Βρυώνης, Stanford Shaw, Richard Hovannisian

16/3/19 | 0 σχόλια | 0 απαντήσεις | 161 εμφανίσεις

O Σπύρος Bρυώνης δεν ήταν απλά ένας εξαίρετος επιστήμονας αλλά και ένας μαχητικός υποστηρικτής των ελληνικών εθνικών θέσεων, χωρίς ποτέ όμως να χάσει το σκόλαρλι ιντέγκριτι που τον χαρακτήριζε. στο περίφημο university of california, los angeles (UCLA), στις δεκαετίες του 1970 και 1980, υπήρχαν τρεις καθηγητές ιστορίας που υποστήριζαν τρία εθνικά αφηγήματα, σε επιστημονικό επίπεδο πάντοτε: ο βρυώνης, ο τουρκολόγος Stanford Shaw,, και ο Richard Hovannisian, ειδικός στην αρμενική ιστορία. 

Richard Gable Hovannisian

Οι μάχες του Βρυώνη και του Ηovannisian εναντίον του Shaw υπήρξαν επικές. σε κάθε διάλεξη που έδινε ο καθένας από αυτούς τους τρεις γινόταν ο κακός ο μύλος από τους φοιτητές που είχαν μοιραστεί στα αντίστοιχα στρατόπεδα! οκέζιοναλι, τα πνεύματα οξύνονταν και το 1977 αρμένιοι εξτρεμιστές επιτέθηκαν με βόμβα στο σπίτι του Shaw ενώ ο ίδιος και η τουρκάλα σύζυγός του βρισκόταν μέσα! 
Oι επιστημονικές μάχες του Βρυώνη ήταν εντονότατες: όταν ο Shaw δημοσίευσε το έργο του History of the Ottoman Empire and Modern Turkey (μαζί με την γυναίκα του – και επίσης ιστορικό – Ezel Kural Shaw), ο Bρυώνης το κατακρεούργησε, 

Stanford Shaw,

γράφοντας μια βιβλιοκρισία έκτασης 126 (!!!) σελίδων, γεμάτη από ΟΛΕΣ τις διαθέσιμες πηγές (ελληνικές, οθωμανικές, περσικές, κλπ), με την οποία διέλυε το βιβλίο σελίδα προς σελίδα. όπως μου έλεγε πρόσφατα ο θάνος βερέμης, “ο βρυώνης είναι τζον γουέιν!” όντως, ήταν ζόρικος σκόλαρ! προσωπικά, τον φαντάζομαι να δίνει διάλεξη και να να λέει “go ahead, stanford shaw, make my day!”
[στη φωτό: βρυώνης, shaw και hovannisian: το φοβερό τρίο του UCLA]


Dimitris Livanios/infognomon.gr

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 

Το σχόλιο της ημέρας

    16/6/19 | (1 σχόλια)
    Κώστας Καίσαρης 15 Ιουνίου 2019, 11:04 in.gr Ξέρεις τι είναι να αρχίσεις να μαζεύεις σιγά σιγά τα πράγματά σου; Να μετράς μία μία τις μέρες ανάποδα; Κι αν πρόκειται περί φαντάρου, «είκοσι και μία μείνανε», όλα καλά κι όλα ...

Διαφήμιση

Ροή Ειδήσεων
Εφημερίδες


Φωτογραφία της ημέρας