Ενωμένοι οι ηγέτες Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου: Τα μηνύματα που έστειλαν από την Κρήτη

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Οι σημαίες της Ελλάδας, της Αιγύπτου και της Κύπρου κυματίζουν στην 6η Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, που πραγματοποιήθηκε στην Ελούντα της Κρήτης, Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΙΚΟΣ ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ

OCTOBER 11, 2018

Την αποφασιστικότητά τους να εντατικοποιήσουν τον τριμερή τους διάλογο, ώστε να επιτύχουν βαθύτερες συνεργασίες σε όλους τους τομείς εξέφρασαν οι ηγέτες Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου, μετά το πέρας της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής, που πραγματοποιήθηκε χθες στην Ελούντα της Κρήτης.

Στο πλαίσιο της Συνόδου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι για το Κυπριακό. Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της Συνόδου, επανέλαβε την αποφασιστικότητά του να εμπλακεί ενεργά σε ένα διάλογο «που θα φέρει επιτέλους την ειρήνη στην Κύπρο με τη δημιουργία ενός κράτους που θα είναι απόλυτα συμβατό» με τις υποχρεώσεις ως κράτους-μέλους της ΕΕ, με πλήρη σεβασμό στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.

Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας εξέφρασε τη διαρκή στήριξη της Αθήνας σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, αλλά και στα κυριαρχικά δικαιώματα της Λευκωσίας στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη. Σημείωσε παράλληλα ότι ο τομέας της ενέργειας ήταν ένα από τα σημαντικά σημεία των συζητήσεων στην Ελούντα. Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία της οριοθέτησης της ΑΟΖ, λέγοντας ότι κατά τη διμερή συνάντηση του με τον κ. Σίσι συμφώνησαν να βρουν τρόπο να παρακάμψουν «τις όποιες τεχνικές δυσκολίες και να συμφωνήσουμε να προχωρήσουμε το συντομότερο σε συμφωνία για το ζήτημα αυτό».

Ο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι αναφέρθηκε από την πλευρά του στην ανάγκη συνέχισης του διαλόγου στο Κυπριακό, στη βάση της διεθνούς νομιμότητας και των διεθνών ψηφισμάτων».

Κατά τη Σύνοδο στην Ελούντα, συμφωνήθηκε εξάλλου η δημιουργία μιας Μόνιμης Γραμματείας για καλύτερο συντονισμό της τριμερούς συνεργασίας, με έδρα της Κύπρο, ενώ υιοθετήθηκε και η Διακήρυξη της Κρήτης. Στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι η συνάντηση στην Ελούντα σηματοδοτεί μια νέα προοπτική για την περαιτέρω ενδυνάμωση των ήδη εξαίρετων σχέσεων και ισχυρών δεσμών φιλίας των τριών χωρών. Είπε ακόμη ότι η υιοθέτηση της Κοινής Διακήρυξης αποτελεί ένα ακόμη καθοριστικό βήμα προς την υλοποίηση του οράματος και των προτεραιοτήτων του τριμερούς μηχανισμού «που έχει παρουσιάσει απτά αποτελέσματα σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο». «Αυτή η τριμερής συνεργασία δεν γίνεται για να αποκλειστούν οι οποιοιδήποτε. Γίνεται για να χτίσουμε συμμαχίες και να διευρύνουμε τις σχέσεις, όπως έχουμε πράξει ήδη με τον Έλληνα Πρωθυπουργό» με Λίβανο, Ιορδανία, Παλαιστίνη και Ισραήλ. Επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε συγκυρίες συνεργασίας μεταξύ των χωρών της περιοχής, ώστε να επιτευχθεί η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και της περιοχής, αλλά και η επικράτηση της ειρήνης, συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε παράλληλα στην προσπάθεια να καταστεί η Κύπρος πλήρως ανεξάρτητη «μακριά από τους όποιους αναχρονιστικούς θεσμούς των εγγυήσεων ή παρουσίας στρατευμάτων», δίνοντας την ευκαιρία για ειρηνική συνύπαρξη των σύνοικων στοιχείων. Ευχαρίστησε παράλληλα για την αμέριστη συμπαράσταση της Ελλάδας και την «εξίσου σημαντική συμβολή και συμπαράσταση της Αιγύπτου στα θέματα αρχών που άπτονται των βασικών προϋποθέσεων για μια επιτυχή λύση του Κυπριακού προβλήματος». Είπε ακόμη ότι διαπίστωση μετά την Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο Σάλτσμπουργκ είναι ότι «επιτέλους έφτασε η ώρα να γίνει μια σύνοδο της ΕΕ με τον Αραβικό κόσμο, με προεξάρχουσα την Αίγυπτο» για ενίσχυση των σχέσεων και για την εξεύρεση των πολιτικών πρακτικών που θα βοηθήσουν την Αίγυπτο ως χώρα σταθερότητας και παράγοντα ειρήνης στην περιοχή.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σημείωσε εξάλλου την απόφαση για σύσταση μιας Μόνιμης Γραμματείας παρακολούθησης των όσων συμφωνούνται στο πλαίσιο της Τριμερούς, με έδρα την Κύπρο. Συνέχισε, λέγοντας ότι η Γραμματεία θα λειτουργεί ως ένα συντονιστικό όργανο, χωρίς παρεμβάσεις στις εσωτερικές λειτουργίες των κρατών, που θα υποδεικνύει «πού υστερούμε, πού θα πρέπει να λάβουμε περισσότερα μέτρα και δράσεις, έτσι ώστε να γίνουμε αποτελεσματικότεροι στα όσα συμφωνούνται». Καταληκτικά, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στον EuroAfricaInterconnector, το έργο διασύνδεσης Αιγύπτου-Κύπρου-Ελλάδας με υποθαλάσσιο ηλεκτρικό καλώδιο, λέγοντας ότι θα αποτελέσει «έναν ακόμα συνδετικό κρίκο στις σχέσεις μας» πέραν από τον αγωγό EastMed.

Σημείωσε ότι το έργο θα δώσει την ευκαιρία να υπάρχει επάρκεια ηλεκτρισμού «εάν και εφόσον παρατηρηθεί η οποιαδήποτε δυσκολία μεταξύ των χωρών μας αλλά και της ΕΕ».

Στις δικές του δηλώσεις, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, υπογράμμισε τη στήριξη της Αθήνας στις προσπάθειες του Προέδρου Αναστασιάδη για λύση στο Κυπριακό, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας. «Ως Ελλάδα υποστηρίζουμε την επανέναρξη των διαβουλεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, αλλά υποστηρίζουμε σταθερά ότι η επανέναρξη των διαβουλεύσεων για ασφάλεια πρέπει να γίνει από το σημείο που τερματίστηκαν οι συνομιλίες στο Κραν Μοντάνα, στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες, με κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων» υπογράμμισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Είπε επίσης ότι οι τρεις πλευρές συμφωνούν ότι το διεθνές δίκαιο και ο σεβασμός του, αποτελούν τη μόνη βάση στην οποία μπορούν να οικοδομηθούν σταθερές σχέσεις φιλίας μεταξύ των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου. «Εκφράσαμε σαφώς δε τη στήριξή μας στην Κύπρο στην προσπάθεια της να αξιοποιήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα που απορρέουν από διεθνές δίκαιο σε ό,τι αφορά την ΑΟΖ της και να προχωρήσει στην αξιοποίησή τους έναντι οποιασδήποτε απειλής τρίτης χώρας». Παράλληλα αναφέρθηκε στη σημασία των εξορύξεων στην ΑΟΖ της Κύπρου για όλο των Κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.

Όσον αφορά τις εξελίξεις στα ενεργειακά, ο κ. Τσίπρας είπε ότι συνομίλησαν γενικότερα για τις αλλαγές στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής στις οποίες πρωτοστατούν οι τρεις χώρες, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία των νέων ενεργειακών διόδων από απειλές «μεταξύ άλλων και μέσω της συνεργασίας μας με τρίτες χώρες».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης στις μεγάλες ευκαιρίες που ανοίγονται για μεταφορά LNG μέσω των σταθμών στη Ρεβυθούσα και στην Αλεξανδρούπολη, αλλά και λόγω της ανάπτυξης του αγωγού EastMed.

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, μιλώντας μέσω διερμηνέα, αναφέρθηκε στην ανάγκη σύσφιγξης των σχέσεων των τριών χωρών αλλά και στη δυνατότητα συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα και αλλού, «Συζητήσαμε θέματα που αφορούν την ανάληψη ευθυνών από περιφερειακές και διεθνείς δυνάμεις ώστε να αποφύγει η περιοχή τους διάφορους κινδύνους που ελλοχεύουν, τονίζοντας την ανάγκη της ειρηνικής συμβίωσης και της αποτροπής της μισαλλοδοξίας και την ανάγκη ειρηνικής διευθέτησης των διαφορών ως τη μοναδική λύση για τη διευθέτηση των προβλημάτων στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή» είπε ο κ. Σίσι.

Στο πλαίσιο τελετής, μετά το πέρα της Συνόδου, υπογράφηκαν εξάλλου 4 τριμερή Μνημόνια. Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα Μνημόνιο με αντικείμενο την Τεχνική Συνεργασία Τελωνείων, Μνημόνιο για τη Συνεργασία στον Τομέα της Εκπαίδευσης, Μνημόνιο για τη Συνεργασία στον Τομέα Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και Επιχειρηματικότητας και Μνημόνιο μεταξύ του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων με τον αντίστοιχο οργανισμό της Αιγύπτου και της Ελλάδας.

Ελλάδα και Αίγυπτος υπέγραψαν παράλληλα διμερή συμφωνία για την κοινωνική ασφάλιση. Σύμφωνα εξάλλου με τη Διακήρυξη της Κρήτης, οι αρχηγοί Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου επαναλαμβάνουν την αμέριστη στήριξη τους στις προσπάθειες της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας για επίτευξη μιας συνολικής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου.

Προς τον σκοπό αυτό, προστίθεται, ο τερματισμός των αναχρονιστικών διευθετήσεων ασφάλειας και η αποχώρηση ξένων στρατευμάτων παραμένει απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσει η Κυπριακή Δημοκρατία να λειτουργήσει ως ένα κανονικό κυρίαρχο κράτος, μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της ΕΕ, ελεύθερο από ξένες εξαρτήσεις.

Τονίζουν παράλληλα ότι τα ΗΕ παραμένουν το μόνο πλαίσιο μέσω του οποίου μπορεί να επιτευχθεί λύση, ενώ η παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ παραμένει απαραίτητη για όσο συνεχίζεται η παράνομη τουρκική στρατιωτική κατοχή. Επίσης τονίζουν τη σημασία για σεβασμό της κυριαρχίας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της δικαιοδοσίας κάθε κράτους στις θαλάσσιες του ζώνες σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, όπως αντανακλάται και στη Σύμβαση των ΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Εκφράζουν ακόμη την επιθυμία τους να ενισχύσουν τη συνεργασία τους μέσω σειράς συμφωνιών για την εκμετάλλευση και τη μεταφορά φυσικού αερίου, κάτι που ενισχύει περαιτέρω το γεγονός ότι η ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για την περιφερειακή σταθερότητα και ευημερία. Καλούν παράλληλα την Τουρκία να σταματήσει τις παράνομες της δραστηριότητες στις ναυτικές ζώνες της Κύπρου και να απέχει από παρόμοιες ενέργειες στο μέλλον. Όπως εξάλλου πληροφορείται το ΚΥΠΕ από αρμόδια πηγή, κατά τη Σύνοδο συμφωνήθηκε ότι το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας επηρεάζει όλες τις χώρες. «Η απειλή για έναν αποτελεί ουσιαστικά απειλή εναντίον όλων» ανέφερε η ίδια πηγή. Παράλληλα, δόθηκαν οδηγίες στους αρμόδιους Υπουργούς να προχωρήσουν με τη δημιουργία σχηματισμών με νέες χώρες, που θα περιλαμβάνουν και τη Γαλλία. Επίσης, τέθηκαν οι βάσεις για τη δημιουργία ενός Άτυπου Ενεργειακού Φόρουμ, με έδρα την Αίγυπτο, στο οποίο θα συμμετέχουν όλες οι χώρες της περιοχής, περιλαμβανομένου του Ισραήλ, για να συζητούν τα ενεργειακά ζητήματα.

ΚΥΠΕ του απεσταλμένου μας Αντώνη Γκιλδάκη Ελλάδα/ΕΛΟΥΝΤΑ

Πηγή: Ενωμένοι οι ηγέτες Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου: Τα μηνύματα που έστειλαν από την Κρήτη https://hellasjournal.com/2018/10/enomenoi-oi-igetes-elladas-aigyptoy-kai-kyproy-ta-minymata-poy-esteilan-apo-tin-kriti/

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα