Άλλαξε η Βρετανική πολιτική έναντι των ενεργειών της Τουρκίας;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Γιώργος Κέντας*

Με δήλωση του κατά τους εορτασμούς των γενεθλίων της Βασίλισσας Ελισάβετ, ο Προέδρος Αναστασιάδης αποκάλυψε ότι, την Κυριακή 26 Μαΐου έλαβε επιστολή από την υπό παραίτηση Πρωθυπουργό της Βρετανίας. Αυτή η επιστολή της κας Μέι, υποστήριξε ο Πρόεδρος, αποκαθιστά τη θέση της Βρετανίας έναντι των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας στις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η δήλωση του Προέδρου προκαλεί ερωτήματα, τα οποία μπορεί να απαντηθούν μόνο εάν δημοσιοποιηθεί το περιεχόμενό της επιστολής αυτής:
1. Καταδικάζει την εισβολή της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ;
2. Θεωρεί την περιοχή στην οποία έστειλε γεωτρύπανο η Τουρκία ως κυρίαρχη θαλάσσια ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας (μέρος της ΑΟΖ της) και όχι «αμφισβητούμενη περιοχή», όπως είπε ο κ. Ντάνκαν και το Φόρειν Όφις;
3. Καλεί την Τουρκία να τερματίσει τις ενέργειές της και να αποχωρήσει από την περιοχή;
4. Στηρίζει τις ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για λήψη μέτρων και επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία;
Εάν απαντώνται θετικά τα πιο πάνω ερωτήματα, τότε η επιστολή Μέι όντως ανασκευάζει τη δήλωση Ντάνκαν και θέτει μία διαφορετική διάσταση στην εξωτερική πολιτική της Βρετανίας για το θέμα. Εάν όχι, τότε δεν υπάρχει αλλαγή θέσης.
Επιπλέον, προκειμένου να επικυρωθεί όντως αλλαγή Βρετανικής πολιτικής πρέπει (α) να εκδώσει νέα δήλωση το Βρετανικό Φόρειν Όφις και (β) να υπάρξει αλλαγή της στάση της Βρετανίας στις διεργασίες που γίνονται σε επίπεδο ΕΕ για δυναμική αντίδραση που να αφορά σε έργα και όχι σε λόγια.

*Γιώργος Κέντας, Αναπληρωτή Καθηγητή Διεθνούς Πολιτικής και Διακυβέρνησης στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Σημερινή

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα