«Άξονας των τεσσάρων+2» για να ανακοπεί ο τουρκικός επεκτατισμός

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

simerini.com

Σάββας Ιακωβίδης

Ο νεο-οθωμανικός μεγαλοϊδεατισμός του Ερντογάν είναι, πλέον, άκρως επικίνδυνος για τις χώρες της Μεσογείου και τους μεγάλους διεθνείς δρώντες

Την περασμένη Πέμπτη, 2/1/2020, η Ελλάδα, το Ισραήλ και η Κυπριακή Δημοκρατία συνυπέγραψαν στην Αθήνα διακρατική συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού EastMed, ο οποίος έχει την ενεργό ενθάρρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις ευλογίες των ΗΠΑ (η Ιταλία θα υπογράψει αργότερα). Την ίδια μέρα, η Τουρκική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε, με 325 ψήφους υπέρ και 184 εναντίον, υπόμνημα της κυβέρνησης Ερντογάν για την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη, μετά από αίτημα και προς υποστήριξη της κυβέρνησης της Τρίπολης.

Σε κοινή δήλωσή τους, ο Κύπριος Πρόεδρος Αναστασιάδης και οι Πρωθυπουργοί της Ελλάδος, Μητσοτάκης, και του Ισραήλ, Νετανιάχου, υπογραμμίζουν ότι «η απόφαση της Τουρκίας να αναπτυχθούν στρατεύματά της στη Λιβύη αποτελεί επικίνδυνη απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα». Ταυτόχρονα, επισημαίνουν ότι «σηματοδοτεί μιαν επικίνδυνη κλιμάκωση της διένεξης και σοβαρή επιδείνωση της κατάστασης.

»Οι επιπτώσεις μιας τέτοιας απερίσκεπτης κίνησης θα είναι πολύ σοβαρές για τη σταθερότητα και την ειρήνη σε ολόκληρη την περιοχή. Η Άγκυρα πρέπει να απέχει από μια τέτοια ενέργεια, η οποία παραβιάζει κατάφωρα την εθνική κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Λιβύης», καταλήγει η κοινή δήλωση των τριών ηγετών.

Ανησυχίες ΗΠΑ

Η Τουρκία αντέδρασε έντονα και αλαζονικά. Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, ΑΚΡ, Τσελίκ, δήλωσε πως «αναμφίβολα η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση με το υπόμνημα για τη Λιβύη έδωσε μια ιστορική απάντηση στην παράνομη πολιορκία. Το υπόμνημα της Λιβύης είναι μια πολιτική βούληση εναντίον των κατακτητών και των νεοαποικιοκρατών», ισχυρίστηκε.

Από πλευράς των ΗΠΑ, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε δήλωσή του στον Αντέννα Ελλάδος υπογράμμισε:

«Ελπίζουμε ότι οι υπεράκτιοι πόροι της Κύπρου θα αναπτυχθούν προς όφελος των Κυπρίων. Υποστηρίζουμε τα ποικίλα, εμπορικά βιώσιμα μέσα για να προωθήσουμε την αγορά των υπεράκτιων πόρων της Κύπρου. Εξακολουθούμε να έχουμε ανησυχίες για τις προκλήσεις της Τουρκίας στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων ιδίως των παράνομων γεωτρήσεων στα χωρικά ύδατα της Κύπρου, καθώς και της πρόσφατης συμφωνίας θαλάσσιας οριοθέτησης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης».

Ηγεμονικές φιλοδοξίες

Η ευθεία, πλέον, στρατιωτική εμπλοκή της Τουρκίας στον λιβυκό εμφύλιο οξύνει περισσότερο μιαν ήδη περιπεπλεγμένη κατάσταση στη χώρα, επιτείνει την αστάθεια στη Βόρεια Αφρική, στο Σαχέλ (υποσαχάρεια Αφρική) και στη Μεσόγειο ευρύτερα. Η εύλογη απορία είναι: Γιατί η Τουρκία εμπλέκεται τώρα στον λιβυκό εμφύλιο;

>Πρώτον, για λόγους ενεργειακούς, οικονομικούς και θρησκευτικούς, αλλά περισσότερο γεωπολιτικούς, οι οποίοι συναρτώνται και προς τις ηγεμονικές φιλοδοξίες του Τούρκου Προέδρου. Δηλαδή, να αναδειχθεί στον προστάτη, εκφραστή και ηγήτορα του μουσουλμανικού κόσμου και χαλίφη του Ισλάμ. Με διάφανο στόχο να αμφισβητήσει ξανά την ηγεμονία της Σαουδικής Αραβίας στο Ισλάμ και, κυρίως, της Αιγύπτου, η οποία διαμήνυσε ότι, για την εθνική ασφάλειά της, δεν θα ανεχθεί αποσταθεροποίηση της Λιβύης και της Βορείου Αφρικής.

>Δεύτερον, διά της υπογραφής του Μνημονίου Συναντίληψης με την Κυβέρνηση της Τρίπολης, η Τουρκία επιδιώκει να συνθλίψει τον ενεργειακό και άλλο άξονα μεταξύ Ελλάδος, Αιγύπτου, Κυπριακής Δημοκρατίας και Ισραήλ.

>Τρίτον, διά της υπερεξάπλωσης της ισχύος της, η Άγκυρα στοχεύει να αναδειχθεί σε περιφερειακή δύναμη και σε δραστικό γεωπολιτικό καταλύτη, με σκοπό να επαναχαράξει τον γεωστρατηγικό-γεωπολοτικό χάρτη της Αν. Μεσογείου στη βάση των ενεργειακών και στρατηγικών συμφερόντων της.

>Τέταρτον, να επιβάλει, διά της επιδρομικής πολιτικής της, συμμετοχή στον ενεργειακό πλούτο του μεσογειακού συμπλόκου, από τον οποίο σήμερα αυτοαποκλείεται, εξαιτίας των συνεχιζόμενων έκνομων ενεργειών και επιδρομικών-αρπακτικών δραστηριοτήτων της στην κυπριακή ΑΟΖ και ενδεχομένως, προσεχώς, στην ελληνική.

Δούρειος Ίππος

Η Τουρκία αξιοποιεί αδίστακτα περιφερειακές συγκυρίες, διεθνείς εξελίξεις και στρατηγικό κενό για να προωθήσει τα συμφέροντά της διά της προβολής ναυτικής και στρατιωτικής ισχύος. Στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη πολλοί διερωτώνται μέχρι πού θα φτάσει η επιδρομική πολιτική του Ερντογάν. Δεν αποκλείουν θερμό επεισόδιο.

Το ενδιαφέρον των Ην. Πολιτειών για την Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή μπορεί να αναλυθεί μέσα στο εξής πλαίσιο:

Α) Εκτός από τη Συρία, οι ΗΠΑ και η Ρωσία αναμετριούνται ήδη και στα ενεργειακά της λεκάνης της Λεβαντίνης. Η Μόσχα γνωρίζει τις ηγεμονικές φιλοδοξίες του Τούρκου Προέδρου. Τον θεωρεί ως ιδανικό Δούρειο Ίππο και θα τον αξιοποιήσει για να πλήξει, εκτός από τη συνοχή του ΝΑΤΟ, και τον αγωγό EastMed, ο οποίος έχει την επίνευση και υποστήριξη της Ουάσινγκτον.

Β) Οι ΗΠΑ ευνοούν και υποστηρίζουν την κατασκευή του EastMed, επειδή και αμερικανικές εταιρείες συμμετέχουν σε έρευνες, γεωτρήσεις και στην εκμετάλλευση του αμύθητου ενεργειακού πλούτου της Αν. Μεσογείου. Εξάλλου, το φυσικό αέριο της Ελλάδος, της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Ισραήλ και της Αιγύπτου αναμένεται ότι θα απεξαρτήσει την Ευρώπη από τη ρωσική ενεργειακή μέγγενη και εκβιασμό.

