Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να μεταλλαχθεί!

19/3/19 | 3 σχόλια | 0 απαντήσεις | 452 εμφανίσεις

Του Γιάννη Στεφανίδη* Τρίτη 19 Μαρτίου 2019 liberal.gr

Ένα από τα πολιτικά μυστήρια των τελευταίων μηνών είναι η δημόσια τοποθέτηση διανοουμένων και άλλων προσωπικοτήτων από τον χώρο της λεγόμενης Κεντροαριστεράς υπέρ της πολιτικής μακροημέρευσης του ΣΥΡΙΖΑ και του ηγέτη του.

Οι λόγοι που προβάλλονται από τα πρόσωπα αυτά συμπυκνώνονται στην άποψη ότι ο πολιτικός φορέας υπό τον κύριο Αλέξη Τσίπρα αποτελεί σήμερα τον πλέον αξιόπιστο, αν όχι και τον μοναδικό, διεκδικητή του ευρύτερου πολιτικού χώρου, ο οποίος, από την εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου, με ισχυρές δόσεις αυθαιρεσίας και αυταρέσκειας, αναφέρεται ως «η μεγάλη δημοκρατική παράταξη».

Στα επιχειρήματα που προβάλλονται για να στηριχθεί η άποψη αυτή συγκαταλέγονται η αποτυχία του πειράματος να ανασυσταθεί η Κεντροαριστερά από το εναπομείναν ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και διάφορα άλλα σχήματα· η ανάγκη να παγιωθεί η μεταμόρφωση του ΣΥΡΙΖΑ σε κεντροαριστερό κόμμα εξουσίας με βασικό προσανατολισμό την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη· και η υποτιθέμενη διολίσθηση της Νέας Δημοκρατίας προς έναν «άκρατο νεοφιλελευθερισμό» στα οικονομικά, «ακροδεξιές» αντιλήψεις σε ζητήματα εσωτερικής πολιτικής, και εθνικιστικές αγκυλώσεις στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, με προεξάρχον το κλείσιμο του Μακεδονικού.

Θα μπορούσε κανείς να παρατηρήσει ότι οι, κατά τεκμήριο, καλοπροαίρετοι συνήγοροι του ΣΥΡΙΖΑ δίνουν συγχωροχάρτι για τις πράξεις και τις παραλείψεις του κόμματος αυτού, αν όχι από την εποχή που εκδηλώθηκε η τρέχουσα κρίση, τουλάχιστον για την περίοδο της συγκυβέρνησής του με το κάθε άλλο παρά κεντροαριστερό κόμμα του Παναγιώτη Καμμένου. Στη διαπίστωση αυτή, οι θιασώτες του κεντροαριστερού, (φιλ)ευρωπαϊκού ΣΥΡΙΖΑ ίσως αντέτειναν ότι αυτά είναι περσινά, ξινά σταφύλια (έστω και αν τις οικονομικές και άλλες συνέπειές τους θα τις πληρώνουν και οι επερχόμενες γενιές), αφού εκείνο που προέχει είναι η προϊούσα μετάλλαξη του κόμματος αυτού προς την επιθυμητή κατεύθυνση. Είναι δυνατόν να πέφτουν έξω οι αισιόδοξοι αυτοί άνθρωποι;

Αυτό μένει να αποδειχτεί. Ωστόσο, πλήθος είναι οι ενδείξεις ότι η όποια μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ είναι μάλλον φαινομενική: Η εγκατάλειψη της κρημνοβασίας και της ρήξης, τον Ιούλιο του 2015, έγινε υπό το κράτος φόβου και ανάγκης. Στην καλύτερη περίπτωση, η μεταστροφή της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ αντιστοιχεί σε εκείνη των κομμουνιστών απαράτσικ στα καθεστώτα του ανατολικού μπλοκ που, αντιμέτωποι με την πλήρη κατάρρευση, ενδύθηκαν τη λεοντή της σοσιαλδημοκρατίας για να διατηρήσουν κάποιον έλεγχο της μετάβασης στη μετά τον υπαρκτό σοσιαλισμό εποχή.

Στη χειρότερη περίπτωση, και καθώς η κατάρρευση αποφεύχθηκε για την ώρα, ο κύριος Τσίπρας και ο περίγυρός του αισθάνονται ότι το δικό τους «Μπρεστ Λιτόβσκ» τούς εξασφάλισε μια ανάσα ώστε, σε εύθετο χρόνο, να επανέλθουν στα κοσμογονικά τους σχέδια. Το πιθανότερο, όμως, είναι ότι τέσσερα και πλέον χρόνια στη διακυβέρνηση έπεισαν αυτούς τους ανθρώπους και την υπολογίσιμη πελατεία τους ότι η άσκηση της εξουσίας είναι αυτοσκοπός, ιδίως εφόσον συνοδεύεται από κάθε είδους ανέσεις και ανταμοιβές. Ο λογαριασμός αποστέλλεται στις μέλλουσες γενιές. Ο δε (φιλ)ευρωπαϊσμός τους εξαντλείται σε ευκαιριακή ρητορεία και, πολύ περισσότερο, στην εκμετάλλευση του πλαισίου στήριξης, το οποίο η ΕΕ και η Ευρωζώνη εξακολουθούν να παρέχουν στην ασθενική ελληνική οικονομία. Στο μέτρο αυτό, είναι συζητήσιμο κατά πόσον ο κύριος Γιούνκερ και η κυρία Μέρκελ πράγματι κατόρθωσαν να κάνουν τον κύριο Τσίπρα να νοιώσει σαν στο (ευρωπαϊκό) σπίτι του.

Επιπλέον, η λεγόμενη Κεντροαριστερά, στον βαθμό που επιδιώκει να διακρίνεται από την ολοκληρωτική Αριστερά, φροντίζει να επιδεικνύει υψηλό ποσοστό ταύτισης με τις κατακτήσεις του Διαφωτισμού και της φιλελεύθερης δημοκρατίας: κοσμικό κράτος, απρόσωπη, αμερόληπτη και χρηστή διοίκηση, χωρισμός των εξουσιών (και ανεξάρτητη δικαιοσύνη), ελευθεροτυπία, σεβασμός των πολιτικών και ατομικών δικαιωμάτων. Πρόκειται για έναν υψηλό πήχη, και είναι πλήθος οι ενδείξεις ότι η κυβέρνηση του κυρίου Τσίπρα δεν έχει κανένα πρόβλημα να περνά από κάτω του.

Σταχυολογώντας, η στάση της απέναντι στη λειτουργία του κοινοβουλευτισμού, τη στελέχωση της διοίκησης, τις ανεξάρτητες αρχές, τη δικαιοσύνη, τα ΜΜΕ, τα δικαιώματα των πολιτών στην ασφάλεια και την περιουσία, τα πολιτικά δικαιώματα των ελλήνων μεταναστών, και, εν γένει, η αντιμετώπιση αυτού που η Αριστερά υποτιμητικά ονομάζει «αστική νομιμότητα», συντείνουν στην άποψη ότι η πολιτική κουλτούρα του κυβερνώντος κόμματος αντιστρατεύεται τη φιλελεύθερη δημοκρατία.

Αν εξαιρέσει κανείς τη «σαγήνη των Συρακουσών» (δηλ. την γοητεία που ασκεί πάνω σε προσωπικότητες των γραμμάτων η ικανότητα ανθρώπων της δράσης να πιάνουν, φερ’ ειπείν, «πουλιά στον αέρα»), τότε οι καλοπροαίρετοι συνομιλητές των κυβερνώντων μάλλον παραβλέπουν τη θεμελιώδη αντιπάθεια ανθρώπων όπως ο σημερινός πρωθυπουργός για τη φιλελεύθερη δημοκρατία, δηλαδή το σταθερό πλαίσιο διακυβέρνησης του ευρωπαϊκού και, ευρύτερα, του δυτικού μας περίγυρου, αντιπάθεια που δύσκολα αποκρύπτεται όταν βρίσκονται στο κομματικό τους οικοσύστημα ή συναναστρέφονται ξένους εκπροσώπους εναλλακτικών επιλογών, με κοινό παρονομαστή τον αυταρχισμό.

Μένει, βέβαια, να διερευνηθεί η αιτίαση ότι ο επίδοξος διεκδικητής της εξουσίας, η Νέα Δημοκρατία, έχει επικίνδυνα διολισθήσει σε επικίνδυνα «ακροδεξιές» θέσεις. Πρόκειται για ζήτημα στο οποίο θα άξιζε να επανέλθουμε.

*Ο κ. Γιάννης Στεφανίδης είναι καθηγητής Διπλωματικής Ιστορίας Α.Π.Θ.

https://www.liberal.gr/arthro/244604/apopsi/arthra/metallagmenos-syriza.html

Category: Κυριο Θεμα, Προτεινόμενα άρθρα

( 3 σχόλια )

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. 1
  Grantaire says:

  Αδιάφορες γενικολογίες και θεωρητικολογίες για το άν ο Σύριζα μπορεί να μεταλαχθεί ή όχι, λές και αυτά ενδιαφέρουν τον κόσμο και όχι η αποτελεσματικότητα της διακυβερνήσεως της χώρας. Όσο για την αστική νομιμότητα, όπως και κάθε άλλη νομιμότητα όταν έρθουν τα δύσκολα πάνε στην κυριολεξία περίπατο. Απόδειξη τα χρόνια της κρίσης στην Ελλάδα. Αυτό είναι κάτι που και οι λεγόμενοι φιλελεύθεροι και οι κομμουνιστές τείνουν να παραγνωρίζουν γιατί αντιμετωπίζουν την “νομιμότητα” τους σαν ένα αμετακίνητο τοτέμ, παραγνωρίζοντας την διαρκή εξέλιξη και αλλαγή των κοινωνιών.

 2. 2
  Banned_Member says:

  Σύριζα για πάντα! Ο τύπος μας χαρίζει απίστευτες στιγμές γέλιου!

  https://thecaller.gr/callers-choice/vid-radio-arvila-gamistrona-sxedio-tsipra/

 3. 3
  Σ.Α.Ν says:

  Ομως με αυτην την αχλυ δηλωσεων και ενεργειων και την ασαφεια προσανατολισμων κατα το δογμα Ο.Φ.Α (οπου φυσαει ο ανεμος) γινεται σοβαρη προσπαθεια -ιδιαιτερα απο τους ”γεφυροποιους” κεντροαριστερους -να δημιουργηθει ο ετερος πολος και να νεκραναστηθει ο διπολισμος για να επιβιωσουν πολιτικα ολοι οι κεντροαριστεροι-αντιδεξιοι απο τα γενοφασκια τους.
  Τρεμουν στην ιδεα οτι και στην Ελλαδα στην επομενη 10ετια θα κυριαρχει η φιλελευθερη Δεξια με την φιλελευθερη Ευρωπαικη οικονομια -οπως συμβαινει σε ολα τα κρατη της Ευρωπαικης Ενωσεως -και θα ”τσιμπολογαει” διψηφια ποσοστα η κατ’αυτους Ακροδεξια , που θα ομιλει συνεχως για την ανεξελεγκτη μεταναστευση προτασσοντας τις βλαβες , που δεν θα σταματησουν να πραγματοποιουνται εις βαρος της καθημερινοτητος των Ελληνων , της Ελληνορθοδοξιας , του Ελληνικου πολιτισμου των χιλιαδων μνημειων και κυριως των μοναχικων ανθρωπων , που ως εγκαταλελειμμενοι οχι μονο στα χωρια ,αλλα και στις πολυκατοικιες των αστικων κεντρων , θα γινονται θυματα επιθεσεων .
  Ας δουμε ποσο τρομαξαν ανεκτικωτερες κοινωνιες τα δυο συνεχομενα εγκληματα στην Ν.Ζηλανδια και στην Ολλανδια.
  Νομιζουμε οτι δεν θα επισυμβουν αναλογα περιστατικα και στην Ελλαδα , τωρα που εγινε η Ελλαδα διχτυ για φαλαινες μονο και μπαινοβγαινουν αφροψαρα και μεγαλα ψαρια για να ”ηλιαζονται” και να προετοιμαζονται για αλλες ”πολιτειες” και ολα αυτα δεν θα εχουν αντικτυπο και στην συμπεριφορα των Ελληνων πολιτων;;;.
  Ο οποιος διπολισμος θα ορθοποδησει μονο αν δημιουργηθει και Πατριωτικη συνιστωσα στην μελουμενη Συριζοαριστερα ,η οποια να καταγγειλει την διεθνιστικη πολιτικη της 4ετιας του Συριζα , που ειχε και την καταληξη της επωδνης Συμφωνιας με τα Σκοπια, που καθημερινως αιμασει.
  Αλλοιως οι σοσιαλιστες θα γινουν φασιστες για να επιβιωσουν οπως στην Ιταλια με τον Μουσολινι.
  Υπερβαινει οποιαδηποτε αλλη σκεψη ο αγωνας της επιβιωσης σε ολες τις κοινωνιες και του ζωικου βασιλειου ,οπου τα μεγαλα ψαρια τρωνε τα μικρα και ”πασσαλος πασσαλω εκκρουεται”

Back to Top

Leave a Reply

 

Το σχόλιο της ημέρας

  24/6/19 | (1 σχόλια)
  του Κώστα Ν. Χατζηκωστή 24/6/19  Η Ελλάδα δεν είναι μόνο η Μητέρα Πατρίδα μας. Είναι και η Εγγυήτρια της «Ζυριχικής Δημοκρατίας». Η Μητέρα μας, το 1964, όταν βομβαρδιζόταν η Τηλλυρία με βόμβες Ναπάλμ, δεν θέλησε, δεν μπόρεσε, δεν έτρεξε ...

Διαφήμιση

Ροή Ειδήσεων

  26/6/19 | (0 σχόλια)
    Στο εδώλιο του 7ου Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, θα καθίσει την ερχόμενη Πέμπτη ο Θεόδωρος Πάγκαλος, αντιμετωπίζοντας την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμισης κατά συρροή μετά από μήνυση που είχε καταθέσει σε βάρος του η ΠΟΕ-ΟΤΑ. Σε σχετική ανακοίνωση της, η ...

  26/6/19 | (0 σχόλια)
  Παντελής ΚαρκαμπάσηςΣυνταξιούχος Διπλωματικός. Η Αθήνα θα πρέπει να αντιληφθεί επιτέλους την κατεύθυνση του πνέοντος ανέμου και να πράξει τα δέοντα, χωρίς περιττούς και αναποτελεσματικούς χαριεντισμούς Ο τόπος: ο μειονοτικός Δήμος Φοινίκης στη Βόρεια Ήπειρο (την κατά την πολιτικώς ορθή ορολογία Νότια ...

  26/6/19 | (0 σχόλια)
  Συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακαρ, είχε ο υπουργός Αμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, στο περιθώριο της συνόδου ΥΠΑΜ του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες. Μετά τη συνάντηση, ο κ. Αποστολάκης τόνισε ότι τέθηκαν επί τάπητος «διάφορα θέματα όπως κάνουμε συχνότατα, ...

  26/6/19 | (0 σχόλια)
      ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΝΔΡΟΥ Τελικά 20 κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων θα λάβουν μέρους στις εθνικές εκλογές της 7ης  Ιουλίου. Το Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου προέβη στην ανακήρυξη των κομμάτων,   συνασπισμών κομμάτων, των βουλευτών, των βουλευτών Επικρατείας  και των μεμονωμένων βουλευτών που ...
Εφημερίδες


Φωτογραφία της ημέρας