Επιβεβαιώνει ο Ζάεφ: αύριο ανακοινώνουμε συμφωνία

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
Αισιόδοξος ο Ζάεφ ότι την Τρίτη θα καταλήξει σε συμφωνία με Τσίπρα -Φωτογραφία αρχείου: AP

Ο Ζόραν Ζάεφ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει τελική συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων την Τρίτη, για το ονοματολογικό.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο telma, αναφέρθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα, το μεσημέρι της Δευτέρας.

«Μιλήσαμε για μία ώρα, είναι μια ιστορική συμφωνία. Απομένει να μιλήσουμε αύριο, με αισιοδοξία, για να βρούμε μια λύση. Η αισιοδοξία μου θα υλοποιηθεί», είπε ο Ζάεφ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα telegrafi, κάνοντας λόγο για μία δίκαιη και ισχυρή συμφωνία που θα ανοίξει στη χώρα του την πόρτα για καλύτερες ημέρες.

Οταν ρωτήθηκε για την ονομασία, δεν θέλησε να απαντήσει. «Είναι σημαντικό και δίκαιο να ανακοινωθεί η απόφαση και από τις δύο πλευρές. Το έντιμο είναι ο σεβασμός προς όλους σε αυτή τη διαδικασία», δήλωσε και συμπλήρωσε: «Ολοι ξέρουμε ότι δεν υπάρχει ΝΑΤΟ χωρίς την αλλαγή της ονομασίας».

Για την ίδια συνέντευξη, δημοσίευμα του IBNA ανέφερε ότι ο Ζάεφ είπε: «Από την αρχή των διαπραγματεύσεων εξέφρασα την αισιοδοξία ότι μπορεί να βρεθεί λύση. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι πιθανότατα η αισιοδοξία μου θα υλοποιηθεί αύριο».  

«Εάν ο Ιβάνοφ δεν επικυρώσει τη συμφωνία, μπλοκάρει την πρόσκληση του ΝΑΤΟ»

«Εάν ο Ιβάνοφ σταματήσει την επικύρωση της συμφωνίας, μπλοκάρει και την πρόσκληση στο ΝΑΤΟ. Φυσικά, θα ακολουθήσει δημοψήφισμα και όλοι θα μπορούν εκφράσουν τις απόψεις τους. Γνωρίζω ότι ο πρόεδρος θα διατηρήσει τα συμφέροντα του κράτους»

«Κλειδώνει» το Βόρεια Μακεδονία

Πλούσιο είναι το παρασκήνιο της συνομιλίας των πρωθυπουργών Ελλάδας και ΠΓΔΜ που έλαβε χώρα το μεσημέρι στις 3. Επί μία περίπου ώρα Τσίπρας και Ζάεφ συζητούσαν τις τελευταίες εξελίξεις και συμφώνησαν να μιλήσουν ξανά και αύριο, Τρίτη, το πρωί.

Οπως φαίνεται «κλειδώνει» το «Severna Makedonija» (Βόρεια Μακεδονία), παραμένει όμως αγκάθι του erga omnes κάτι που συζήτησαν Τσίπρας-Ζάεφ.

Οπως αποκάλυψε μάλιστα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, το όνομα το επέλεξε ο ίδιος ο σκοπιανός πρωθυπουργός, μεταξύ των προτάσεων που είχε καταθέσει ο Μάθιου Νίμιτς, και αφού τα Σκόπια είχαν απορρίψει το «Μακεδονία του Βαρδάρη», η Ελλάδα το «Μακεδονία-Σκόπια» αλλά και το «Μακεδονία του Ιλιντεν». Στο τραπέζι έμειναν οι ονομασίες Βόρεια Μακεδονία, Νέα Μακεδονία και Άνω Μακεδονία και όπως άφησε να εννοηθεί ο Ελληνας ΥΠΕΞ,  ο κ. Ζάεφ έχει επιλέξει ήδη την ονομασία από τις υπάρχουσες η οποία φέρεται να είναι το «Βόρεια Μακεδονία».

Οι δύο πρωθυπουργοί Ζάεφ και Τσίπρας συνομίλησαν για μια ώρα «σε καλό κλίμα» σύμφωνα με το Μαξίμου και συμφώνησαν να «ολοκληρώσουν τις συνομιλίες τους» σε νέα τηλεφωνική επικοινωνία, το πρωί της Τρίτης.

Η ανακοίνωση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ

Σύμφωνα με ανακοίνωση της σκοπιανής κυβέρνησης κατά την διάρκεια της συνομιλίας των δύο πρωθυπουργών συζητήθηκαν τα υπό εκκρεμότητα θέματα και οι δύο άνδρες έριξαν «αρκετές ιδέες» για να ξεπεραστούν τα προβλήματα.

«Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας συζητήθηκαν τα εναπομείναντα θέματα και ιδέες για τη λύση», αναφέρει, συγκεκριμένα.

Από την κυβέρνηση εκφράζουν αισιοδοξία και ευελπιστούν ότι η αυριανή συνομιλία θα είναι και το τελευταίο βήμα για την επίλυση της διαφοράς. Εφόσον συμβεί αυτό, τότε οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών θα ανακοινώσουν και θα υπογράψουν τη συμφωνία στα σύνορα Ελλάδας και ΠΓΔΜ, στις Πρέσπες.

Αγκάθι το erga omnes

Σύμφωνα με πληροφορίες στις συζητήσεις παραμένει «αγκάθι» το erga omnes – κάποιες διαστάσεις σε σχέση με την εφαρμογή του για την ακρίβεια όπως αναφέρουν ενημερωμένες πηγές.

Αυτό κυριάρχησε στις συζητήσεις Τσίπρα-Ζάεφ και αυτό κρατούσε εν αναμονή τον σκοπιανό πρωθυπουργό τόσες ημέρες.

Πίεση από το Βερολίνο σε Ζάεφ

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων δέχεται αφόρητη πίεση από το Βερολίνο, καθώς δέχθηκε και νέο τηλεφώνημα από την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.

Κοτζιάς: Αποφασιστικό βήμα το τηλεφώνημα Ζάεφ

«Σήμερα έγινε ένα αποφασιστικό βήμα», τόνισε ο Νίκος Κοτζιάς, αναφερόμενος στην τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ.

Ο υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας στο Kontra, δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ έχει επιλέξει ήδη την ονομασία που προτιμά.

«Αν ολοκληρωθεί η συζήτηση αύριο, θα έχει ολοκληρωθεί και η συζήτηση για το όνομα», είπε, μιλώντας για τη νέα επικοινωνία που θα έχουν οι δύο πρωθυπουργοί την Τρίτη. «Ο ίδιος επέλεξε ποιο θέλει. Το έχει κάνει ήδη», πρόσθεσε αναφερόμενος στον Ζάεφ. Μάλιστα, συμπλήρωσε «Διαβάζοντας τα πρακτικά παλιότερων διαπραγματεύσεων, υπουργός προηγούμενων κυβερνήσεων είχε πει ότι αυτό είναι το καλύτερο όνομα».

Ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι στη συμφωνία δεν υπάρχει θέμα διπλής ονομασίας, επανέλαβε ότι «μακεδονική γλώσσα» υπάρχει από το 1977, ενώ σχολίασε «Η ατυχία της χώρας είναι ότι δεν είχε αριστερή κυβέρνηση όταν δημιουργήθηκε το πρόβλημα». Πάντως, υπογράμμισε ότι τα προβλήματα με την ΠΓΔΜ είναι υποδεέστερα έναντι των μεγάλων γεωπολιτικών και γεωστρατηγικών προβλημάτων που έχουμε με την Τουρκία.

Θέλουμε μια χώρα-φίλο

Μιλώντας στο kontra ο κ. Κοτζιάς επεσήμανε: «Οι διαπραγματεύσεις δεν είναι ευθεία γραμμή, αλλά επίπονος αγώνας. Γι αυτό συστήνω σε όλους υπομονή και νηφαλιότητα. Πρέπει να υπάρχει θέληση να λύσουμε τα προβλήματα. Στην Ελλάδα υπάρχουν άνθρωποι που τους αρέσει η αδράνεια. Έχουν και μια θεωρία του εκκρεμούς. Να υπάρχουν δηλαδή εκκρεμότητες. Αυτή η χώρα πρέπει να βρεθεί κοντά μας. Τώρα που βγαίνουμε από την κρίση, πρέπει να συμπαρασυρθεί όλη η περιοχή στην ανάπτυξη. Η ελληνική διπλωματία πρέπει να αποφασίσει. Ποιο είναι το μεγάλο πρόβλημα της χώρας, ποιο πρέπει να λυθεί.Όταν ισοπεδώνεις την άλλη πλευρά και το έδειξε το αποτέλεσμα του Α’ ΠΠ… Χρειάζεται συμφωνία που θα επιβιώσει στο χρόνο και θα γίνει αποδεκτή από τους λαούς».

«Θέλουμε να φτιάξουμε μια χώρα φίλο» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας:«Δεν θέλω να φερθούμε σε μια μικρότερη χώρα, όπως φέρθηκαν άλλοι σε εμάς. Αυτός που ασκεί εξωτερική πολιτική, πρέπει να λύνει προβλήματα για τη χώρα. Πολλές φορές θα ήθελα να δημοσιοποιήσω μια αγανάκτησή μου;… Η φίλη χώρα, δεν έχει καμία διάθεση για αλυτρωτισμούς, όπως ο Γκρούεφσκι που ανήκει στην ίδια πολιτική ομάδα με τη Νέα Δημοκρατία – μην κρυβόμαστε. Η γλώσσα τους δεν έχει καμία σχέση με την Αρχαία Μακεδονία και ανήκει στις σλαβικές οικογένειες. Η ταυτότητά τους είναι άλλη»..

Τι συμφωνήθηκε για τη γλώσσα

Σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά επικρατέστερη ονομασία για την επίλυση του Σκοπιανού είναι η «Βόρεια Μακεδονία» (Severna Makedonija), με γλώσσα την Μακεδονική που όπως σημείωσε αναγνωρίστηκε στον ΟΗΕ από το 1977 και με αναφορά ότι πρόκειται για Σλαβική γλώσσα: «Στη γλώσσα, αυτό που θα λέει η συμφωνία και έχει συμφωνηθεί είναι ότι θα προσδιορίζεται ότι δεν έχει καμία σχέση με την αρχαία ελληνική, δεν διεκδικεί καμία κληρονομιά και ανήκει στις σλαβικές οικογένειες. Αυτό εγώ το θεωρώ ειλικρίνεια. Επιπλέον, η συμφωνία θα καθιστά σαφές ότι ο πληθυσμός της δεν έχει καμία σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό».

Εχουμε λύσει το συνταγματικό

«Εχουμε λύσει το συνταγματικό πρόβλημα και με ενθουσιάζει ότι με πρωτοβουλίες των ίδιων των ανθρώπων των Σκοπίων πιθανολογώ ότι η Εκκλησία θα ονομαστεί Αρχιεπισκοπή της Αχρίδος, ένα ιστορικό όνομα, που το έφερε αυτή η εκκλησία για αιώνες», δήλωσε ο κ. Κοτζιάς, που ανέφερε ακόμη ότι σε δύο εβδομάδες συνεδριάζει το συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ. «Εκεί, εφόσον έχουμε επικυρωμένα τα ζητήματα από τη βουλή τους, θα δώσουμε το ΟΚ, με μεγάλη μας χαρά, να πάρουν τον ευρωπαϊκό τους δρόμο», συνέχισε.

«Δεν γνωρίζω άλλο κράτος που να έχει την τόλμη αλλάξει το συνταγματικό του όνομα, είναι τολμηρό το βήμα, πρέπει κανείς να τους αναγνωρίσει αυτή την τόλμη, αυτό που κάνουν για να ενταχθούν στην Ευρώπη. Εμείς τους θέλουμε στην Ευρώπη;», τόνισε ακόμη.

Αν η ΝΔ θέλει να μετρήσει το μπόι της ας ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης

Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε και στην αντίθετη στάση του Πάνου Καμμένου στο Σκοπιανό, σχολιάζοντας ότι στη ΝΔ υπήρξαν πολύ πιο ισχυρές αντιδράσεις. «Θα βρεθεί η πλειοψηφία βουλευτών που θα το στηρίξει», εκτίμησε. Μάλιστα, συμπλήρωσε «αν ΝΔ έχει πρόβλημα ας βάλει θέμα εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και ας μετρήσει το μπόι της».

“Η διπλωματία είναι πολύ υπεύθυνη δουλειά, γιατί είναι υπεύθυνη για το μέλλον του τόπου μας και του λαού μας ώστε να μπορεί να την αφήσει κανείς να επανέλθει στα χέρια εκείνων που θεώρησαν ότι είναι κολπάκια και πλακίτσες” είπε ακόμη ο υπουργός Εξωτερικών, για να προσθέσει: “Εμείς δεν παίζουμε, ούτε εξηγούμε τη διαπραγμάτευσή μας ως ένα παιχνίδι- καλαμπουράκι”.

Τι απαντά για τα έγγραφα που απειλεί να βγάλει

Ερωτηθείς σχετικά με τις αποκαλύψεις στις οποίες προέβη πρόσφατα για τα ντοκουμέντα στον ΟΗΕ των παλαιότερων διαπραγματεύσεων και τις ευθύνες των κυβερνήσεων της αντιπολίτευσης ο Ν. Κοτζιάς τόνισε ότι ο ίδιος ουδέποτε εκβιάζει, και ότι το ερώτημα στην προκειμένη περίπτωση είναι “γιατί νοιώθουν εκβιαζόμενοι”. Εξήγησε ότι δεν βγάζει τα ντοκουμέντα αυτά “για να μη γίνουμε ρεντίκολο εδώ στη χώρα” και ότι σε όσους τον αποκαλούν “προδότη” πως ο ίδιος απαντά ότι πρέπει να είναι “σεμνοί”.

“Εγώ”, όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών, “ρωτάω: πείτε μας, έχετε προτείνει ποτέ “Μακεδονία Σκοπίων” με εσωτερική χρήση στο όνομα “Μακεδονία”; Η κα Μπακογιάννη βγαίνει και λέει “δεν το είπαμε ποτέ”. Και εγώ έχω ένα ερώτημα: θέλει να το πει για να με προκαλέσει να βγάλω τα ντοκουμέντα ή δεν το ξέρει; Το πρώτο το πιστεύω περισσότερο από το δεύτερο. Εγώ λέω: σεμνά παιδιά. Δεν θα κάνετε τις παρθένες, ότι δεν είχατε κάνει καμιά πρόταση και καμιά συμφωνία, διότι διαβάζουμε, υπάρχουνε τα ντοκουμέντα” είπε και συμπλήρωσε ότι το θεωρεί αυτό “θράσος”. “Δεν τους προκαλώ ότι θα βγάλω τα έγγραφα, τους προκαλώ να σταματήσουν να λένε ψέματα” κατέληξε.

Πηγή: Επιβεβαιώνει ο Ζάεφ: Ιστορικές στιγμές -Αύριο ανακοινώνουμε συμφωνία | iefimerida.gr

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Λιτη , σαφης και πολιτισμενη η ανακοινωση του Γραφειου Τυπου της Γενικης Γραμματειας του Πρωθυπουργου , αλλα ”ας απολαυσουμε” τον πολιτικο πολιτισμο και το δημοκρατικο πλεονεκτημα της Αριστερας απο ορισμενες φρασεις-απαντησεις του ΥΠΕΞ ,καθηγητου κ. Κοτζια στην συνεντευξη που εδωσε σημερα -,μετα την ΕΡΤ- στο διαδοχο της Αυριανης , το Κοντρα τσανελ.
    Εφα ο κ. Κοτζιας.”Η Μακεδονικη γλωσσα υπαρχει απο το 1977”-τον βολευει ,γιατι δεν την απερριψε, αλλα την διαπραγματευτηκε και την δεχτηκε και μαλλον θα την διδασσκομαστε για να την μαθουμε ως ξενη γλωσσα για να συνεννοουμεθα με τους ”μακεδονοφωνους” Σκοπιανους, εκτος οσων στα βορεια συνορα μας την γνωριζαν και την γνωριζουν ,για να συνεννοουνται στον Μακεδονικο αγωνα και μετεπειτα μεχρι το 1949, αλλα και σημερα οταν ”μπαινοβγαινουν ” στα Σκοπια για αγορα” ανθρωπων” και αγαθων. Κατι αναλογο γινεται και στην Ανατολικη Μακεδονια και Θρακη μας , που αρκετοι κατοικοι τους γνωριζουν την βουλγαρικη και τουρκικη γλωσσα ,για να συνεννοουνται με το γειτονες Βουλγαρους , το συνοικο μουσουλμανικο στοιχειο και με τους Τουρκους της Ανατολικης Θρακης , με τους οποιους συναλλασσονται νυχθημερον με κυριωτερο προιον τις αφιξεις αναπηρων και ζητιανων στην Θεσ/νικη και τις μεγαλες πολεις της Βορειου Ελλαδος.
    Εφα ο κ. Κοτζιας” Δεν γνωριζω αλλο κρατος που να εχει την τολμη να αλλαξει το συνταγματικο ονομα , ειναι τολμηρο βημα , πρεπει κανεις να τους αναγνωρισει αυτην την τολμη , αυτο που κανουν για να ενταχθουν στην Ευρωπη”. Δεν υποτιμα το δυνατωτερο κρατος των Βαλκανιων -καθως λεει-, την Ελλαδα μας , οταν την εξισωνει με το δειγμα του κρατους των Σκοπιων , το οποιο πρεπει να το θαυμασουμε κιολας για την τολμη του ;;;. Μαλλον δεν γνωριζει την αρχαιαν ρηση ”αναγκα και Θεοι πειθονται” , περαν οσων καταφεραν με την διεθνιστικη και παγκοσμιοποιημενη αντιληψη της συγκυβερνησης μας να εξασφαλισουν οι Σκοπιανοι. Μακεδονες με μακεδονικη (που δεν υπηρξε)- και για τους Ελληνες ντεμεκ σλαβικη- γλωσσα, την οποιαν θα ομιλουν απταιστως και οι Βουλγαροι , οι οποιοι και μπορει να την ενταξουν στην εκπαιδευση τους (ποιος αποκλει τετοια εξελιξη) με την ιδια -Μακεδονικη- ονομασια, μεχρι να σηκωθουν απο τους ταφους τους ο Αριστοτελης , ο Ευρυπιδης ο Φιλιππος και ο Μεγας Αλεξανδρος, ολοι οι επιγονοι τους Αντιοχεις , Σελευκιδες και Πτολεμαιοι, ο Καβαφης, ο Σεφερης , ο Ελυτης αλλα και οι Μακεδονομαχοι , οι Καραμανληδες ο Ανδρονικος και ο Παντερμαλης , για να ”σπασουν τα κεφαλια” οσων διαπραγματευθηκαν ,οσων θα υπογραψουν την Συμφωνια, οσων θα την ψηφισουν στην Βουλη και οσων θα την εφαρμοσουν στην Ελληνικη καθημερινοτητα.
    Εφα ο κ. Κοτζιας” Η διπλωματια ειναι πολυ υπευθυνη δουλεια , ωστε να μπορει να την αφησει κανεις στα χερια εκεινων που θεωρησαν οτι ειναι κολπακια και πλακιτσες (sik) ” (ποιοι αραγε;;;)
    Εφα ο κ. Κοτζιας” Εγω λεω ,σεμνα παιδια, δεν θα κανετε τις παρθενες οτι δεν κανατε καμια προταση και καμια συμφωνια , διοτι διαβαζουμε , υπαρχουν τα ντοκουμεντα και συμπληρωσε οτι αυτο το θεωρει ”θρασος”.
    Δεν τους προκαλω οτι θα βγαλω τα εγγραφα ,αλλα τους παρακαλω να μη λενε ψεμματα,κατεληξε”. (περιχαρης και τροπαιοφορος)
    Υ.Γ Θα μπορουσε να ερωτησει τον κ. Κοτζια, ο εμβροντητος δημοσιογραφος και πας τις Ελλην. . Θα θελατε να σας βγαλουν τις 8μηνες προτασεις και τις μαγνητοφωνημενες κασετες των διαπραγματευσεων σας με τα Σκοπια στην Ομονοια και αυτο -αν συμβει- συνιστα σοβαρο κρατος και κυριως ανεκτιμητο ΥΠΕΞ, που εχει -και πρεπει να εχει-κλειδαμπαρωμενη” ολη την Ιστορια των Διεθνων σχεσεων του νεου Ελληνικου κρατους;;;. ”Τα αγια τοις κυσι” , γιατι αν αυτα κ. Κοτζια δοθουν στην δημοσιοτητα, γιατι να μη δοθουν και ολα τα αλλα, για να ”διασωθειτε και να δικαιωθειτε” εσεις, γιατι να μη δοθουν και ολα τα αλλα απο το 1821 ,για να δικαιωθουν και ολοι οι αλλοι ;;;.
    Τωρα θα ανοιχει ενα παραθυρο, αλλα μετα θα ανοιξουν μπουκαπορτες.
    Συγκρατηθειτε και αποσυρθειτε μετα την ασυμφορη για τον Ελληνισμο ”Συμφωνια” με τα Σκοπια αξιοτιμε κ. Κοτζια ,να ειστε καλα..

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα