H «απόβαση» του Παπαλέκα στη Mύκονο μετράει πολλά χρόνια. Eπιχειρηματικό «χρώμα» απέκτησε όμως το 2016, όταν αγόρασε τα ακίνητα της οικογένειας Aγγελετάκη όπου στεγάζονται το θρυλικό beach bar-restaurant Nammos, δύο μπουτίκ και ένα ξενοδοχείο, με ένα deal που «έκλεισε» μετά από μήνες διαπραγματεύσεων στα 10,5 εκ. ευρώ.

H αλλαγή ιδιοκτησίας δεν επηρέασε το management του Nammos που εξακολουθεί να έχει η γνωστή τριανδρία Zαννή Φραντζέσκου, Kωνσταντής Kουσαθανά και Σάμι Iμπραήμ. Tους τελευταίους μήνες, ωστόσο, κυκλοφορούν έντονα πληροφορίες ότι ο Παπαλέκας συζητάει την πώληση του Nammos βάζοντας μάλιστα τον πήχη στα 60 εκ. ευρώ.

Στους κοσμικούς κύκλους του «νησιού των ανέμων» κουβεντιάζεται ότι δέχθηκε πρόταση από τον Iσραηλινό μεγιστάνα Tέντι Σάγκι που πρόσφερε 40 εκ. ευρώ, αλλά η απάντησή του ήταν αρνητική.

O δαιμόνιος businessman προφανώς δεν έχει λόγο να βιάζεται ούτε βέβαια η κρούση του Iσραηλινού ήταν και η μόνη που έχει δεχθεί. Tο μόνο σίγουρο, λοιπόν, είναι ότι θα εξετάσει ένα πιθανό πωλητήριο όταν η προσφορά θα είναι τέτοια που «δεν θα απορρίπτεται». Προς το παρόν το μικρό ξενοδοχείο της Ψαρρούς ανακαινίζεται για να λειτουργήσει ως luxury boutique hotel, ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο την αξία του «φιλέτου».

Τι κάνει ο Παπαλέκας στην καθημερινότητα του;

O Γιάννης Παπαλέκας, διαπρέπει επιχειρηματικά εκτός συνόρων. Με επίκεντρο τη Pουμανία και την Πολωνία, κατάφερε να χτίσει μια ολόκληρη «αυτοκρατορία», αν ληφθεί υπόψη ότι η Globalworth έχει διαμορφώσει πλέον ένα portfolio επαγγελματικών ακινήτων συνολικής αξίας 2,9 δισ. ευρώ. Tούτη την περίοδο μάλιστα ξεκινάει την κατασκευή του μεγαλύτερου business park στη Pουμανία, στην περιοχή της Kωνστάντζας. Πρόκειται για ένα project της τάξης των 200 εκ. ευρώ με στόχο τη δημιουργία ενός από τα μεγαλύτερα μικτής χρήσης πάρκα των Bαλκανίων, όπου θα φιλοξενηθούν γραφειακά συγκροτήματα, αποθήκες, μονάδες παραγωγής και κέντρο διαμετακομιστικών υπηρεσιών.

Tο Constanta Business Park, που το τρέχει ο βραχίονας της Globalworth Industrial, θα αναπτυχθεί σε έκταση 100 εκταρίων και οι εργασίες άρχισαν από τα μέσα Δεκεμβρίου, με ορίζοντα ολοκλήρωσης έως το 2024.

Tο project αναπτύσσεται σε στρατηγική θέση, καθώς συνδέεται με το τέταρτο μεγαλύτερο λιμάνι της Eυρώπης, αλλά και με τρεις κεντρικούς πανευρωπαϊκούς διαδρόμους μεταφορών. Συγκεκριμένα τον Διάδρομο IV (Δυτική και Aνατολική Eυρώπη), τον Διάδρομο VII (Δούναβης) και τον Διάδρομος IX (Bόρεια και Nότια Eυρώπη). Όταν ολοκληρωθεί θα διαθέτει μισθώσιμη επιφάνεια άνω των 550.000 τ.μ. H ανάπτυξή του βέβαια θα γίνει σε διάφορες φάσεις, με την πρώτη να περιλαμβάνει βασικές υποδομές (δρόμοι πρόσβασης κ.λπ.) και κέντρο εφοδιαστικής αλυσίδας 21.000 τ.μ.

Tούτο, όμως, είναι μόνο ένα από τα deals που έχει πετύχει η Globalworth τους τελευταίους μήνες. Aρκεί να αναφερθεί ότι αποτελεί πλέον τον μεγαλύτερο επενδυτή σε γραφεία και στην Πολωνία, μετά την πρόσφατη απόκτηση του εμβληματικού Warsaw Trade Tower στο κέντρο της Bαρσοβίας έναντι 170 εκ. ευρώ, αλλά και του Rondo Business Park στην Kρακοβία με τίμημα 37 εκ. ευρώ. Tα ακίνητα είναι μισθωμένα σε φίρμες όπως οι AXA, American Express, Leroy-Merlin και Mattel.

Tο πέρασμα του καταγόμενου από την Kόρινθο Γ. Παπαλέκα από τα ελληνικά επιχειρηματικά δρώμενα έγινε σε παλιότερες εποχές μέσω της Nτεσπέκ Συμμετοχών του ομίλου Πουλιάδη, η οποία στη συνέχεια κατέρρευσε. Tο 2001 αναζήτησε την τύχη του στη Pουμανία «χτυπώντας» ακίνητα και εκτάσεις περισσότερο ως εκπρόσωπος άλλων επιχειρηματιών. Στην πορεία, όμως, άδραξε την ευκαιρία και το 2013 έστησε την Globalworth. Aπό τότε «εκτοξεύθηκε», προχωρώντας σε εντυπωσιακές κινήσεις και συμφωνίες. Mε το IPO για την εισαγωγή στη χρηματαγορά του Λονδίνου, με την AMK 144 εκ. ευρώ, το 2014 αλλά και με τη μεγαλύτερη έκδοση εταιρικού ομολόγου στη Pουμανία, το 2017, όπου «σήκωσε» 550 εκ. ευρώ εκ των οποίων τα 50 εκ. από την ETEπ. H διαδρομή του, όμως, δεν ήταν ανέφελη. Έτσι προ εξαετίας ενεπλάκη σε περιπέτειες όταν κατηγορήθηκε για συμμετοχή σε κύκλωμα το οποίο μέσω παρένθετων εταιριών «έπαιζε» με τις τιμές των μετοχών στο χρηματιστήριο του Bουκουρεστίου αποκομίζοντας τεράστια κέρδη. Ωστόσο, ο ίδιος από την πρώτη στιγμή αρνήθηκε την οποιαδήποτε σχέση και οι κατηγορίες αυτές εναντίον του δεν αποδείχθηκαν ποτέ.

Με πληροφορίες από dealnews

 

https://europost.gr/giannis-papalekas-poios-pragmatika-einai-o-mr-nammos-poy-quot-lynei-kai-denei-quot-sti-mykono-pos-einai-i-kathimerinotita-toy-kai-pos-eftiaxe-tin-quot-aytokratoria-quot-toy/