (στην αριστερή φωτο) κατήγγειλε, από την πλευρά του, «τον ερασιτεχνισμό» της κυβέρνησης η οποία πρέπει να «ξεφύγει από την αλαζονεία και την περιφρόνηση», μετά τη σύλληψη του Eric Drouet. Για τον Bruno Le Maire, «αυτό λέγεται σεβασμός του κράτους δικαίου. (…) Όταν κάποιος διοργανώνει μια διαδήλωση που δεν έχει δηλωθεί, το κάνει γιατί δεν σέβεται το κράτος δικαίου», εξήγησε ο Υπουργός Οικονομίας, στο ραδιόφωνο France Inter. «Σε μια Δημοκρατία, η τάξη είναι σημαντική. (…) Η Δημοκρατία δεν είναι αναρχία. (…) Είναι φυσιολογικό ότι, όταν δεν τηρούμε τον δημοκρατικό νόμο, να πληρώνουμε τις συνέπειες», δήλωσε ο Υπουργός Δημόσιων Εσόδων, Gérald Darmanin (εξ αριστερών μαζί με τον Bruno Le Maire εκ δεξιών), στο κανάλι CNews.  Ο Drouet είναι μια από τις φωνές που μετράνε στην αμφισβήτηση, την οποία ο ίδιος αποκαλεί ως «δημοφιλή» και «απολύτως απολιτική», ενώ χθες μπροστά στις κάμερες δήλωσε το αντίθετο, αποφυλακισθείς, «ό, τι γίνεται είναι πολιτικό», είπε! Δημιουργήθηκε στα μέσα Οκτωβρίου 2018, η σελίδα Facebook του Eric Drouet καλώντας τότε στα «εθνικά μπλόκα κατά της αύξησης των καυσίμων» και ακολουθήθηκε γρήγορα από δεκάδες χιλιάδες άτομα, ξεκινώντας την εθνική κινητοποίηση της 17ης Νοεμβρίου 2018, με την «Πράξη 1η». Ήδη βρισκόμαστε στην «Πράξη 8η» αύριο Σάββατο 5-1-2019. Στις 22 Δεκεμβρίου 2018, ο Drouet είχε ήδη συλληφθεί κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων «της Πράξης 6ης» στο Παρίσι. Θα δικαστεί δε για αυτό στις 5 Ιουνίου 2019 γιατί  «βρέθηκε επάνω του απαγορευμένο όπλο κατηγορίας D», ένα είδος ξύλινου γκλοπ (τότε ισχυρίστηκε ότι του το έδωσε ο πατέρας του για άμυνα, ως οδηγού φορτηγού αυτοκινήτου) και για «συμμετοχή του σε ομάδα με σκοπό τις βιαιότητες ή τις καταστροφές». Είχε επίσης προκαλέσει ο Drouet μια μεγάλη συζήτηση όταν κάλεσε από το κανάλι BFM-TV τα «κίτρινα γιλέκα» να «εισβάλουν» στο προεδρικό μέγαρο Elysée. Αν και στη συνέχεια μαλάκωσε, η δήλωσή του αυτή φαινόταν να καλεί σε ανατροπή τα θεσμικά όργανα της γαλλικής δημοκρατίας, γεγονός που του στοίχισε μια ανάκριση από την αστυνομία.

Στις μέρες μας δεν χρειάζεται να είναι κανείς περισπούδαστος για να καταστεί «ηγετική φυσιογνωμία».

Αρκεί να τον παίξουν τα κλασικά μέσα μαζικής ενημέρωσης και ιδιαίτερα τα ψηφιακά μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Να τον κάνουν δηλαδή αναγνωρίσιμο.

Ο Eric Drouet αποτελεί ένα απτό παράδειγμα.

 

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα