Αχτσιόγλου: από το «πουθενά» υπουργός Εργασίας

16/4/18 | 4 σχόλια | 0 απαντήσεις | 1,550 εμφανίσεις

Γράφει η Νεφέλη Λυγερού  – 

Η σχέση της με τον υπουργό Επικρατείας και κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο επανέφερε με έναν άλλο τρόπο στην επικαιρότητα την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου. Οι δύο νέοι εκτοξεύτηκαν στο κέντρο της πολιτικής σκηνής ως αποτέλεσμα της ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ στους θώκους της εξουσίας. Κοινός παρονομαστής το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί και τους δύο πρόσωπα της απολύτου εμπιστοσύνης του.

Η υπουργοποίηση της Έφης, πάντως, είχε αποτελέσει έκπληξη ακόμα και για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ. Η πραγματικότητα είναι ότι ακόμα και πρωτοκλασάτα κυβερνητικά στελέχη είχαν τότε αιφνιδιαστεί. Η νεαρή ηλικία της, αλλά και το γεγονός ότι ήταν παντελώς άγνωστη στο ευρύ κοινό, δικαιολογούσαν την έκπληξη. Δεν είναι δα συνηθισμένο από διευθύντρια του υπουργικού γραφείου (επί Γιώργου Κατρούγκαλου) να προαχθεί με τη μία σε υπουργό και μάλιστα σε ένα τόσο μεγάλο υπουργείο.

Η ζυγαριά, άλλωστε, είχε γείρει την τελευταία στιγμή υπέρ της. Αρχικά, το σχέδιο ήταν να γίνει υφυπουργός και να λειτουργεί συμπληρωματικά. Ο κύβος ερρίφθη όταν το Μαξίμου είχε βολιδοσκοπήσει δύο-τρία πρωτοκλασάτα στελέχη, από τα οποία είχε εισπράξει μία  αρνητική απάντηση. Τότε ήταν που στο Μαξίμου άρχισε να κερδίζει έδαφος η ιδέα της ανανέωσης και της προώθησης της λεγόμενης «νέας γενιάς».

Αυτό που έπαιξε καθοριστικό ρόλο για την υπουργοποίησή της ήταν το γεγονός ότι δεν υπήρχε καθόλου χρόνος να χαθεί. Η Αχτσιόγλου ήταν η μόνη που, λόγω της προηγούμενης θέσης της, είχε καθαρή εικόνα των μέχρι τότε διαπραγματεύσεων για τα εργασιακά με την Τρόικα. Γνώριζε με λεπτομέρειες όλα τα προηγούμενα στάδια. Προφανώς, αυτό δεν θα έφθανε εάν ο Αλέξης Τσίπρας δεν της είχε συμπάθεια και εμπιστοσύνη στις ικανότητές της.

Πράγματι, αμέσως βρέθηκε στην πρώτη γραμμή είτε επρόκειτο για τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, είτε για ενημέρωση σε βουλευτές εν όψει κρίσιμων ψηφοφοριών. Η ίδια, μάλιστα, έχει χαρακτηρίσει «αγώνα αντοχής και όχι ταχύτητας» την υπουργική θητεία της. Όπως και το ονομάσει κανείς, η 32χρονη υπουργός βρέθηκε αμέσως στα δύσκολα. Κουβάλησε στις πλάτες της την επίλυση ενός γόρδιου δεσμού: να τα βρει με τους δανειστές με τις μικρότερες δυνατές απώλειες για τις ιδεολογικές-πολιτικές αντιλήψεις του ΣΥΡΙΖΑ. Το πόσο τα κατάφερε δεν είναι του παρόντος.

Προστατευόμενη του Μαξίμου

Από την πρώτη στιγμή της υπουργοποίησής της, η Αχτσιόγλου απολάμβανε προστασία και ασυλία από το Μαξίμου, την οποία συνεχίζει να απολαμβάνει μέχρι και σήμερα. Αυτό κατέστη εμφανές και από το γεγονός ότι το πρωθυπουργικό επιτελείο με διακριτικότητα ζητούσε διαρκώς να συμμετέχει η υπουργός σε όλες τις φάσεις της διαπραγμάτευσης, ακόμα και σε αυτές που υπό κανονικές συνθήκες δεν την αφορούσαν. Αποκορύφωμα αποτέλεσε το αίτημα συμμετοχής της σε συνεδρίαση του Eurogroup. Ας σημειωθεί ότι το Μαξίμου είχε εισπράξει μια ευγενική, αλλά κατηγορηματική άρνηση από τον Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Εκτός από τις άριστες σχέσεις που διατηρεί με τον Αλέξη Τσίπρα και τους συνεργάτες του, άψογη είναι και η σχέση της με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Δέθηκαν, διαπραγματευόμενοι μαζί για ατελείωτες ώρες άλλοτε στο στενόχωρο γραφείο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δίπλα από το γραφείο του (αποχωρήσαντος πλέον) Τόμας Βίζερ, άλλοτε στο γκρίζο κτίριο Charlemagne, στη μικρή αίθουσα συσκέψεων του Ντέκλαν Κοστέλο.

Για χάρη του Ευκλείδη, μάλιστα, έχει λειτουργήσει ουκ ολίγες φορές ως αγγελιοφόρος ή και πυροσβέστης στο Μαξίμου, ειδικά από τότε που οι σχέσεις του τελευταίου με το πρωθυπουργικό περιβάλλον έχουν καταστεί νεφελώδεις. Το ίδιο δεν ισχύει, όμως, για αρκετούς συντρόφους της στην κυβέρνηση, οι οποίοι αρχικά τουλάχιστον την αντιμετώπιζαν με δυσπιστία. Της χρέωναν, μάλιστα, την ψυχρολουσία με το ψαλίδισμα των συντάξεων, αλλά και το βατερλώ με τα περίφημα αντίμετρα.

Εμπιστεύεται δύσκολα

Σύμφωνα με πηγή της Κουμουνδούρου, προβληματικές ήταν οι σχέσεις της και με αρκετά κομματικά στελέχη. Έχουν κατά καιρούς εκφραστεί παράπονα για την ψυχρή και υπεροπτική συμπεριφορά της, όπως ισχυρίζονται. Πολλοί από αυτούς παραπονιούνται ότι η υπουργός έχει απορρίψει διάφορα αιτήματα για συναντήσεις, αλλά και για διευκολύνσεις που κατά καιρούς της έχουν υποβληθεί. Κάποιοι βουλευτές, μάλιστα, που έχουν κάνει λόγο για νεανική αλαζονεία, αλλά και για αποξένωση της συνεσταλμένης, λιγομίλητης και ανέκφραστης 32χρονης από το κόμμα.

Η Αχτσιόγλου εμπιστεύεται δύσκολα τους ανθρώπους και επιλέγει να έχει δίπλα της ελάχιστα άτομα της απολύτου εμπιστοσύνης της. Αυτός ήταν και ο λόγος που μετά την αλλαγή σκυτάλης απομάκρυνε διάφορους συνεργάτες του Γιώργου Κατρούγκαλου, παρά το γεγονός ότι είχε συνεργαστεί μαζί τους στενά την περίοδο της δικής του ηγεμονίας. Και αυτή τη φορά, η Έφη δεν έδρασε αυθαίρετα, καθώς σε συνεργασία με το Μαξίμου επιλέχθηκαν νεότερα στελέχη από τη Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, ευθυγραμμισμένα απολύτως με την πρωθυπουργική γραμμή.

Με αυτούς κάνει παρέα όταν της το επιτρέπει το αυστηρό πρόγραμμά της, στο οποίο, όπως μαρτυρούν υπηρεσιακοί παράγοντες, ανταποκρίνεται με ιδιαίτερη συνέπεια. Εξάλλου, άτομα από το παρελθόν της συνηγορούν στο ότι η Έφη λειτουργούσε πάντοτε σαν ένα καλοκουρδισμένο ρομπότ, κάτι που της επέτρεπε να απολαμβάνει τις πρωτιές που έχει κερδίσει στον μέχρι τώρα βίο της.

Προστατευμένη προσωπική ζωή

Μέχρι που έγινε γνωστή η προσωπική σχέση της με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, η Αχτσιόγλου κρατούσε την προσωπική ζωή της προστατευμένη σε ένα στενό κύκλο φίλων και συνεργατών, μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα. Ελάχιστοι γνωρίζουν λεπτομέρειες της καθημερινότητάς της. Ένας από αυτούς είναι ο 40χρονος ερευνητής Μανώλης Τερροβίτης, ο οποίος είναι μεταδιδακτορικός υπότροφος στο Ινστιτούτο Πληροφοριακών Συστημάτων του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά».

Ο νεαρός άνδρας προέρχεται επίσης από τον ΣΥΡΙΖΑ και έχει συμμετάσχει σε πολλές κομματικές εκδηλώσεις. Οι δυο τους, μάλιστα, ήρθαν κοντά όταν εργάζονταν στο υπουργείο Εργασίας επί υπουργίας Κατρούγκαλου. Η μυστικοπαθής Έφη είναι λάτρης της υγιεινής ζωής. Προσέχει, μάλιστα, ιδιαίτερα το φαγητό της, αποφεύγοντας όπως ο διάολος το λιβάνι το junk food.

Ελάχιστες είναι οι διατροφικές παρεκκλίσεις της, όταν με την παρέα της βρίσκει λίγο χρόνο για να απολαύσει μεζέδες και ουζάκι σε νεανικά στέκια του κέντρου. Το αγαπημένο μέρος της ήταν το Κουκάκι, αν και τώρα, λόγω Δημήτρη Τζανακόπουλου, ανακαλύπτει και τα ταβερνάκια στο κάτω Παγκράτι.

Η πραγματικότητα είναι ότι η -μεγαλωμένη σε οικογένεια δικηγόρων- Αχτσιόγλου δεν δυσκολεύτηκε να προσαρμοστεί στο αυστηρό υπουργικό πλαίσιο. Παρά τις αριστερές πολιτικές της καταβολές, πάντα η συμπεριφορά της υπερέβαινε την ηλικία της. Μετά την υπουργοποίησή της βελτίωσε το στυλ της. Πηγαίνει για ψώνια με τη μαμά της και πάντα επιλέγει αυστηρά, αλλά και θηλυκά σετάκια που η ίδια αποκαλεί στολή εργασίας.

για την συνέχεια slpress.gr/politiki/achtioglou-apo-to-pouthena-ypourgos-ergasias/

Category: Ειδησεις

( 4 σχόλια )

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. 1
  Χρήστος says:

  Θυμάμαι τον Πρετεντέρη να λέει για κάποιον νέο υπουργό από την Κοζάνη , ποιος είναι αυτός ,δεν τον ξέρει ούτε η μάνα του!!λες και δεν ήταν αρκετό που τον ήξερε ο πρωθυπουργός.
  Τώρα ελιτισμός από την κόρη του μπαμπά που την ξέρει η μαμά.

 2. 2
  Στέφανος says:

  Κράτα χαρακτήρα Παντελήηηηηη….μας βλέπουνε!

 3. 3
  ΜΑΡΙΑΝΘΗ says:

  ΤΙ ΜΑΣ ΓΡΑΦΕΙΣ ΡΕ ΝΕΦΕΛΗ? ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΔΕ ΜΑΣ ΕΓΡΑΨΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΚΑΙ Η ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ 2 ΜΕΤΡΑ ΓΗΣ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΘΑ ΠΑΡΕΙ..ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΕΙ, ΑΣ ΜΗ ΣΤΕΝΑΧΩΡΙΕΤΑΙ ΘΑ ΤΗΝ ΠΑΝΕ ΤΕΣΣΕΡΙΣ..ΩΣ ΕΙΘΙΣΤΑΙ..

 4. 4
  ΣΟΦΙΑ says:

  τώρα η κόρη του μπαμπά Λυγερού (που υπάρχει ως δημοσιογράφος επειδή τη διαβαζουν κάποιοι σε site που της έφτιαξε ο μπαμπάς με το όνομά του για να έχει επισκεψιμότητα ) να μιλάει και για οντότητες από το πουθενά….

Back to Top

Leave a Reply

 

Το σχόλιο της ημέρας

  24/6/19 | (1 σχόλια)
  του Κώστα Ν. Χατζηκωστή 24/6/19  Η Ελλάδα δεν είναι μόνο η Μητέρα Πατρίδα μας. Είναι και η Εγγυήτρια της «Ζυριχικής Δημοκρατίας». Η Μητέρα μας, το 1964, όταν βομβαρδιζόταν η Τηλλυρία με βόμβες Ναπάλμ, δεν θέλησε, δεν μπόρεσε, δεν έτρεξε ...

Διαφήμιση

Ροή Ειδήσεων

  26/6/19 | (0 σχόλια)
    Στο εδώλιο του 7ου Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, θα καθίσει την ερχόμενη Πέμπτη ο Θεόδωρος Πάγκαλος, αντιμετωπίζοντας την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμισης κατά συρροή μετά από μήνυση που είχε καταθέσει σε βάρος του η ΠΟΕ-ΟΤΑ. Σε σχετική ανακοίνωση της, η ...

  26/6/19 | (0 σχόλια)
  Παντελής ΚαρκαμπάσηςΣυνταξιούχος Διπλωματικός. Η Αθήνα θα πρέπει να αντιληφθεί επιτέλους την κατεύθυνση του πνέοντος ανέμου και να πράξει τα δέοντα, χωρίς περιττούς και αναποτελεσματικούς χαριεντισμούς Ο τόπος: ο μειονοτικός Δήμος Φοινίκης στη Βόρεια Ήπειρο (την κατά την πολιτικώς ορθή ορολογία Νότια ...

  26/6/19 | (0 σχόλια)
  Συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακαρ, είχε ο υπουργός Αμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, στο περιθώριο της συνόδου ΥΠΑΜ του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες. Μετά τη συνάντηση, ο κ. Αποστολάκης τόνισε ότι τέθηκαν επί τάπητος «διάφορα θέματα όπως κάνουμε συχνότατα, ...

  26/6/19 | (0 σχόλια)
      ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΝΔΡΟΥ Τελικά 20 κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων θα λάβουν μέρους στις εθνικές εκλογές της 7ης  Ιουλίου. Το Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου προέβη στην ανακήρυξη των κομμάτων,   συνασπισμών κομμάτων, των βουλευτών, των βουλευτών Επικρατείας  και των μεμονωμένων βουλευτών που ...
Εφημερίδες


Φωτογραφία της ημέρας