Γ) Μετά την κρίση του Σουέζ (1956) και την οριστική κατάρρευση της βρετανικής αυτοκρατορίας, οι ΗΠΑ ανέλαβαν ως «χωροφύλακας» της περιοχής, την οποία έκτοτε θεωρούν ως αποκλειστικά δική τους σφαίρα επιρροής. Σε αυτήν, όμως, ήδη προκλήθηκαν σοβαρά ρήγματα από τη Μόσχα: Δύο ρωσικές βάσεις στη Συρία και σφικτός εναγκαλισμός της ΝΑΤΟϊκής Τουρκίας, με τους S-400 και πυρηνικά εργοστάσια, ως προστάδιον απόκτησης πυρηνικής ισχύος από την Άγκυρα.

Η τουρκοδιζωνική

Στην παρούσα φάση και για τους επόμενους μήνες το Κυπριακό θα βρίσκεται στην κατάψυξη, εξαιτίας ακριβώς της τουρκικής αδιαλλαξίας και της πολιτικής της Άγκυρας να επανακτήσει την Κύπρο διά της τουρκοφρενούς, με αγγλική επίνευση, διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Η Άγκυρα δεν επιθυμεί λύση ευρωπαϊκών και δημοκρατικών αλλά τουρκικών προδιαγραφών

Αν υλοποιηθεί η τουρκική στοχοθεσία, η Κυπριακή Δημοκρατία θα εξαφανιστεί και στη θέση της θα εγκαθιδρυθεί ένα οιονεί κρατικό υβρίδιο, ένα προτεκτοράτο ελεγχόμενο από την Τουρκία και με άμεση πρόσβαση και εκβιασμούς προς την ΕΕ. Είναι αυτονόητο πως το πρώτο κράτος που θα ενοχληθεί έντονα από μια τέτοια πιθανή λύση -εκτός από την Ελλάδα- θα είναι το Ισραήλ, για ευνόητους λόγους.

Επειδή εμφαίνεται πως οι επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας θα ενταθούν, αφού οι όποιες αντιδράσεις εναντίον της εστιάζονται, προς το παρόν, στον τομέα της διπλωματίας, του διεθνούς δικαίου και των εκκλήσεων να σταματήσει να συμπεριφέρεται ως κράτος-παρίας, ισχύει και εδώ η ρήση του μεγάλου Πρώσου βασιλέως, ο οποίος κάποτε αποφάνθηκε: «Διπλωματία χωρίς στρατιωτική ισχύ είναι συμφωνική ορχήστρα χωρίς όργανα».

Ασφάλεια-σταθερότητα

Ήδη έχει σχηματισθεί ένας ισχυρός πολιτικός, διπλωματικός και νομικός άξονας κατά της Τουρκίας, έστω και αν οι τρεις ηγέτες, που συνυπέγραψαν τη συμφωνία για τον Eastmed, ξεκαθάρισαν ότι αυτή δεν στρέφεται εναντίον κανενός. Αυτός ο άξονας αποτελείται από την Ελλάδα, την Κυπριακή Δημοκρατία, το Ισραήλ και την Αίγυπτο, επειδή ακριβώς ο ενεργειακός πλούτος, η ασφάλειά τους και η σταθερότητα στην περιοχή απειλούνται από την Τουρκία.

Δίπλα από τις πιο πάνω τέσσερις χώρες είναι οι ΗΠΑ και η Γαλλία, ο Πρόεδρος της οποίας είναι ο πιο σκληρός επικριτής της τουρκικής πολιτικής και διεκδικεί ρόλο και λόγο στα πράγματα της Ευρώπης και της Αν. Μεσογείου.

Οι ΗΠΑ και η Γαλλία έχουν αναπτύξει στενότατες σχέσεις με την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ ήδη το Ισραήλ και η Αίγυπτος είναι ισχυροί και αξιόπιστοι σύμμαχοί τους στην εύφλεκτη περιοχή της Μέσης Ανατολής. ΗΠΑ και Γαλλία επιθυμούν όπως η Ελλάδα, η Κυπριακή Δημοκρατία, το Ισραήλ και η Αίγυπτος συνεχίσουν να αποτελούν πυλώνες ασφάλειας, σταθερότητας, ειρηνικής συνεργασίας και συνύπαρξης στην περιοχή της Αν. Μεσογείου.

Υπάρχει, όμως, ένας αδίστακτος και ασυγκράτητος ταραξίας. Αυτός είναι η Τουρκία. Οι τριμερείς, τετραμερείς ή και τετραμερείς + 1 σύνοδοι (με τις ΗΠΑ ή και τη Γαλλία) στέλνουν ένα ηχηρό και ξεκάθαρο μήνυμα αντίστασης και αντίδρασης προς την επιτιθέμενη Τουρκία. Με βάση τα σημερινά δεδομένα φαίνεται πως αυτό δεν είναι αρκετό.

«Άξονας της αρχαιότητας»

Σε ανύποπτο χρόνο (23.4.2019), και πριν εκδηλωθεί τόσο έντονα η τουρκική επιθετικότητα, η έγκυρη ισραηλινή δεξαμενή σκέψης Begin Sadat Center for Strategic Studies (BESA Center) δημοσίευσε μιαν ανάλυση με τίτλο: «Κτίζοντας μια περιφερειακή πολιτική για να συγκρατηθεί ο Ερντογάν».

Ο Ισραηλινός αναλυτής, αφού επεσήμανε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος χρησιμοποιεί γλώσσα όπως ο φασίστας Μουσολίνι, αναφέρθηκε στον «Άξονα της Αρχαιότητας», που συναποτελείται από την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ. Ταυτόχρονα υπέμνησε τους Κούρδους, οι οποίοι αγωνίζονται κατά των ηγεμονικών τάσεων του Ερντογάν και πρότεινε τα εξής, ως ξεκάθαρη προσπάθεια αποτροπής και συγκράτησης της Τουρκίας:

>Η Ουάσινγκτον να πωλήσει τα υπερσύγχρονα F-35 στην Ελλάδα, αφού η Τουρκία, παρά τις έντονες υποδείξεις των ΗΠΑ, αγόρασε και εγκατέστησε τους ρωσικούς πυραύλους S-400, ενώ ταυτόχρονα η Μόσχα κτίζει πυρηνικά εργοστάσια στη χώρα. Επίσης, εισηγείται όπως οι ΗΠΑ εγκαταστήσουν και πυραύλους THAAD στην Κρήτη, εκτός από τους Patriot που ήδη είναι εγκατεστημένοι.

>Η Ελλάδα με το Ισραήλ εγκατέστησαν ένα κοινό σύστημα ραντάρ στην Κρήτη, ώστε να αποτρέψουν πιθανή τουρκική επιθετική δράση. Παράλληλα, ο Ισραηλινός αναλυτής προτείνει όπως το Ισραήλ εγκαταστήσει στην Κρήτη τα συστήματα Arrow, Iron Dome, και David’s Sling για ασφάλεια. Τα ίδια οπλικά συστήματα, το Ισραήλ να τα πωλήσει και στην Κύπρο για να προλάβει τουρκική επίθεση.

Ας προσεχθεί η εξής σημαντική αναφορά του Ισραηλινού αναλυτή:

>«Οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κύπρου είναι κρίσιμοι για τα οικονομικά και διπλωματικά συμφέροντα του Ισραήλ για τις προσεχείς δεκαετίες και πρέπει να προστατευθούν με κάθε κόστος. Η επιθετική φύση αυτών των οπλικών συστημάτων θα μπορεί να μηδενίσει κάθε τουρκική διπλωματική κριτική περί “στρατιωτικοποίησης” της Βόρειας Λεβαντίνης».

Παράλληλα, πρέπει να επισημανθεί ότι η Κύπρος και η Ελλάδα είναι οι σημαντικότεροι πολιτικοί και γεωπολιτικοί πνεύμονες και φίλες του Ισραήλ, που είναι περικυκλωμένο από εχθρικά αραβικά και μουσουλμανικά κράτη, τα περισσότερα εκ των οποίων επιδιώκουν την κρατική και φυσική εκμηδένισή του.

Μέγιστο διακύβευμα

Είναι αυτονόητον ότι οι συνέργειες των τεσσάρων φίλων χωρών, με την υποστήριξη των ΗΠΑ και της Γαλλίας, δεν μπορεί να περιοριστούν μόνο στο διπλωματικό, πολιτικό, νομικό πεδίο. Πρέπει να επεκταθούν και να ισχυροποιηθούν και με στρατιωτικές συμφωνίες για λόγους προστασίας και ασφάλειας των ενεργειακών υποδομών τους και αποτροπής οποιασδήποτε εχθρικής ενέργειας -από την Τουρκία ή από ασύμμετρες απειλές.

Και οι έξι χώρες συνδέονται με πανίσχυρα ενεργειακά, οικονομικά, γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά συμφέροντα, τα οποία επηρεάζονται ή και κινδυνεύουν από την επιθετικότητα της Τουρκίας. Εξαιτίας της εμπλοκής της Τουρκίας στον λιβυκό εμφύλιο επιβάλλονται πιο αποφασιστικές κινήσεις, ειδικά από την Ελλάδα και την Κύπρο, επειδή αυτές απειλούνται περισσότερο από την Τουρκία.

Αθήνα και Λευκωσία καλούνται να κατανοήσουν το μεσογειακό ενεργειακό σύμπλοκο ως το μέγιστο διακύβευμα της εντεύθεν, πλέον, πολιτικής τους για την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων και της ασφάλειάς τους, συναρτημένο και προς ισχυρές συμμαχίες.

Αυτά προϋποθέτουν χάραξη, επιτέλους, μιας ομόφωνης και αταλάντευτης, μακράς πνοής εθνικής στρατηγικής για τη θωράκιση της Ελλάδας και της Κύπρου, με την παράλληλη δραστική οπλική ενίσχυση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και της Εθνικής Φρουράς.

Η Ελλάδα και η Κύπρος καλούνται να αντιληφθούν, έστω και τώρα, δύο τινά. Πρώτον, ο Τούρκος σέβεται μόνον τη δύναμη και χλευάζει την αδυναμία. Δεύτερον, την κρίσιμη στιγμή, οι Έλληνες μόνοι θα πολεμήσουν για την εθνική τιμή, την αξιοπρέπεια, την κρατική κυριαρχία και την ελευθερία τους.

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Γιά νά μάς στραβώσει, ό αρθρογράφος

    μάς ρίχνει στά μάτια, αντί γιά χώμα, τήν φαμπρικαρισμένη παρόλα:
    «Ο Ισραηλινός αναλυτής, αφού επεσήμανε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος χρησιμοποιεί γλώσσα
    όπως ο φασίστας Μουσολίνι, αναφέρθηκε στον «Άξονα της Αρχαιότητας»,
    που συναποτελείται από την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ.»,

    μπάς καί παραβλέψουμε τή σφαγή τών Ελλήνων από τούς εβραίους
    στήν Κυρηναϊκή, τήν Αίγυπτο καί τήν Κύπρο, τήν περίοδο τών ετών 38 – 116 μ. Χ….*

    καί προβάλλει ώς τάχα μου “ευνόητους λόγους” κάποιους ανύπαρκτους, π.χ. γράφοντας:
    «Αν υλοποιηθεί η τουρκική στοχοθεσία, η Κυπριακή Δημοκρατία θα εξαφανιστεί
    και στη θέση της θα εγκαθιδρυθεί ένα οιονεί κρατικό υβρίδιο, ένα προτεκτοράτο
    ελεγχόμενο από την Τουρκία και με άμεση πρόσβαση και εκβιασμούς προς την ΕΕ. Είναι αυτονόητο πως το πρώτο κράτος που θα ενοχληθεί έντονα από μια τέτοια πιθανή λύση
    -εκτός από την Ελλάδα- θα είναι το Ισραήλ, για ευνόητους λόγους.
    ,
    λαμβανομένων υπόψιν τών κρισίμων πού περιλαμβάνονται ΕΔΩ

    ἄξιος εἴη ὁ μισθός του.

    *
    https://www.pentapostagma.gr/2013/01/38-116.html

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα