«Για τους εν Ελλάδι θαυμαστές αυτή είναι η οικονομική και κοινωνική Ρωσία σε λίγους αριθμούς εν όψει της επανεκλογής του Πούτιν»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του Αλκη Καλλιαντζίδη Οικονομολόγου [email protected]  www.kalkis.eu

Αύριο ως γνωστόν γίνονται οι προεδρικές  εκλογές στη Ρωσία και η επανεκλογή του Πούτιν θεωρείται δεδομένη και μάλιστα με πολύ υψηλό ποσοστό, εκτός απροόπτου. Αφού δεν έχει πραγματικό αντίπαλο. Τον μόνο που φοβάται είναι η πιθανή μεγάλη αποχή των Ρώσων από την κάλπη, λένε οι διεθνείς αναλυτές, κάτι που θα μείωνε την αίγλη της νίκης του.

Για τις απαράδεκτες συνθήκες της προεκλογικής εκστρατείας στη Ρωσία είχα γράψει στις 31-1-2018 στις Ανιχνεύσεις https://www.anixneuseis.gr/?p=183702

Σήμερα επικαλούμαι τη σκιαγράφηση του Edouard Pflimlin, στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας LE MONDE στις 17.03.2018, αναφορικά με την οικονομική και κοινωνική Ρωσία σε λίγους αριθμούς. Με την ελπίδα ότι οι έχοντες αυταπάτες, ακόμα και σήμερα συν-ελληνες, ότι η Ρωσία θα μπορούσε και θα ήθελε να υποστηρίξει τη χώρα μας οικονομικά, πολιτικά και στρατιωτικά σε περίπτωση που θα αλλάζαμε ρότα συμμαχιών.

Η Ρωσία, η μεγαλύτερη γεωγραφικά χώρα στον κόσμο, διαθέτει εξαιρετικό πλούτο: υδρογονάνθρακες, σπάνια μεταλλεύματα, τεράστια δάση … Ωστόσο, αντιμετωπίζει τεράστιες οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες και παραμένει εξαρτώμενη από μια οικονομία βασισμένη στα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν, ο οποίος βρίσκεται στο πηδάλιο της Ρωσίας για περισσότερα από 18 χρόνια, αναμένεται να επανεκλεγεί για 4η θητεία την Κυριακή 18 Μαρτίου 2018. Ωστόσο, οι οικονομικές και οι κοινωνικές επιδόσεις του δεν είναι κολακευτικές για αυτόν.

143,4 εκατομμύρια ο πληθυσμός της Ρωσίας

Αυτός είναι ο αριθμός των κατοίκων στη Ρωσία, σύμφωνα με την έκδοση Bilan 2018 της εφημερίδας Le Monde. Από το 2009, η καμπύλη αύξησης του πληθυσμού αυξάνεται και πάλι, μετά από χρόνια πτώσης και την κορύφωση που σημειώθηκε το 1992 (148,689 εκατομμύρια κάτοικοι). Σύμφωνα με τον Philippe Pelé-Clamor, ειδικευμένο για τη Ρωσία και καθηγητή στην Ecole des Hautes Etudes Commerciales (HEC) στο Παρίσι, «η οικογενειακή πολιτική του Πούτιν για οικογενειακό βοήθημα μετά από το δεύτερο παιδί δεν λειτούργησε στις πόλεις, αλλά μόνο στην ύπαιθρο». Από τότε που ο Πούτιν ήρθε στην εξουσία, ο ρυθμός γονιμότητας – ο οποίος είχε μειωθεί αισθητά από το 1987έχει αυξηθεί βεβαίως, αλλά παραμένει πολύ χαμηλός για να εξασφαλιστεί η ανανέωση των γενεών. Ήταν  1,75 παιδιά ανά οικογένεια το 2015, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία.

1.469,3 δις το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν

Αυτό είναι το ύψος του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) της Ρωσίας σε δολάρια, σύμφωνα με το Bilan του Monde, το οποίο βασίζεται σε στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Η χώρα, η οποία έχει το 12ο μεγαλύτερο ΑΕΠ στον κόσμο, βρίσκεται μεταξύ της Νότιας Κορέας (1.529,7 δισ. Ευρώ) και της Ισπανίας (1.307,2 δισ. Ευρώ) και πολύ πιο πίσω από τις Ηνωμένες Πολιτείες, με 19.362,1 δισ. δολάρια. Το ρωσικό ΑΕΠ, το οποίο ήταν στο υψηλότερό του σημείο το 2013, αντιπροσωπεύει επί του παρόντος μόλις το 2% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

+ 1,8 % o ρυθμός ανάπτυξης

Αυτός ήταν ο ρυθμός ανάπτυξης που παρουσίασε η Ρωσία το 2017, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΔΝΤ. Για το 2018, η πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, Elvira Nabioullina, εκτίμησε τον Δεκέμβριο του 2017 ότι η ανάπτυξη θα κυμανθεί «μεταξύ 1,5% και 2%». Η Ρωσία μπορεί να έχει βγει από την ύφεση στην οποία είχε βυθιστεί από το 2014, με την διπλή επίδραση της πτώσης των τιμών του πετρελαίου και των κυρώσεων, όμως η ανάκαμψη παραμένει εύθραυστη, ιδίως λόγω της βιομηχανικής παραγωγής που ακολούθησε μια ξαφνική υποτροπή τον Νοέμβριο του 2017.

– 8,4 % το δημοσιονομικό έλλειμμα

Αυτό ήταν το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ρωσίας, αν αφαιρέσουμε τα έσοδά της από το πετρέλαιο το 2017, σύμφωνα με το ΔΝΤ. Μαζί με τα έσοδα από το πετρέλαιο, το έλλειμμα του προϋπολογισμού της δεν ήταν παρά μόνο το 1% του ΑΕΠ. Αυτό δείχνει την τεράστια εξάρτηση του προϋπολογισμού της από τα έσοδα των πωλήσεων των υδρογονανθράκων της.

10.307 δολάρια το κατά κεφαλή ακαθάριστο εθνικό εισόδημα το 2016

Αυτό ήταν  σε δολάρια το κατά κεφαλή ακαθάριστο εθνικό εισόδημα το 2016 της Ρωσίας, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα. Ο αριθμός αυτός αυξανόταν σχεδόν συνεχώς εδώ και δεκαετίες, ενώ άρχισε να καταγράφει μια πτώση από το 2013 και τοποθετεί σήμερα τη Ρωσία αρκετά μακριά στην παγκόσμια κατάταξη (μεταξύ της 55ης και της 60ής θέσης, ανάλογα με τις μεθόδους υπολογισμού του), λίγες θέσεις πιο μπροστά από το Καζακστάν, αλλά πίσω από την Πολωνία και την Ουγγαρία.

71,3 χρόνια το μέσο προσδόκιμο ζωής

Αυτό ήταν το μέσο προσδόκιμο ζωής το 2015 στη Ρωσία, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), με πολύ μεγάλο χάσμα μεταξύ γυναικών (76,7 ετών) και ανδρών (65,9 ετών). Ο μέσος όρος αυτός παραμένει πολύ χαμηλότερος από αυτόν που έζησαν οι περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες όπως η Γαλλία (82,4 έτη) ή οι Ηνωμένες Πολιτείες (78,8 έτη) την ίδια χρονική περίοδο.

103.438 μολύνσεις από τον ιό του aids

Αυτός είναι ο αριθμός των νέων περιπτώσεων μόλυνσης από τον ιό HIV που καταγράφηκαν το 2016 μεταξύ Ρώσων πολιτών, σύμφωνα με τoν αρμόδιο διεθνή οργανισμό UNAIDS. Στην έκθεσή του για το 2017, ο οργανισμός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις βελτιώσεις στην επιδημία σε ολόκληρο τον κόσμο, εκτός από την Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία. Στη Ρωσία, η επιδημία αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια με ανησυχητικό ρυθμό, καθώς το 2010 ο αριθμός των νέων περιπτώσεων περιοριζόταν σε 62.581.

19,8 εκατομμύρια Ρώσοι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας

Σύμφωνα με τις επίσημες ρωσικές στατιστικές, αυτός ήταν ο αριθμός των Ρώσων που ζούσαν κάτω από το όριο της φτώχειας το 2016. Το 13% του πληθυσμού ζούσε την χρονιά αυτή με λιγότερο από το ελάχιστο εισόδημα που καθορίστηκε στα 9.691 ρούβλια (δηλαδή περίπου 160 ευρώ), το υψηλότερο επίπεδο που καταγράφηκε σε δέκα χρόνια. Μόνο 16,1 εκατομμύρια ζούσαν κάτω από το όριο αυτό το 2014, πριν από την είσοδο της Ρωσίας στην ύφεση λόγω της κατάρρευσης των τιμών του πετρελαίου και των δυτικών κυρώσεων εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης. Το έτος 2016 ήταν επομένως το χειρότερο στη Ρωσία όσον αφορά τη φτώχεια από το 2006, όταν 21,6 εκατομμύρια Ρώσοι ζούσαν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Όχι λοιπόν κι άλλες λαφαζάνιες αυταπάτες. Ας αφήσουμε τον Ερντογάν να στηριχθεί αυτός στον Πούτιν για να δει πόσα απίδια πιάνει ο σάκος.

Ο Άλκης Καλλιαντζίδης είναι Οικονομολόγος.

 

spot_img

10 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Είστε φοβερός κύριε Καλιαντζίδη!!

    ΥΓ: Ελπίζω να διαβάσει το άρθρο σας ο κ. Ρακκάς και να καταλάβει πως οι αναλύσεις το λιγότερο θέλουν τις πηγές τους ώστε να μη δείχνουν εξώφθαλμα πόσο κακό πράγμα είναι η πιστή αντιγραφή..
    Φυσικά αυτός έγραψε για τον ακριβώς αντίθετο λόγο που τα γράφετε εσεις..αλλά οκ!

    Καλό απόγευμα!

    • τί είναι αυτά πού γράφεις,

      μοσαντένιε* γενοκτόνε τών τόνων καί
      βαλτέ παλιάνθρωπε τού μισέλληνα εβραίου αποκεφαλιστή τών σημαιών μας
      δαυιδ σαλτιελ,
      αρχηγού τών έν Ελλάδι χανουκατζήδων;

      *
      τί κι άν δέν τό ‘πε ό εβραιοκάνος
      από τήν γερμανοπολωνία καί τά πέριξ τών εβραιοασκεναζι/τουρκοχαζαρων, αφού
      αυτό κάνουν όλοι οί μισόθεοι/μισάνθρωποι/μισέλληνες όμοιοί του:

      «Ο ελληνικός λαός είναι δυσκολοκυβέρνητος και γι’ αυτό πρέπει να τον πλήξουμε βαθιά στις πολιτισμικές του ρίζες. Τότε ίσως συνετισθεί. Εννοώ, δηλαδή, να πλήξουμε τη γλώσσα, τη θρησκεία, τα πνευματικά και ιστορικά του αποθέματα, ώστε να εξουδετερώσουμε κάθε δυνατότητά του να αναπτυχθεί, να διακριθεί, να επικρατήσει, για να μη μας παρενοχλεί στα Βαλκάνια, να μη μας παρενοχλεί στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή, σε όλη αυτή τη νευραλγική περιοχή μεγάλης στρατηγικής σημασίας για μας…».

    • εκτός από τή Συνθήκη τού Κιουτσούκ Καϊναρτζή
      πού επέβαλαν οί Ρώσσοι στήν τουρκιά καί
      διά τής οποίας εξοπλιστήκαμε γιά τόν Απελευθερωτικό Αγώνα τού Γένους μας*

      θυμόμαστε καί τά σύγχρονα Σχολικά Σφαγεία καθ’ όλη τήν έκταση τών ΗΠΑ,
      αυτά όλα όμως μάς “βοηθάς”, τρομάρα σου, νά τά ξεχνάμε,
      μισέλληνα γενοκτόνε τών τόνων,

      βαλτέ παλιάνθρωπε τού δαυιδ σαλτιελ
      κι όλης τής έν Ελλάδι συμμορίας τών χανουκατζήδων(βλέπε 2.1 ανωτέρω)…

      *
      «Σε ό,τι αφορά στα ελληνικά ενδιαφέροντα, με την υπογραφή της Συνθήκης
      κατοχυρώθηκε νομικά το δικαίωμα της χρήσης της ρωσικής σημαίας από Έλληνες πλοιοκτήτες, όπως και η ναυπήγηση πλοίων μεγάλου εκτοπίσματος.
      Χρησιμοποιώντας τη ρωσική σημαία και τη χορήγηση αδείας επιτηδεύματος,
      σε όσους ύψωναν τη ρωσική σημαία, από τον διοικητή της Οδησσού,
      ο εμπορικός στόλος των Ελλήνων πλοιοκτητών αναπτύχθηκε θεαματικά. Ακολουθώντας πιστά τα γεωστρατηγικά της ενδιαφέροντα, η Ρωσία ενδιαφερόταν άμεσα για την ανάπτυξη της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας, είτε εξαιτίας της έλλειψης ρωσικών εμπορικών πλοίων για τη μεταφορά εμπορευμάτων είτε εξαιτίας της ναυτικής δεξιότητας των ελληνικών πληρωμάτων.

  2. Άλκη και για τους πάγους της Αλάσκας να γράψεις ο διερχόμενος, που κατά καιρούς αλλάζει ονόματα σαν τα πουκάμισα, θα σε χαρακτηρίσει εβραίο κλπ κλπ. Τον τιμωρώ κατά καιρούς αλλά συνήθισε και την τιμωρία. Οπότε αποφάσισα πως η περίπτωσή του δεν θεραπεύεται. Δεν υπάρχει λύση. Είναι σαν την Τουρκία.

  3. ΔΑΝΕΙΟΔΟΤΕΣ ΨΑΧΝΟΥΜΕ ή ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥΣ ΕΤΑΙΡΟΥΣ? ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΑΣ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΣΤΕ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΑ ΤΖΑΝΚΙΑ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΟΣΗ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ.ΜΗΠΩΣ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΣΟΥ ΞΕΠΛΗΡΩΣΕΙ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΕΟΣ Η ΡΩΣΙΑ? ΠΑΝΤΩΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΥΤΙΝ, ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΛΥΘΟΥΝ ,ΕΙΝΑΙ ΖΗΤΗΜΑ ΜΙΑΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ.ΑΣ ΤΟ ΔΟΚΙΜΑΣΟΥΜΕ..ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ…ΤΕΤΟΙΑ ΚΑΤΡΑΚΥΛΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ Η ΧΩΡΑ…ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΑΚΟΜΗ ΝΑ ΠΑΘΕΙ?

    • Πάνω από μισό εκατομμύριο συνέλληνες σας έχουν μεταναστεύσει και ΚΑΝΕΊΣ δεν πήγε προς τη Ρωσία.
      Δεν κάνετε μια αρχή να μας στείλετε τα νέα σας και να νοιώσουμε χαρά πως έστω ένας βρήκε τη γη της επαγγελίας;
      Φυσικά, μην πάρετε μαζί τη σύνταξη ή το μισθό της κατρακυλησμένης Ελλαδίτσας, να αιτηθείτε πρόνοιες του κοινωνικού τους κράτους!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα